Vacanţă plăcută!

0
0

Anunţul tău m-a şocat: „Plec în vacanţă.” Cum ai putut să-mi faci una ca asta, să pleci în vacanţă? Tocmai tu, care dispreţuiai şi luai peste picior vacanţele, concediile, „punţile“ şi zilele libere legale.

Şi când te-ai hotărât să pleci? La finalul verii! Când credeam că noi doi vom fi singurii oameni de pe pământ care au mai trecut printr-o vară fără vacanţă. Am simţit cum mă loveşte gelozia ca un pumn în bărbie. M-am prăbuşit cu gândul că, a doua zi, tu vei fi deja în vacanţă. Cinci zile. Singur. În străinătate. Dar nu conta ţara, ci faptul că plecai în vacanţă.

Dacă aş fi avut puterea primului ministru, imediat după ce m-ai anunţat, aş fi dat o ordonanţă ca să închid graniţele. Aş fi inventat un motiv: o epidemie groaznică, o pestă porcină replicată la specia umană, un conflict militar, o stare de asediu. Să rămâi blocat la graniţă. Mai mult, aş fi dat şi a doua ordonanţă cu anularea tuturor vacanţelor şi concediilor din ţară, invocând (aiurea) un atac extraterestru, un meteorit uriaş care se îndreaptă spre noi, o calamitate ca în filmele americane, ca tu să nu-ţi alegi o vacanţă internă, într-o staţiune de pe litoral sau la vreo pensiune la munte. Nu, nu m-aş fi rugat să-ţi rupi vreun picior, călcând pe o coajă de banană, sau să ţi se întâmple ceva rău. Dar ţi-aş fi pus beţe în roate ca să te întorci la muncă, să muncim, să muncim, ca în finalul piesei „Unchiul Vanea“ de Cehov. E adevărat, nu prea ai ce să munceşti în România, mai bine stai în ţara asta ca într-o vacanţă continuă, în amorţeală, la o bârfă şi-o bere, n-are rost să pui osul la treabă, dar asta-i altă problemă, una istorică. 

Recunosc, n-am făcut niciun jurământ, dar am crezut că amândoi vom fi „fraţi de cruce“ împotriva vacanţelor. Vom fi ca nişte cruciaţi care eliberează pământul sfânt al muncii de vacanţele păgâne. Pentru că ce poate fi mai comic decât să vezi pe Facebook tone de mâncăruri în pozele postate de cei care sunt în vacanţe? Un cârnat, o halbă de bere stupidă, o salată, o bucată de carne friptă. Toată hrana pământului este vărsată pe FB de cei plecaţi în vacanţe. Ce naiba se întâmplă cu oamenii ăştia? De ce postează ce mănâncă şi ce beau acolo? Sunt fericiţi? Sunt liberi? Ăsta e rostul vacanţei: să te lauzi cu ce-ai crăpat şi cât de tare te-ai matolit? Viaţa are prea multă odihnă şi prea puţină muncă. Cei care au ridicat piramidele au avut vacanţe? Dar cei care au ridicat Sankt-Petersburg, în vremea lui Petru cel Mare, au beneficiat de concedii? O să-mi spui că ăia erau sclavi iar tu eşti un om liber. Chiar eşti sigur de această libertate? Sau este percepţia ta? Poate că eşti un sclav cu carte de muncă şi concediu plătit. Cunoaştem amândoi oameni care abia întorşi din vacanţe au suferit un AVC sau au descoperit că au cancer. Vacanţele nu-ţi oferă nemurirea, dar te manipulează.

Şi-apoi, omul care strânge o grămadă de vacanţe în viaţă va avea un loc privilegiat în Rai?

Se va orienta el mai bine în Rai pe baza experienţei sale de turist pământean? Raiul este cea mai râvnită destinaţie turistică, ascultă-mă ce-ţi spun! Dar e prea târziu ca să mă asculţi. Ai plecat în vacanţă, cinci zile. Vacanţă plăcută!

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite