Studiu de caz. Rectorul fără doctorat, Mihnea Costoiu, vrea să-şi dea singur doctoratul!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În scandalul desfiinţării CNATDCU, ministrul Cîmpeanu primeşte un ajutor de la cine nu te aşteptai: Mihnea Costoiu, rectorul fără doctorat la Universitatea Politehnica Bucureşti. Acesta susţine că România este singura ţară în care universităţile nu au dreptul să acorde doctorate. Mihnea Costoiu este rector fără doctorat, impus de factorul politic, şi condamnat la trei ani cu suspendare în dosarul Cutezătorii.

Condamnarea este in prima instanţă.

Ce susţine Mihnea Costoiu referitor la desfiinţarea CNATDCU

„Propunerea este una corectă – şi anume să putem avea titlurile de doctor acordate de către universităţi aşa cum este normal, firesc să se întâmple. Universităţile au deja foarte multe mecanisme de control.

Dacă tăcea, filozof rămânea. Mihnea Costoiu a uitat cum a ajuns rector la Universitatea Politehnică, un cadru didactic fără doctorat. Prin impunerea deciziei de către factorul politic.

„Mecanismele de control” s-au supus deciziei factorului politic şi l-au votat rector pe Mihnea Costoiu. Deşi nu avea doctorat şi Politehnica devenea singura Universitate din Europa condusă de un rector fără doctorat. Asta ca să ştim cum stăm cu „mecanismele de control” din universităţi.

În universităţi există clanuri sudate pe interese de grup. Materiale, în primul rând, adică venind de la salarii foarte mari, indemnizaţii, funcţii de conducere şi alte foloase plătite de la bugetul de stat.

Nici condamnarea la trei ani de închisoare, în primă instanţă, n-a dat dureri de cap „mecanismelor de control”. Au tăcut mâlc, nu i-au cerut rectorului să facă un pas în spate până la lămurirea situaţiei sale penale. Aşa sunt de puternice „mecanismele de control” de la Politehnica!

Şi în privinţa plagiatelor legea lui Cimpeanu simplifică lucrurile. Doar Comisiile de Etică din universităţi pot, sau nu, să constate plagiatele dintr-o teză de doctorat. Comisia Naţională de Etică, constituită şi funcţionând prin pixul ministrului, nu face altceva decât să confirme decizia Comisiei de Etică din universităţi. Ar trebui să vrea şi să aibă un aparat cu resurse importante pentru a relua cercetarea unei teze de doctorat de la zero. Va avea grijă ministrul să-şi pună oameni obedienţi în această comisie, şi fără resurse, astfel încât să nu deranjeze.

Mai spune Mihnea Costoiu:

„Cine a plagiat să plătească. Nu contează cine este, ce nume are, de unde vine. Cine a plagiat să plătească. Eu nu ştiu că vreuna dintre universităţi să dorească să acopere vreun plagiator, din contră. Avem mecanisme de verificare. Avem softuri antiplagiat”.

Aşa de bine doresc universităţile să devoaleze plagiatele încât eu nu ştiu niciun caz, un singur caz, în care vreo universitate românească să recunoască vreun plagiat la un doctorat făcut în acea universitate.

Mai mult, ministrul Cîmpeanu a cerut expres Comisiei de Etică de la Agronomie să stabilească dacă lucrarea sa de doctorat este, sau nu, plagiată. A trecut deja un an, şi Comisia de Etică de la Agronomie nu spune ceva legat de teza sa de doctorat.

Despre obedienţă stă mărturie şi condamnarea lui Mihnea Costoiu

Porivit DNA, Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

"În perioada martie - septembrie 2009, Mihnea Cosmin Costoiu, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia 'Dinu Pescariu' un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RĂ - APPS).

Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului". De asemenea, instanţa supremă a decis confiscarea de la Costoiu a sumei de 267.577 de euro (echivalent 1.248.487,52 lei) şi a menţinut măsura sechestrului asigurător pe mai multe bunuri ale acestuia. Decizia este dată în prima instanţă, urmează procesul în Apel.

„Mecanismele de control” din Politehnica au tăcut mâlc. N-au avut nimic de zis.

Ce se va întâmpla în cazul în care legea Cîmpeanu va fi aprobată

Mihnea Costoiu îşi va lua, în sfârşit, doctoratul. Cîmpeanu şi Ciucă vor scăpa de acuzaţia de plagiat, iar de acum înainte instituţiile statului nu vor mai fi „decapitate” de acuzaţii de plagiat. Aceasta era acum un an explicaţia lui Cîmpeanu referitoare la desfiinţarea CNATDCU.

Cel mai relevant exemplu a fost Victor Ponta. După un scandal care a durat ani buni, dupa multe incercari de a-l salva, inclusiv de la ministrul de aunci al Educaţiei, Liviu Pop, CNATDCU a pus decizia de plagiat în teza sa de doctorat, şi Ponta şi-a pierdut relevanţa în plan politic.

Premierul Ciucă a fost mai „şmecher”. A blocat prin justiţie, şi ea obedientă în acest caz, analizarea propriei teze de doctorat de către CNATDCU.

Iar preşedintele Iohannis, cel care girează şi a aprobat legea lui Cîmpeanu, tace chitic. Deşi acum ceva timp declara că are „toleranţă zero” la plagiat. Klaus Iohannis nu va mai fi preşedinte din 2024, dar istoria reţine toate aceste fapte şi le adaugă la „succesele” mandatelor sale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite