Testul de limba germană ÖSD: promisiuni pentru viitor şi şanse sporite de afirmare, prin EECentre

0
0
Examene OSD prin EECentre.ro
Examene OSD prin EECentre.ro

Am scris, în repetate rânduri, despre importanţa educaţiei în limba engleză ca a doua limbă, am evidenţiat relevanţa tot mai sporită a evaluării lingvistice, ca parte dintr-o cultură globală dinamică, punând aceste informaţii în contextul pe care l-am creat, de-a lungul anilor, la EECentre.

A venit însă momentul să vă împărtăşesc şi alte informaţii, de data aceasta, referitoare la educaţia în limba germană pentru că, în cazul în care nu ştiaţi deja, EECentre are în palmares şi un test foarte cunoscut de limba germană, ÖSD, a cărui popularitate a început să sporească în ultimii ani, cererea de examene la centrul nostru aflându-se în creştere.

Înainte să intru în detalii despre ce înseamnă aceste schimbări pentru dinamica de lucru la EECentre, răspunzând succind la câteva curiozităţi care pot apărea din rândul publicului interesat de limba germană şi de obţinerea unei certificări relevante în acest sens, voi trece în revistă câteva lucruri despre limba germană care, chiar dacă nu ne gândim zi de zi la acestea, sunt importante în analiza evoluţiei interesului pentru limba germană.

Limba germană este limbă oficială nu doar în Germania, ci şi în Austria, Elveţia, cărora li se adaugă vorbitorii de pe teritoriul Alsacia-Lorena (Franţa), din nordul Italiei, din zona de est a Belgiei, Luxembourg şi Liechtenstein.

Totodată, germana este cea de-a doua limbă maternă cea mai vorbită de pe continentul Europei, după limba rusă, fiind şi a treia cea mai predată limbă străină la nivel mondial. Aproximativ 130 de milioane de persoane vorbesc limba germană, la nivel global, fie ca limbă nativă sau ca a doua limbă, după cum arată datele. Însă cifrele nu se opresc doar la atât, deoarece alte milioane de oameni au învăţat sau învaţă, la un moment dat, limba germană, chiar dacă nu la un nivel foarte avansat – mai exact, între 15-18 milioane de persoane învaţă, anual, limba germană.

Revenind la experienţa EECentre cu examenele de limba germană, doar anul trecut au avut loc patru sesiuni mari de testare, la care au participat peste 150 de candidaţi. Cel mai mare centru de pregătire se află la Colegiul Naţional Decebal din Deva, cu cele mai ridicate niveluri de cunoaştere a limbii – C1, şi la Iaşi, prin Twinkle Star.

Din observaţiile mele asupra modului în care elevii se raportează la învăţarea limbii germane şi, ulterior, la testarea ÖSD, pot afirma că există o ambiţie mare şi o apetenţă pentru performanţă. Sesiunile de testare sunt abordate cu multă emoţie şi cu o teamă de eşec, de altfel, constructivă, dacă mă gândesc la rezultatele bune ale elevilor – îşi doresc foarte mult să promoveze examenele de testare lingvistică.

Mai mult decât atât, am observat, de-a lungul timpului, reacţiile părinţilor şi ale candidaţilor, în momentul în care doresc să afle rezultatele testelor. De cele mai multe ori, acestea se limitează la a înţelege dacă au promovat sau nu. Aceasta este informaţie esenţială pentru ei. Totuşi, în ambele cazuri – reuşită sau nereuşită, consider că este mai important ca, atât părinţii cât şi candidaţii, să aibă experienţa detaliată a rezultatul pentru fiecare probă. În felul acesta, toţi cei implicaţi pot afla care le sunt punctele forte sau punctele slabe, în procesul de testare. Una este să treci un examen sau să îl pici, la limită, alta este să ai rezultate excelente la respectivul examen.

Testele internaţionale sunt o metodă foarte bună şi obiectivă de testare a capacităţile elevilor, mai ales atunci când aceştia sunt mici sau au un nivel elementar/intermediar de limbă. Examenele le creează un mediu sigur, adaptat nivelului. Acesta este, inclusiv, cazul testului de limba germană ÖSD. Cunoaşterea nivelului actual de limbă şi a resurselor prin care acesta poate fi îmbunătăţit este o etapă esenţială şi un pas în pregătirea candidaţilor pentru viitor: în mare parte, vorbitorii de limbă germană câştigă cu 20-30% mai bine, faţă de colegii lor care nu vorbesc germană, pe piaţa muncii. Avantajele la angajare sunt mai mari, aşa cum este şi posibilitatea de a promova.

Aşa cum se ştie de mulţi ani, există o rată mare de emigraţie către Europa de Vest şi, în general, pentru a putea să se integreze pe piaţa muncii ţărilor respective, candidaţii au nevoie de atestări lingvistice. Din acest motiv, a crescut şi cererea de examene de limba germană pentru adulţi, aceştia având nevoie de un certificat lingvistic util în stabilirea contractelor de muncă în Austria, Germania, Elveţia.

În prezent, EECentre înregistrează cea mai mare cerere de examene de limbă germană în Deva şi Iaşi, urmând Bucureşti. Am deschis noi centre de pregătire în Craiova, Constanţa şi Sibiu şi, încă o veste bună, situaţia înscrierilor la examene este una pozitivă, ascendentă, pe fondul creşterii cererilor de cursuri de limba germană, dar şi a exigenţelor părinţilor în ceea ce priveşte învăţarea limbii germane de către copiii lor. Asta nu poate decât să ne bucure şi vă promitem tot mai multe examene de limbă germană, la care vă aşteptăm, cu mic, cu mare.

Vă invităm să rămânem conectaţi pe noua platformă EECentre.ro, unde puteţi găsi cele mai importante informaţii despre testele furnizate de centrul nostru.

European Examinations Centre (EECentre.ro) este o instituţie autorizată de CAMBRIDGE ASSESSMENT ENGLISH, ÖSD (Österreichisches Sprachdiplom Deutsch), OET (Occupational English Test) şi TRINITY College London - să furnizeze, în România, examene de certificare a cunoştinţelor de limba engleză şi limba germană.

Din primavăra anului 2018, EUROPEAN EXAMINATIONS CENTRE (EECentre) funcţionează în Romania ca AUTHORISED PLATINIUM EXAM CENTRE - titulatură oferită de CAMBRIDGE ASSESSMENT ENGLISH (UK), în semn de recunoaştere a îndeplinirii criteriilor funcţionale: livrarea de examene de limba engleză la standarde internaţionale, servicii de excelenţă oferite clienţilor, parteneriate durabile realizate cu centrele din ţară. EECentre este un standard de referinţă în România pentru organizarea examenelor lingvistice internaţionale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite