Tumbele lui Charles Michel dăunează Europei

0
0
Publicat:

Anul a început prost pentru instituțiile europene. Răzgândirea președintelui Consiliului European, anunțată vineri seară, a surprins la fel ca anunțul său, din urmă cu nici trei săptămâni, de abandonare a postului înainte de vreme, pentru un loc în Parlamentul European. ”O răsucire dezastruoasă”, ”Surpriză pe culoarele europene, stupoare în rândul liberalilor”, ”Charles Michel face o cotitură umilitoare pentru a salva UE din calea lui Viktor Orban” sunt titluri elocvente din presa internațională.

Charles Michel
Charles Michel

Candidatura lui Charles Michel pentru mandatul europarlamentar ce va începe la 16 iulie ar fi lăsat conducerea Consiliului – forul ce reunește șefii de state și guverne din UE – descoperită până la 30 noiembrie. Erau două variante: fie țara care asigură președinția semestrială a Consiliului UE – în care se întrunesc miniștrii din țările membre – asigura interimatul, fie se demarau negocieri pentru desemnarea rapidă a unui înlocuitor.

În primul caz, Ungaria, care va coordona consiliile ministeriale în a doua jumătate a anului, ar fi ajuns la cârma Consiliului tocmai în perioada esențială a împărțirii funcțiilor la vârful UE. Ce dar nesperat pentru Viktor Orban! În al doilea caz, nominalizarea prematură a unui alt președinte al Consiliului ar fi putut afecta negocierea – de regulă, la pachet – a pozițiilor decizionale de la Bruxelles, negociere ce poate avea loc la modul serios abia după alegerile europarlamentare.

Mișcarea surpriză a lui Michel de a-și abandona postul înainte de vreme i-a atras critici severe că acordă mai multă importanță viitorului său politic decât rolului de lider al Consiliului European. A fost acuzat de egoism și iresponsabilitate.

Nici schimbarea, la fel de bruscă, de plan nu a fost bine primită. Deși toată lumea admite că-i scutește acum pe reprezentanții statelor UE de bătăi de cap, într-un an electoral deja extrem de sensibil, rămâne impresia de confuzie și imprevizibil, care afectează credibilitatea Bruxelles-ului, oricum aflat sub tirul criticilor antieuropenilor.

”Am subestimat amploarea și radicalismul unor reacții negative”, admite, în postarea de vineri seară, Charles Michel. Drept urmare, de unde se lansase, la 6 ianuarie, drept cap de listă al liberalilor francofoni din Belgia pentru alegerile europarlamentare, fostul premier, la cei 48 de ani ai săi, spune despre ”atacurile” ce l-au vizat: ”La nivel personal, asta mă face să mă întreb în legătură cu sensul și impactul pe care-l are, nu numai pentru mine, ci și pentru cei apropiați, un angajament electoral căruia i-am dedicat 30 de ani de viață”.

Aceste șocuri – cu impact asemănător prin efecte, desigur pe altă scară, scandalului Lasconi asupra USR – riscă să afecteze Renew, grupul liberal european, pe care sondajele îl indică sub extremiști (pe cale de a obține locul trei la alegerile europene) și umăr la umăr cu conservatorii, în cursa pentru a deveni măcar al patrulea grup europarlamentar.

În fața acestui asalt fără precedent al forțelor eurosceptice și antieuropene, e dezolant ”autogolul” înscris, într-un mod neprovocat, inexplicabil și imatur, de unul din exponenții marcanți ai curentului pro-european.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite