SUA, Japonia și Filipine contra Beijing-ului? China la zi
0În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui articol publicat recent de Global Times, cu privire la summitul liderilor SUA, Japoniei și Filipinelor din 11 aprilie.
După cum a anunțat deja presa, Președintele american Joe Biden va organiza luna viitoare primul summit tripartit cu liderii Filipinelor și Japoniei, a anunțat luni Casa Albă, în timp ce SUA intensifică alianțele împotriva Chinei. Întâlnirea lui Biden cu președintele filipinez Ferdinand Marcos și prim-ministrul japonez Fumio Kishida la Casa Albă din 11 aprilie este cea mai recentă dintr-o serie de întâlniri cu aliații din Asia-Pacific. De asemenea, vine pe fondul ciocnirilor dintre Filipine și navele chineze în Marea Chinei de Sud, unde țările au contestat pretenții maritime. „Liderii vor promova un parteneriat trilateral construit pe legături istorice profunde de prietenie”, inclusiv o „viziune comună pentru un Indo-Pacific liber și deschis”, a spus secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Biden va organiza ulterior o întâlnire bilaterală separată cu Marcos pentru a „reafirma alianța de fermă” cu Filipine, a spus ea. Kishida va fi la Casa Albă pentru o vizită de stat cu o zi înainte, care fusese deja anunțată. Japonia consideră că discuțiile vor stimula o „ordine internațională liberă și deschisă bazată pe regulile de drept”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Yoshimasa Hayashi. „Având în vedere alianța Japonia-SUA, credem că aprofundarea cooperării cu țări care au idei similare, precum Filipine, într-o gamă largă de domenii, va fi esențială pentru menținerea păcii și prosperității acestei regiuni”, a spus el reporterilor. SUA își dublează eforturile de a îmbunătăți legăturile de lungă durată cu aliații regionali precum Tokyo și Manila, într-un efort de a contrabalansa o China din ce în ce mai agresivă. Anunțul summit-ului în trei a venit în timp ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se îndrepta către Manila, o călătorie despre care Departamentul de Stat a spus că va reafirma „angajamentul neclintit” al Americii față de Filipine. Între timp, Japonia și Filipine au declarat în timpul unei vizite a lui Kishida în noiembrie că vor începe negocierile pentru un pact de apărare care să le permită să trimită trupe pe teritoriul celuilalt. Japonia a invadat și ocupat Filipine în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar cele două țări s-au apropiat de atunci datorită comerțului și investițiilor și, mai recent, pentru a contracara asertivitatea Chinei în regiune. De asemenea, Biden a apelat din ce în ce mai mult la formatul summitului cu trei căi pentru a construi alianțe cu SUA. În august, el l-a găzduit pe Kishida din Japonia și pe președintele Coreei de Sud Yoon Suk Yeol la retragerea sa prezidențială din Camp David, în încercarea de a-i apropia pe cei doi aliați americani după ani de tensiuni. Biden a ținut un summit de referință cu președintele chinez Xi Jinping în California în noiembrie, în încercarea de a preveni conflictul dintre cele două superputeri, dar relațiile rămân tensionate.
Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus:
Liderii SUA, Japoniei și Filipinelor vor avea prima lor întâlnire în aprilie
Experții chinezi sunt de părere că ar putea apărea un „mic mecanism trilateral” similar cu „AUKUS”.
Foto: Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr., președintele SUA Joe Biden și premierul japonez Fumio Kishida se vor întâlni pe 11 aprilie 2024
Cu ocazia vizitei secretarului de stat american Antony Blinken în Filipine, Casa Albă a anunțat pe 18 martie, că primul „Summit Trilateral al Liderilor SUA-Japonia-Filipine” va avea loc pe 11 aprilie.
În opinia experților intervievați de „Global Times”, merită urmărit îndeaproape dacă, în timpul primei întâlniri pe care o vor avea liderii SUA, Japoniei și Filipinelor, va fi stabilit sau nu nu un mecanism de securitate similar cu „AUKUS”. În mod cert, înființarea acestuia ar viza China întrucât este percepută ca o prezență ce predomină în Asia, iar un subiect ce va fi abordat cu probabilitate îl reprezintă disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud. Trebuie să fim vigilenți față de calomniile iresponsabile și la atacurile împotriva Chinei care urmăresc inducerea în eroare și intoxicarea comunității internaționale.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat pe 18 martie că liderii SUA, Japoniei și Filipinelor „vor discuta despre cooperarea trilaterală pentru a promova creșterea economică favorabilă incluziunii și tehnologiile emergente, pentru a promova lanțurile de aprovizionare cu energie curată și cooperarea în domeniul schimbărilor climatice și să promoveze în continuare pacea și securitatea în regiunea Indo-Pacific și în întreaga lume”.
Foto: Prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida (stânga) în timpul întâlnirii cu președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr la Palatul Malacanang din Manila, Filipine, 3 noiembrie 2023
În noiembrie 2023, în timpul vizitei prim-ministrului japonez Fumio Kishida în Filipine, atât Kishida, cât și președintele filipinez Marcos, au subliniat că Filipine și Japonia ar trebui să consolideze cooperarea trilaterală cu Statele Unite ale Americii.
Când Casa Albă a anunțat organizarea summitului trilateral al liderilor SUA-Japonia-Filipine, Blinken ajunsese în Filipine. Vizita acestuia o succeda pe cea a secretarului american pentru Comerț, Raimondo, în Filipine, efectuată chiar cu o săptămână înainte. Potrivit informațiilor publice, în timpul vizitei sale în Filipine, Raimondo a anunțat o investiție de peste 1 miliard de dolari. Raimondo a condus o delegație formată din directori ai companiilor americane. John Aquilino, comandantul Forțelor SUA din Indo-Pacific, a făcut, de asemenea, parte, din aceasta.
Foto: Oficialii americani purtând discuții cu omologii filipinezi
Având în vedere evoluțiile anterioare ale celor trei țări și intențiile SUA, merită acordată o atenție deosebită rezultatului cu care se va încheia primul summit trilateral al liderilor SUA, Japonia și Filipine, și anume, dacă se va institui sau nu un mecanism de securitate asemănător alianței militare „AUKUS” sau Dialogului Quadrilateral de Securitate „QUAD”.
Foto: Li Haidong (李海东)
În acest sens, în timpul unui interviu din 19 martie cu reporterii Global Times, Li Haidong, profesor la Institutul de Relații Internaționale de la Universitatea de Afaceri Externe din China, a subliniat această posibilitate, accentuând că, deși acest „mic mecanism trilateral” nu are un nume oficial, va accelera cooperarea în domeniul securității, al apărării, al lanțului economic, industrial, cât și al celui de aprovizionare, „în încercarea de a pune SUA într-o poziție avantajoasă în competiția strategică cu China”.
Foto: Dr. Ding Duo (丁铎)
Pe aceeași dată, Dr. Duo Ding, director adjunct al Institutului de Drept și Politică Marină (*din China) din cadrul Institutului de Studii despre Marea Chinei de Sud, a declarat pentru Global Times că, indiferent dacă SUA, Japonia și Filipine vor institui un nou mecanism de cooperare, practic vorbind, cele trei au stabilit deja un „mini-mecanism plurilateral” antichinez în regiunea Asia-Pacific: SUA dețin bagheta de dirijor, Japonia dansează după cum îi cântă SUA, iar Filipine continuă jocul, fără să obțină ceva în schimb.„Cooperarea dintre SUA, Japonia și Filipine are o istorie lungă, este adânc înrădăcinată și fiecare își urmărește propriile obiective”. Din perspectiva istoriei și a practicii naționale, SUA au avut întotdeauna o atitudine de Război Rece și s-au angajat în jocuri cu sumă zero, ele fiind implicate în majoritatea problemelor din regiunile internaționale fierbinți, probleme cauzate chiar de ele. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Japonia a avut o istorie extrem de rușinoasă în Asia de Sud-Est. În ultimii ani, în fața creșterii puterii naționale a Chinei, atitudinea Japoniei a devenit dezechilibrată și anxioasă și s-a poziționat în tabăra opusă Chinei în mai multe chestiuni. Filipine crede că se bucură de sprijinul SUA, al Japoniei și al altor țări și chiar a început să facă remarci scandaloase cu privire la problema Taiwanului din Marea Chinei de Sud.”
China a susținut întotdeauna că o cooperare similară nu ar trebui să afecteze drepturile și interesele legitime ale terților, să nu creeze un bloc de opoziție de genul „o curte strâmtă cu ziduri înalte” și nu ar trebui să submineze pacea și stabilitatea regională. Acesta ar trebui să fie atitudinea unei țări mari responsabile.
SUA aveau deja mai multe alianțe sau mecanisme în regiunea Asia-Pacific, cele mai cunoscute fiind Dialogul Quadrilateral de Securitate (QUAD)- compus din SUA, Japonia, Australia și India - și Alianța Trilaterală de Securitate „AUKUS” dintre SUA, Marea Britanie și Australia, a declarat Din Duo.
„QUAD” a fost înființat inițial în 2007, cele patru țări începând imediat să organizeze exerciții navale comune. Un an mai târziu, mecanismul a fost abandonat, fiind „resuscitat” abia în 2017. Primul summit al liderilor „QUAD” a avut loc în septembrie 2021, la Washington (SUA). Summitul liderilor „QUAD” din acest an a fost inițial planificat pe 27 ianuarie în India, dar după refuzul președintelui american Biden de a călători în India, planul a fost anulat, nefiind stabilită o nouă dată.
Pe 15 septembrie 2021, șefii de stat ai SUA, Marii Britanii și ai Australiei au anunțat înființarea unei noi inițiative de securitate trilaterale numită „AUKUS”, care constă în folosirea de către Australia a tehnologiei din Statele Unite și Marea Britanie pentru a construi o flotă de submarine cu propulsie nucleară.
„Scopul SUA în stabilirea acestor alianțe sau mecanisme de securitate este de a construi o versiune a NATO în regiunea Asia-Pacific. SUA pregătesc calea pentru NATOizarea generală regiunii Asia-Pacific și o fac pas cu pas și nu s-au oprit niciodată.” Li Haidong a declarat că diversele mecanisme multilaterale mici, conduse de SUA, au ajuns să formeze ulterior mecanisme multilaterale mari, principalul pilon fiind SUA, creând astfel o dependență a țărilor din Asia Pacific de SUA din punct de vedere al securității, și în cele din urmă au format un model de securitate care a permis SUA să ceară și să ia tot ce au vrut.
Potrivit articolelor de presă, SUA intenționează să construiască regiunea Asia-Pacific după modelul structurii de securitate a Europei de astăzi: Europa este dependentă de SUA din punct de vedere al securității, iar SUA domină și manipulează afacerile europene și utilizează mai bine resursele aliaților lor, câștigând astfel o poziție avantajoasă în competiția geopolitică cu marile puteri din Europa.
„În loc să ofere garanții reale de securitate pentru aliații lor, SUA au transformat mediul de securitate al acestora într-unul mai complex. În acest sens, țările din regiunea Asia-Pacific ar trebui să aibă o înțelegere clară asupra acestui lucru și să rămână vigilente”, a declarat Li Haidong.
În opinia experților, un subiect de pe agenda summitului liderilor SUA-Japonia-Filipine va fi problema Mării Chinei de Sud. Dacă negocierile comune de explorare cu China vor fi reluate în Marea Chinei de Sud, „suveranitatea și jurisdicția teritorială a Filipinelor” rămâne un „principiu de bază” și „nu putem în niciun moment să dăunăm integritatea teritorială a Filipinelor în vreun fel.”, a susținut săptămâna trecută președintele filipinez Ferdinand Marcos.
Foto: Secretarul de stat al SUA Antony Blinken (stânga) și secretarul filipinez al Afacerilor Externe Enrique Manalo își strâng mâna după o conferință de presă comună la Manila, pe 19 martie 2024
Potrivit unui articol BBC, în timpul vizitei sale în Filipine din data de 19 martie, Blinken a reiterat angajamentul de securitate „de nezdruncinat” al SUA față de Filipine și în timpul unei conferințe de presă comune cu ministrul filipinez de externe Enrique Manalo, a declarat că Filipine este, o țară importantă în ceea ce privește interesele regiunii, ale SUA și ale lumii. „De aceea suntem alături de Filipine și ne menținem ferm angajamentele în ceea ce privește apărarea, inclusiv Tratatul de apărare reciprocă”.
Ca răspuns la criticile lui Blinken vizând „comportamentul provocator” al Chinei în disputa Mării Chinei de Sud, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Lin Jian a declarat în timpul unei conferințe de presă din după-amiaza zilei de 19 martie, că „SUA nu fac parte la Marea Chinei de Sud și nu au dreptul să se amestece în diferendele dintre China şi Filipine”. „Cooperarea militară dintre SUA și Filipine nu trebuie să dăuneze suveranității și drepturilor și intereselor maritime ale Chinei în Marea Chinei de Sud, cu atât mai puțin să susțină pretențiile ilegale ale Filipinelor. China va continua să ia măsurile necesare pentru a-și apăra ferm suveranitatea teritorială, drepturile și interesele maritime și pentru a menține pacea și stabilitatea în Marea Chinei de Sud”.
Pe lângă consolidarea relațiilor cu aliatul său tradițional, SUA, Filipine continuă, de asemenea, să consolideze relațiile de securitate cu Japonia. Filipine și Japonia au lansat negocierile privind „Acordul de acces reciproc” (RAA) în noiembrie anul trecut. Filipinele speră să finalizeze semnarea în primul trimestru al acestui an, permițând desfășurarea de trupe pe teritoriul celuilalt. Odată ajuns la un acord, Filipine va fi a treia țară care va semna „RAA” cu Japonia, după Australia și Regatul Unit, și prima din Asia.
În ceea ce privește subiectul Mării Chinei de Sud, care va fi dezbătut în cadrul summit-ului trilateral al liderilor SUA-Japonia-Filipine, Ding Duo consideră că, pe baza așa-numitelor „valori comune” și pe „ordinea bazată pe reguli”, cele trei țări ar putea ataca sau chiar calomnia chestiunile maritime și legate de China, inclusiv Marea Chinei de Sud și de Est și strâmtoarea Taiwan, pentru a denatura adevărul și pentru a intoxica comunitatea internațională. „În plus, pe lângă continuarea aprofundării cooperării în ceea ce privește apărarea militară, conștientizarea situației maritime, schimbul de informații etc., trebuie să acordăm atenție proiectelor și măsurilor specifice de cooperare pe care cele trei țări le vor implementa în ceea ce privește securitatea economică, lanțul industrial, lanțul de aprovizionare și rezistența la așa-numita „constrângere economică chineză”.
În plus, în ceea ce privește problema Mării Chinei de Sud, Li Haidong consideră că SUA vor încuraja, cel mai probabil, Filipinele și Japonia să continue intensificarea tensiunilor cu China, determinând astfel mai multe țări din regiune să aleagă una dintre cele două tabere (*China sau SUA).
„La nivel operațional specific, de exemplu, când vine vorba de zonele în care Filipine are dispute cu China cu privire la Second Thomas Shoal (*un recif scufundat în Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, la 105 mile marine west de Palawan, Filipine, care este un teritoriu disputat și revendicat de mai multe națiuni), cele trei țări pot lansa unele politici și mecanisme coordonate”.
Potrivit analizei lui Ding Duo, după summitul din aprilie al celor trei lideri, este posibil ca cele trei părți să înceapă să deruleze exerciții militare comune mai frecvente - patrule mari și aeriene comune- , vizite reciproce pe nave și schimburi de personal; SUA și Japonia să crească ajutorul pentru Filipine, iar cele trei părți să consolideze și mai mult cooperarea în paza de coastă SUA-Filipine și Japonia-Filipine. În al doilea rând, SUA și Japonia își vor spori sprijinul și răspunsul față de Filipine în materie de diplomație și opinie publică, invocând inclusiv , în mod constant „Sentința de arbitraj în Marea Chinei de Sud”, subliniind „ordinea bazată pe reguli” și „teoria schimbării statusului quo al Chinei”.
Sursa: aici, 19 martie 2024.
Material realizat de Paula Toma, cercetătoare la Centrul de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul Fundației Universitare a Mării Negre „Mircea Malița” (FUMN).