Moldovenii cer Unire la Chişinău. Peste 30.000 de participanţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30.000 de persoane au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului pentru a cere Unirea celor două state româneşti. Manifestaţia este una legală, autorizată, şi a avut loc pe fondul nemulţumirii generale din Republica Moldova cu privire la situaţia economică şi eşecul dovedit al celui de al doilea stat românesc.

Manifestaţia este organizată de Tinerii Moldovei şi Acţiunea 2012. 

UPDATE 18.00 În faţa ambasadei României de la Chişinău mulţimea adunată a cântat Deşteaptă-te Române, imnul naţional al României.

image

UPDATE 17.00 Societatea civilă din Republica Moldova calcă peste incapacitatea clasei politice de la Chişinău şi cere Rusiei să îşi retragă trupele din regiunea transnistreană.

UPDATE 16.45 În faţa ambasadei Germaniei s-au afişat mesaje în limba germană cu Germania-1990, România 2018.

UPDATE 16.30 Participanţii sunt în marea lor majoritate tineri, ei fiind şi cei mai vocali. Se cântă şi se strigă în continuare, pare important ca mesajul să ajungă şi la factorii de decizie din România dar şi la partenerii europeni. Un baner purtat de primii participanţi anunţă deja o altă manifestaţie mai mare pe 05.07.2015. Organizatorii au vorbit de o Mare Adunare Naţională, similară cu cea care a dat naştere statului Republica Moldova prin desprinderea de URSS. Se discută de strângerea de semnături pentru declanşarea unui referendum naţional prin care poporul, şi nu politicienii, să îşi decidă viitorul alături de România.

UPDATE 15.50 Manifestaţia continuă fără de incidente. O coadă imensă se întinde pe străzile din Chişinău şi strigă "Basarabia e România". Imaginile de la eveniment sparg tiparele propagandei ruse dusă prin presă şi institutele de sondare, arătând evident ceea ce îşi doresc moldovenii:Unire. În faţa sediului SIS s-a strigat ruşine, aluzie la expulzarea lui George Simion.

UPDATE La ora 15.30 manifestaţia s-a oprit în faţa ambasadei Rusiei. S-a scandat: "Rusia nu uita, Basarabia nu e a ta", "Ocupanţi aţi fost, ocupanţi veţi fi, criminalilor", "Armata rusă afară". Miile de oameni adunaţi au huiduit ambasada rusă.

UPDATE La ora 15.00, peste 30.000 de persoane au pornit în marş. Se scandează lozinci unioniste: "România nu uita, Basarabia e a ta", "Trăiască, Trăiască, Trăiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească", "Un singur gând mă chinuie când peste Prut privesc,Basarabia Pământ Românesc", "România Mare în vechile hotare", "Basarabia e România", "Toată lumea trebuie să ştie: Chişinăul Vrea Unire", "Uniţi, Uniţi, Uniţi sub tricolor"...

image

Liderul acesteia din urmă a fost expulzat săptămâna trecută din Republica Moldova, lucru ce a stârnit o reacţie dură la nivelul societăţii civile şi o luare fermă de atitudine din partea ministrului român de externe. Bogdan Aurescu s-a folosit ieri de întâlnirea cu miniştrii din parteneriatul Estul pentru a cere omologului din Republica Moldova soluţionarea acestei probleme.

Organizatorii au anunţat că peste 20 000 de persoane se aflau la ora 14.00 în PMAN din Chişinău la ora 14.00, dar lumea continuă să vină. Traficul este în acest moment blocat în centrul capitalei.

"Părinţii ne sunt plecaţi peste hotare, preţurile la noi sunt mai mari decât în Uniunea Europeană, iar salarii sunt de mizerie. Avem pensii cu care nici nu ne putem plăti factura la energie electrică. Mă întreb acum: unde greşim?

Un miliard furat, un aeroport vândut, hoţi pe toate drumurile... este clar că noi greşim undeva... Am încercat şi cu Estul, am încercat şi cu Vestul, dar nimic nu a reuşit. Trebuie să alegem o altă cale chiar dacă politicienii se opun. Lor le e frică deoarece dincolo de Prut îi aşteaptă puşcăria.

Îmi doresc să merg la fraţii de peste Prut fără a trece o vamă, îmi doresc ca fraţii mei să nu fie expulzaţi" a spus în deschidere o tânără de pe scena amplasată în PMAN.

image

 Un alt tânăr a completat: "Nu este de ajuns că ne-au alungat părinţii din ţară, acum au trecut şi la expulzarea celor care se luptă pentru democraţie şi libertatea reală. Va fi nevoie să ne expulzeze pe toţi dacă nu vor să ne mai audă vocea...Alţii ne despar ca să ne conducă, dar doar prin Unire putem să o ducem mai bine... Unirea nu se face prin război aşa cum spun alţii ca să vă sperie. Este dreptul suveran al fiecărui cetăţean al Republicii Moldova de a-şi decide singur soarta... În 2018 nu vom sărbători Unirea de la 1918 pentru că vom avea de sărbătorit o nouă Unire".

Organizatorii au anunţat lansarea unui Pact care va fi destinat celor care candidează la alegerile locale din 2015. Este vorba de asumarea unui Pact pentru Unire, un Pact pentru Europa, cu anularea consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov.

Conform InfoPrut.ro au existat măsuri luate de ministerul de interne cu scopul de a intimida participarea la marş. Mai multe autocare au fost oprite pe drum iar companiile de transport au fost ameninţate.

image

Organizatorii au afirmat că vor porni în Marş spre Ambasada Rusiei, Ambasada Americii şi Ambasada României de la Chişinău, pentru a transmite mesajul societăţii civile: Unire!

Aproximativ 30 000 de persoane au plecat în marşul Unirii la ora 15.00.

În presa TV din Republica Moldova, 80% aservită Rusiei, manifestaţia este complet cenzurată, dar evenimentul se poate vedea mai jos pe www.privesc.eu:

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite