Ucraina a greşit neatacând mai demult baze militare din interiorul Rusiei

0
0

Reţinerea NATO şi a Americii, impusă Ucrainei, de a nu ataca teritoriul Rusiei, a fost o strategie greşită. Rusia a atacat Ucraina şi a distrus infrastructura Ucrainei, mai ales cea energetică. Prin simetrie, de ce nu ar fi corect ca Ucraina să atace bazele militare aeriene ale Rusiei, de unde pornesc atacurile cu rachete lansate de aviaţia rusă?

FOTO Twitter
FOTO Twitter

Americanii au pus condiţia ca rachetele HIMARS să nu atace teritoriul Rusiei. Conform unor speculaţii de presă, le-au şi modificat astfel încât să nu poată ataca ținte din interiorul Rusiei. Şi asta ca să nu provoace Rusia să escaladeze invazia Ucrainei spre un război mondial. Dar Rusia are voie să atace interiorul Ucrainei, lăsând populaţia civilă în frig şi întuneric?

De două zile ucrainenii au înţeles eroarea şi au început sa atace baze militare aeriene din Rusia, cu ajutorul dronelor.

Într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării se arată:

Regimul de la Kiev (...) a încercat să efectueze lovituri cu drone de concepție sovietică asupra bazei aeriene Diaguilevo din regiunea Riazan și a bazei aeriene Enguels din regiunea Saratov”.

„În timp ce aceste drone au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană rusești, resturile lor au căzut pe teritoriul bazelor aeriene atacate, provocând explozii și avarii „minore” la două avioane, se arată în comunicat. Trei militari ruși „au fost răniți mortal” în aceste atacuri, iar alți patru au fost spitalizați”, a precizat aceeași sursă.

Nu este clar dacă ruşii au reuşit să intercepteze dronele, pentru că „resturile” lor nu puteau să provoace explozii, avarii la două avioane şi trei militari ruşi răniţi mortal. Este bine că ruşii recunosc că e vorba de drone de concepţie sovietică, şi nu de unele provenite din Turcia sau din ţări NATO. Este posibil ca armata ucraineană să fi ţinut cont de sensibilităţile surselor care le-au furnizat drone, de a nu irita şi mai mult armata rusă, și a folosit drone din dotarea proprie.

În trecutul apropiat au mai fost atacate baze aeriene rusești din Crimeea şi podul lui Putin, din strâmtoarea Kerci.

Astăzi a mai fost atacată o baza aeriană rusească. Un rezervor de petrol a luat foc în urma unui atac cu drone asupra unui aerodrom din regiunea rusă Kursk, a declarat marți guvernatorul local.

Bloggerii militari ruşi critică autorităţile ruse că nu sunt în stare să protejeze obiective importante le aviației ruse, deşi era clar că pot constitui ţinte pentru Ucraina. Unii comentatori ruşi spun acum că nici Moscova nu mai este în siguranţă, pentru că nu poate fi apărată de atacurile cu drone ale ucrainenilor.

Nu mi se pare corect ca o ţară agresoare, Rusia, să poată afecta populaţia civilă a Ucrainei, până a o lăsa în frig şi întuneric iarna, nemaivorbind de miile de ucraineni civili omorâţi, iar Ucraina să nu aibă dreptul de ripostă asupra teritoriului rusesc, adică de a răspunde cu aceeaşi monedă. Mai ales că Ucraina nu atacă comunităţi de cetăţeni ruşi, ci baze militare ruse, care le-au cauzat atâtea pierderi.

În concluzie, este de aşteptat ca şi şefii ţărilor occidentale să înţeleagă că Rusia nu poată fi oprită dacă nu suferă pierderi militare masive chiar pe teritoriul ei.

Ucraina are tot dreptul să treacă la astfel de operaţiuni militare, inclusiv cu armament occidental, pentru că nu face altceva decât să răspundă cu aceeaşi monedă la atacurile Rusiei. Mai mult, alături de sancţiunile economice, comerciale şi financiare impuse de occident, care afectează profund economia Rusiei, atacurile armatei ucrainene pe teritoriul Rusiei distrug aura de invincibilitate cu care se împăunaseră Putin şi armata Rusiei.

Cu astfel de atacuri reuşite şi continue asupra bazelor militare importante ale Rusiei, Putin îşi pierde calitatea de conducător suprem şi mereu victorios, cu care îl ţin în funcţie propagandiştii ruşi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite