Examenele de atestare lingvistică de tip Computer-based: de ce să optezi pentru ele şi ce le face mai atractive?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examenele de limba engleză Computer-based, tot mai populare printre candidaţi
Examenele de limba engleză Computer-based, tot mai populare printre candidaţi

Nu este o noutate că apariţia internetului, dezvoltarea aplicaţiilor mobile, platformele online şi, în general, creşterea accesului şi a nivelului de utilizare a tehnologiilor moderne de comunicare au început să influenţeze şi domeniul predării limbilor străine.

Asta este ceea ce, ca profesionişti, notăm în cadrul conferinţelor, citim în articole de specialitate, aflăm de la experţi internaţionali în predarea limbilor străine, pe care îi întâlnim cu diferite ocazii, şi, în consecinţă, ne străduim, pe cât posibil, să ţinem pasul cu evoluţia şi inovaţia domeniului. 

Tehnologia modernă îi motivează atât pe profesori cât şi pe elevi, sunt de părere specialiştii, schimbându-le optica asupra învăţării limbilor străine şi făcându-i mai interesaţi şi mai încrezători, ajutându-i totodată să aibă un rol activ în procesul educaţional. Prin tehnologie, metodele de abordare a predării limbii străine s-au modificat, au progresat şi, susţin experţii, utilizarea tehnologiei a crescut, la fel şi gradul de cooperare dintre profesor şi elev. Nu este deloc greu să înţelegem aceste urmări, dacă ne gândim că accesul la informaţie, sub toate formele multimedia, de la video, audio, la jocuri şi articole online - toate acestea pot fi folosite eficient în învăţare.

Profilul EECentre nu este însă cel de predare a limbilor străine, ci de evaluare a competenţelor, prin examene de atestare lingvistică. Mă voi referi strict la examenele de limba engleză Cambridge, deoarece şi, pe această nişă, putem să vorbim despre creşterea tot mai mare a numărului de candidaţi care aleg să susţină examene Cambridge în format Computer-based.

Examenele Computer-based sunt cele pe care candidaţii le susţin, aşa cum reiese din denumirea lor, pe computer, nu pe foaie. Examenele Computer-based au început să devină tot mai populare printre elevii de toate vârstele, fără să le depăşească însă pe cele clasice.

Din numărul total de examene, 15% sunt Computer-based. Este adevărat că, de regulă, candidaţii sunt îndrumaţi către examenele clasice, paper-based, poate şi din cauza fricii de necunoscut, chiar dacă la EECentre le oferim simulări de examene Computer-based, în vederea familiarizării utilizatorilor cu interfaţa de examen.

Există avantaje multiple ale sistemului de examinare computer-based: candidaţii îşi pot edita răspunsurile pe ecran, în timpul examenului; pentru că utilizează căşti, candidaţii pot ajusta volumul sunetului după preferinţe; cât despre accesul la rezultate, acesta este rapid, candidaţii putându-şi vedea online punctajele obţinute, la doar două săptămâni după susţinerea testului. 

Certificatele sunt obţinute în aproximativ patru săptămâni, mai repede decât în cazul examenelor paper-based. Acesta este motivul principal pentru care candidaţii optează pentru examen Computer-based, dorindu-şi să obţină rezultate şi certificate într-un termen scurt.

În plus, testul este uşor de înţeles şi cronometrul online îi ghidează pe candidaţi să îşi gestioneze mai bine timpul, astfel încât să atingă performanţele urmărite.

Un alt avantaj major al testelor Computer-based este că acestea le permit candidaţilor să câştige timp, fiindcă procesul de înscriere a răspunsurilor pe calculator este mai simplu, se rezolvă cu un simplu click, spre deosebire de cazul examenelor paper-based, în care candidaţii trebuie să transfere anumite răspunsuri de pe foaia de întrebări (question paper), pe foaia de răspuns (answer sheet).

Din punctul de vedere al structurii examenului de tip computer-based, nu există diferenţe faţă de examenul clasic în ceea ce priveşte gradul de dificultate, ci doar în ceea ce priveşte suportul. Pur şi simplu, în loc să utilizeze hârtie şi pix, candidaţii au în faţă computer şi tastatură. Dincolo de asta, examenul este acelaşi.

Fiind vorba despre tehnologie, aceasta poate, uneori, să dea greş. Poate că vă întrebaţi ce se întâmplă dacă, de exemplu, se întrerupe internetul în timpul examenului Computer-based sau în cazul în care are loc o pană de curent?! Răspunsul este simplu: dacă se întrerupe internetul, testul merge mai departe, deoarece este descărcat în staţia de lucru. În schimb, dacă este o pană de curent, sau chiar şi atunci când unul dintre laptopuri se defectează, testul este întrerupt şi apoi este reluat din punctul întreruperii, cu exactitate.

Sper, prin intermediul acestor informaţii, să fi răspuns la cele mai frecvente întrebări despre examenele Cambridge English Computer-based şi, totodată, să îi ajut pe viitorii candidaţi Cambridge să îşi definească nevoile şi să îşi identifice priorităţile, astfel încât să aleagă cea mai bună variantă de examen pentru ei. 

Un mic sfat ar fi să nu se teamă de Computer-based, pentru că, aşa cum deja am explicat, această formă de examen ajută elevul, îi uşurează procesul de răspuns şi, în plus, rezultatele se concretizează mai repede într-un certificat, ceea ce, cu siguranţă, nu poate decât să fie un mare avantaj, care merită depăşirea oricăror îndoieli şi limite.

Succes!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite