Tu ştii cât eşti de puternică?

0
0
Dianne Bevelander Rotterdam School of Management teaching on the Global OneMBA Programme
Dianne Bevelander Rotterdam School of Management teaching on the Global OneMBA Programme

„Când femeile vor realiza ca sunt responsabile pentru 70% din cheltuielile de consum, vor începe să aprecieze câtă putere au de fapt. Femeile trebuie să-şi folosească această putere pentru a crea o societate echilibrată din punct de vedere al reprezentării sexelor”.

Săptămâna aceasta am avut deosebita plăcere de a sta de vorbă cu una dintre cele mai determinate femei pe care am intalnit-o vreodată. Dianne Bevelander care  predă clase pe dezvoltarea leadershipului personal la Rotterdam School of Management si The Global OneMBA Programme -  un parteneriat între cinci şcoli diferite, pe patru continente; studenţii acestui program învaţă în şapte ţări diferite pe durata programului, cum ar fi: Brazilia, Mexico, Statele Unite, Olanda şi China.

Dianne este foarte pasionată de subiectul emancipării femeii şi în acest sens a iniţiat nenumarate proiecte care au ca scop formarea de lideri din rândul femeilor.  Discutam cu dănsa despre rolul şi emanciparea femeii în economiile in dezvoltare, precum România.  Firesc e să doresc să impart aceste informaţii cu voi acum.

Î: Au femeile vreo valoare pentru afaceri sau economie in general?

” Femeile sunt la fel de importante precum bărbaţii, in toate aspectele – social, afaceri, economie,familie. Dacă o companie exclude femeile din procesul de recrutare, automat exculde jumatate din populaţie, lucru acesta este ridicol. Dacă excluzi diversitatea din compania ta, vei avea puţine şanse de succes. Cum poţi să creezi un produs pentru femei dacă nu ai femei în companie? Pe aceeaşi temă, cum poţi să lucrezi cu străini, cand nu ai niciun străin in echipă, nu ştii cum gândesc, cum operează...”

”Când femeile vor realiza ca sunt responsabile pentru 70% din cheltuielile de consum, vor începe să aprecieze câtă putere au de fapt. Femeile trebuie să-şi folosească aceasta putere pentru a crea o societate echilibrată din punct de vedere al reprezentării sexelor”

”Nimeni nu se naşte cu ideea ca femeile sunt sexul slab – aceste idei sunt induse de societate (preoţi, politicieni, media) care dau de înţeles că rolul femeii este de a sta acasă, de a găti şi de a avea grijă de copii. Unele dintre cele mai influente posturi de media sugerează că cel mai important lucru pentru o femeie este să fie inaltă,slabă şi frumoasă.  Însă trebuie să aratăm cat de ruşinoasă este favorizarea  bărbaţilor in detrimentul femeilor şi că femeile deopotriva pot să devina tot ceea ce işi doresc in viaţă – pot să conducă companii sau de ce nu, ţări – şi că rolul lor in societate nu este limitat. A venit momentul să ne depărtăm de discriminarea intre sexe şi să construim societaţi bazate pe echilibru intre sexe.”

Î: Ce ar trebui  să facă o ţară ca România pentru a susţine şi încuraja emanciparea femeilor?

” Impresia mea este că România încă continuă să fie o ţară foarte partriarhală în care femeile şi bărbaţii deopotrivă considera că bărbaţii sunt cei care trebuie să aducă banii în casă şi să intreţină o familie. Cu toate acestea, România face progrese să schimbe această percepţie. Insă pentru o reală emancipare în răndul femeilor, guvernul va trebui să fie cel ce aduce schimbarea, prin norme si legislaţie.”

Î: Care sunt ţările care au reuşit să-şi emancipeze femeile?

”Ţările nordice au facut o treabă fantastică în a-şi emancipa femeile. Ţări precum Suedia sau Danemarca oferă condiţii foarte bune de munca pentru femei, sprijinindu-le nu doar in afaceri ci şi în a avansa în carieră. ”

Î: Profesor Lisa Cohen de la  Desautels Faculty of Management in Canada a aflat că sunt şanse mai mari ca femeile să aibă success in carieră şi să avanseze la locul de muncă dacă in acea companie există un numar considerabil de femei deja. Ce parere ai? Cum sprijină şcolile de business femeile in sensul acesta?

”Aşa cum te-ai aştepta, este foarte important ca femeile să aibă expemple de femei puternice în jurul lor pentru a-şi putea crea aspiraţii. Este important nu doar ca media să faciliteze acest lucru dar şi ca instituţiile de invaţământ să işi aducă aportul. Spre exemplu, acu' 20 de ani toate studiile de caz aveau protagonişti masculini, toate cărţile cu care lucram erau scrise de bărbaţi, despre bărbaţi. In schimb din ce in ce mai multe şcoli fac paşi spre a depăşi acest handicap, fie prin a lansa programe pentru femei, fie prin a recruta mai multe femei în programele de MBA. Spre exemplu clasa de MBA internaţional de la EMLYON Business School în Franţa anul acesta este alcatuită in porporţie de peste 60% din femei.”

Desirée van Gorp, Decan a Nyenrode Business Universiteit in Olanda, a lansat recent un program de mentorship pentru studentii universităţii.  În acest sens absolvenţii cursului de MBA devin mentori pentru actualii studenţi. Aceasta este o oportunitate deosebită pentru studenţi nu doar de a-şi crea o reţea profesională dar in multe cazuri de a agrega investiţii financiare de la mentorii lor. Totodată, studentele au oportunitatea de petrece timp cu alte femei realizate în domeniu şi de a le percepe ca pe un exemplu, un standard.

Saïd Business School at the University of Oxford a lansat anul trecut programul intitulat Women Transforming Leadership  - un program cu durata de o săptămană, dedicat exclusiv femeilor, care le ajută să depăşească obstacole porfesionale sau personale in dezvoltarea carierei.

Realizez că de cele mai multe ori obstacolele sunt de natură financiară în schimb există o sumedenie de şcoli care oferă burse femeilor printre care şi:

HEC Paris MBA în Franţa

Desautels Faculty of Management în Canada

EMLYON Business School în Franţa

The ESMT European School of Management and Technology în Berlin ofera trei burse; una pentru educatie executiva, şi două pentru programul de MBA.

În comparaţie cu surorile noastre din restul Europei, româncele ştiu să organizeze o gospodărie, ştiu să intreţină o casă. În acest spirit, aş dori să vă las reflectând asupra vorbelor lui Margaret Thatcher, una dintre cele mai influente femei în poltica Regatului Unit.

Orice femeie care inţelege cum să întreţină o locuinţă, va fi aproape de a înţelege cum să conducă o ţară.” – Puternic gând, nu? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite