Torna, torna, fratre!

0
0
Publicat:

Inițiind proiectul pilot de dialog european, în mediul universitar existent între Prut și Nistru, am format un grup de conaționali, cu experiență în domeniul comunicării moderne, inclusiv pe micul ecran, care va fi prezent la Chișinău, din 20 până în 22 martie a.c., pentru a se adresa și profesorilor și studenților de la Academia Militară "Alexandru cel Bun" - cu aprobarea ministrului apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi și cu sprijinul Secretarului de Stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare, Valeriu Mija.

În programul celor trei zile sunt incluse prezentări ale membrilor grupului și răspunsuri la întrebările cursanților privind: * Războiul informațional al Rusiei și tactici de comunicare și răspuns NATO - UE, în conflictul din Ucraina; * Reconfigurarea strategiei NATO, pentru Regiunea Extinsă a Mării Negre, în contextul agresiunii militare a Federației Ruse din Ucraina; * Fake News, ca instrument de luptă al războiului informațional; * NATO și situația de pe Frontul de Est, din Ucraina. 

2A jpg

În centrul imaginii este Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării al Republicii Moldova, în stânga fotografiei fiind Valeriu Mija, Secretarul de Stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare, iar în dreapta este generalul de brigadă Eduard Ohladciuc, șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale, comandant al Armatei Naționale a Republicii Moldova. 

Grupul de comunicatori creat în România este format din dr. Sarmiza Andronic, dr. Cristian Barna, dr. Răzvan Munteanu, jurnaliștii Tudor Curtifan, Raluca Olteanu și cine a scris aceste rânduri.

Europeni trăitori în Chișinău, precum doamna Viorica Ticu și generalii (r.) Vitalie Marinuță și Vitalie Stoian vor asigura prezența componenților grupului de dialog și la Universitatea de Stat din Moldova, la Universitatea Tehnică din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

Fiind prezenți în aulele universitare menționate vom dori, în primul rând, ca să ascultăm opiniile celor reprezentativi pentru starea de spirit actuală, din Republica Moldova, în contextul în care Parlamentul de la Chișinău a votat joi, în lectură finală, proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.

Scopul grupului nostru este unul constructiv. Și studenții respectivi fac parte din Europa democrată multinațională. Chestiunile de politică internă sunt atributul exclusiv al guvernului Republicii Moldova.

România a recunoscut prima independența Republicii Moldova și îi respectă calea aleasă, spre Uniunea Europeană, meritul președintelui de la București fiind de a fi reușit punerea Chișinăului alături de Kiev, deși intențiile unor terți erau altele.

Transnistria este oficial parte a Republicii Moldova - aspect recunoscut de ONU, iar  Găgăuzia constituie un teritoriu al Republicii Moldova, cu unele particularități locale.

Dintr-o asemenea perspectivă, interlocutorii noștri vor fi priviți cu respect și opiniile lor receptate de o manieră fraternă.

Cu două zile în urmă, înainte și după emisiunea de televiziune a jurnalistului Tudor Mușat am purtat un dialog orientativ, cu distinsul ex-ministru de externe al României, Excelența Sa Cristian Diaconescu, care m-a onorat cu mențiunea că vine data viitoare, la Chișinău, pentru a poposi, alături de noi, în aule universitare din acest frumos oraș european.

În programul proiectului pilot de dialog european, ce se va derula la Chișinău am inclus - cum era și firesc - și o întâlnire fraternă cu cinci vorbitori ai limbii lui Mihai Eminescu: * ex-ministrul apărării, general (r.) Vitalie Marinuță, * ex-comandantul Armatei Naționale, general (r.) Vitalie Stoian, * conaționalul care a condus presa militară și relațiile publice în armata dintre Prut și Nistru, colonelul Valeriu Rusu, * distinsa doamnă Diana Grădinaru, care a adus surâsul în sistemul militar de relații publice, de peste Prut, cu o expertiză profesională dobândită peste Ocean și nu în cele din urmă * conaționalul Anatol Mămăligă, acela care fiind, cu ani în urmă, la Cercul Militar din București, ca ofițer al Armatei Naționale a Republicii Moldova a electrizat fotoreporterii prezenți la balul organizat acolo invitând-o la dans pe fata ministrului român al apărării!

Lor o să le evoc momentul în care, cu ani în urmă, șeful Statului Major General, pe atunci generalul Constantin Degeratu și-a întâmpinat omologul venit de la Chișinău, la sediul Ministerului Apărării din România, cu întrebarea cu tâlc:

- În ce limbă discutăm? De stat...sau...

- Româna... i-a replicat oaspetele de peste Prut, un pic stingherit de această trecătoare clipă.

...Torna, torna, fratre! spunea un soldat „în limba părintească”, pe timpul unei campanii a armatei bizantine împotriva avarilor, în anul 587.

Noi ne-am întors.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite