
Garanția stabilității în Europa de Est
0În zile succesive, respectații istorici Constantin Hlihor și Gavriil Preda, conaționali care au purtat cu mândrie uniforma militară ajungând fiecare la gradul de colonel, mi-au trimis imagini video cu un terț, care a fost unul dintre invitații prezenți la vila din centrul Capitalei, unde se mai adună diplomații ieșiți la pensie.
Respectivul, un compatriot cu trei decenii de diplomație repeta mesajul dezgropat din veacul trecut:
"NATO nu se bagă între România și Ungaria".
Trimiterea vorbitorului - încremenit în viziunea secolului trecut - fiind la conflictul mocnit dintre Grecia și Turcia, alte două state membre ale Alianței Nord-Atlantice.
Nici nu va fi cazul.
Dar înainte de a comenta relația noastră cu vecinul de la vest se impune precizarea că Turcia și-a mai domolit amenințările, după ce Franța a anunțat, prin vocea ministrului său al apărării, că dacă va fi o confruntare între armata greacă și cea turcă, armata franceză va fi de partea Greciei.
Revenind la Ungaria să privim la vecinii ei.
Care sunt statele ostile politicii actuale a Budapestei?
În nord - Slovacia, care are o minoritate maghiară și a interzis guvernului maghiar să mai facă investiții în localitățile unde trăiesc minoritarii.
La est - Ucraina, extrem de iritată de luările de poziție repetate ale Budapestei privind condiția minoritarilor unguri trăitori pe teritoriul actual ucrainean.
La sud- Serbia, care nu uită că din Ungaria au venit camioanele cu arme menite a accelera dezintegrarea Iugoslaviei.
La sud-vest, Croația și Slovenia au relații bune cu Ungaria, dar nu sunt relevante din punct de vedere militar.
Austria are 22.000 de militari, dar și memoria participării sale la ultima conflagrație mondială, cu unități specifice integrate în Wehrmacht - respectiv Divizia 9 Panzer, Divizia 44 Infanterie și Divizia 45 Infanterie.
Austria, ca țară neutră, are relații oficiale cu NATO din 1995, când s-a alăturat programului Parteneriatul pentru Pace.
Ungaria?
37.650 de militari activi și 20.000 de rezerviști, la o populație de sub 9 milioane de locuitori.
Chiar dacă recent Budapesta a făcut o epurare a corpului ofițeresc, cei care au rămas la comandă sunt conștienți că NATO constituie garanția stabilității și în Europa de Est.
Deși la Budapesta s-au exprimat rezerve față de înființarea unui batalion de luptă al NATO în Ungaria, ulterior s-a adus la îndeplinire - întocmai și la timp - decizia Summitului aliaților, derulat la Madrid.
Acum, prezența Alianței în Ungaria este semnificativă.
Cu sediul în Tata, Multinational Battlegroup Hungary este o formațiune NATO formată din aproximativ o mie de soldați din Ungaria, Italia, Turcia și Croația.
Între 19 și 30 septembrie 2022, grupul de luptă a participat la Exercițiul Brave Warrior 22 și a fost declarat pe deplin operațional, după ce și-a demonstrat capacitatea de a planifica și conduce cu succes operațiuni alături de Aliați și Parteneri.
Ungaria mai găzduiește Centrul de Divizie Multinațională a Cartierului General (MND-C), situat în Szekesfehérvár. Acesta este un Cartier General conceput pentru a fi capabil să comande o forță cu un efectiv de 20.000 de militari.
Fondat în urma invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Cartierul General menționat se apropie de capacitatea sa operațională deplină. Odată realizat, va executa comanda și controlul asupra anumitor unități NATO.
În cele din urmă, împreună cu alte șapte țări din regiune, Ungaria găzduiește o Unitate de integrare a forțelor NATO (NFIU) de lungă durată. Rolul acesteia este de a facilita desfășurarea rapidă a forțelor suplimentare în regiune, dacă este necesar.
NFIU-urile lucrează îndeaproape cu națiunea gazdă, pentru a identifica rețelele logistice, nodurile de transport și infrastructura de sprijin care ar permite unei forțe NATO, de înaltă pregătire - acum de 40.000 de militari, în viitor de peste 300.000 de combatanți - ca să se desfășoare și să opereze într-o regiune alocată, cât mai repede posibil.
Cu alte cuvinte, organismul militar maghiar este atât de integrat în structura aliată multinațională - acum formată de 31 state membre - încât este practic imposibilă orice decizie strategică irațională ipotetic dorită de Budapesta.
Relațiile dintre armata țării noastre și cea ungară sunt profesionale și obiectiv corecte.
Politicienii pot agita spiritele, dar la Ministerul Apărării Patriei din Budapesta am întâlnit ofițeri americani, în ținuta de campanie, simțindu-se ca la Pentagon - alături de aliați.
În plus, de fiecare dată când aterizează avioane militare americane în România, câteva poposesc - concomitent - și pe aeroporturi maghiare.
Semn că Unchiul Sam rămâne, cum este și firesc - vigilent.