Un îndemn valabil şi pe tărâm mioritic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Barack Obama şi secretarul apărării, Leon Panetta, alături de Sylvia Panetta, la ceremonialul militar organizat la Baza Myer-Henderson, din Arlington, Virginia, pe 8 februarie 2013. O festivitate iniţiată  cu prilejul încheierii mandatului lui Panetta, la Pentagon. Foto: Pete Souza
Preşedintele Barack Obama şi secretarul apărării, Leon Panetta, alături de Sylvia Panetta, la ceremonialul militar organizat la Baza Myer-Henderson, din Arlington, Virginia, pe 8 februarie 2013. O festivitate iniţiată  cu prilejul încheierii mandatului lui Panetta, la Pentagon. Foto: Pete Souza

În practica administraţiei prezidenţiale americane, mesajul săptămânal al şefului statului constituie o modalitate pragmatică de informare a cetăţenilor cu priorităţile momentane, ale interesului naţional.

Pe 9 februarie, preşedintele Barack Obama a reamintit conaţionalilor săi că, de-a lungul ultimilor ani, democraţii şi republicanii au acţionat împreună şi au redus deficitul SUA cu mai mult de 2500 miliarde dolari,  printr-un demers echilibrat, de scădere a cheltuielilor şi  aplicare a unor taxe fiscale mai mari, pentru cei bogaţi.

În opinia sa, asta reprezintă mai mult decât jumătatea drumului spre reducerea cu 4000 miliarde dolari, a deficitului, despre care economiştii şi oficiali aleşi de cele două partide, democrat şi republican, susţin că este nevoie pentru a stabiliza datoria Statelor Unite.

Obama crede că acţiunea, în acest sens, poate fi finalizată  aşa cum a început - cu un amestec echilibrat de reduceri de cheltuieli şi cu o reformă fiscală mai amplă.

Asta cu atât mai mult, afirmă Obama, cu cât – nota bene - majoritatea covârşitoare a poporului american este de acord cu aşa ceva, fie că este vorba de democraţi, sau republicani.

În consecinţă, acum se impun modificări sensibile, inclusiv reformarea codului  fiscal.

Camera Reprezentanţilor si Senatul lucrează la propunerile de buget, care ar putea concretiza acest tip de cale echilibrată, pentru a merge înainte.

Dar procesul bugetar are nevoie de timp. În cazul în care Congresul nu acţionează până la 1 martie, s-ar putea ajunge la o serie de reduceri dăunătoare, automate, a investiţiilor pentru crearea de locuri de muncă, şi a cheltuielilor pentru apărare.

Este vorba, a menţionat Obama, de cele cunoscute sub numele de sechestru - programate să intre în vigoare.

Rezultatul ar putea fi o lovitură uriaşă dată familiilor din clasa de mijloc şi economiei americane în ansamblu.

Dacă sechestrul va deveni o realitate, mii de americani, care lucrează în domenii cum ar fi securitatea naţională, educaţie sau energie curată sunt susceptibili de a fi concediaţi.

Pompieri şi inspectori alimentari s-ar putea trezi, de asemenea, fără un loc de muncă - lăsând comunităţile locale vulnerabile.

Cercetări vizând salvarea vietii şi în cazul unor boli precum cancerul sau Alzheimer - afecţiunea degenerativă progresivă a creierului -  ar putea fi stopate.

Întreprinderile mici ar putea să nu mai obţină resursele şi sprijinul de care au nevoie, pentru a păstra uşile deschise.

Persoanele cu handicap, care aşteaptă beneficiile lor, ar putea fi nevoite să aştepte chiar mai mult.

Tot progresul economic ar putea fi pus în pericol.

Şi apoi există un posibil impact asupra puterii militare a SUA.

Deja, ameninţarea cu reduceri bugetare drastice a determinat Forţele Navale americane să amâne dislocarea unui portavion în Golful Persic.

Asta în timp ce liderii militari, de la Pentagon, au afirmat clar că schimbări de acest gen afectează capacitatea superputerii de a răspunde la ameninţările generate în partea instabilă a lumii.

Preşedintele Barack Obama nu a ezitat să afirme că administraţia sa va fi nevoită să ia decizii mai dure, în săptămânile următoare, în situaţia când Congresul nu reuşeşte să acţioneze adecvat.

Vestea bună – în opinia şefului statului american - este că există o altă opţiune.

Cu două luni în urmă, când a existat o confruntare cu un termen limită similar, în loc de a se face reduceri drastice, fără discernământ, care ar fi afectat locuri de muncă şi ar fi  încetinit redresarea Statelor Unite, democraţii şi republicanii s-au reunit şi au făcut reduceri responsabile şi schimbări la codul  fiscal, care vor diminua deficitul Americii.

Acum, Congresul SUA ar trebui să treacă un set similar de reduceri echilibrate şi să elimine lacunele fiscale până când va găsi o modalitate de a înlocui sechestrul, cu o soluţie inteligentă, pe termen lung.

În mesajul său, liderul de la Casa Albă a afirmat că majoritatea membrilor Congresului - inclusiv mulţi republicani - nu cred că este o idee bună reducerea a mii de locuri de muncă şi generarea de daune inutile economiei americane.

Totuşi, planul actual republican pune sarcina evitării acestor reduceri, în principal, pe seama celor în vârstă şi a familiilor din clasa de mijloc.

Republicanii ar cere mai degrabă mai mult de la marea majoritate a americanilor şi ar pune în pericol redresarea SUA, decât să anuleze o reducere de taxă, de care beneficiază cei bogaţi.

De-a lungul ultimilor ani, a reamintit preşedintele Barack Obama, s-au  făcut progrese importante în direcţia reducerii deficitului într-un mod echilibrat.

Nu e nici un motiv pentru a nu continua în aceeaşi direcţie, sau pentru care familiile din clasa de mijloc şi întreprinderile mici ar trebui să sufere doar pentru că, la Washington D.C., aleşii republicani şi democraţi nu au putut conveni un acord, pentru a elimina lacunele fiscal de un interes special, sau programe guvernamentale care pur şi simplu nu funcţionează.

Într-un moment în care economişti şi oameni de afaceri, de convingeri politice diferite, au declarat că economia SUA este pregătită pentru progres, nu ar trebui permise răni auto-provocate, ce pun în pericol progresul Americii.

Esenţa mesajului, din 9 februarie, a preşedintelui Obama,  către Congresul SUA? Republicanii şi democraţii, din forul legislativ, trebuie să continue să conlucreze pentru a soluţiona această problemă.

Soluţia? Să ofere muncitorilor americani şi întreprinderilor sprijinul de care au nevoie pentru a prospera.

Un îndemn valabil şi pe tărâmul mioritic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite