Scrisoare deschisă liderilor partidelor din Opoziţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mod normal, consider că este nevoie să vă scriu mai întâi, dumneavoastră, lideri partidelor politice din opoziţia parlamentară. În data de 10/11 august 2018, în România, a avut loc un grav atentat la adresa democraţiei româneşti. Mitingul organizat de către Diaspora a fost înăbuşit cu o duritate ce aminteşte de evenimentele din noiembrie 1987, decembrie 1989, iunie 1990.

Stimaţi domni, lideri ai formaţiunilor politice din Opoziţia Parlamentară,

Rândurile de faţă vi le adresez, dumneavoastră, oamenilor politici din Opoziţie, dar şi dumneavoastră cititorilor „Adevărul“. V-aş ruga să aveţi răbdarea necesară să îl parcurgeţi până la final, pentru că doar aşa veţi înţelege mesajul meu. Zic să mă refer la istoria de aproape trei decenii, posterioară anului 1989. Aşa cum am mai scris, indiferent că vorbesc de cărţile şi articolele mele ştiinţifice, fie că vorbesc de articolele de pe blogul meu (şi aici când am prezentat teme istorice, am încercat să păstrez, în limitele unui articol de blog, evident, rigoarea ştiinţifică şi să respect adevărul istoric), o dictatură nu se instaurează singură şi nu se instaurează numai prin revoluţie, lovitură de stat etc. Dictatura reprezintă punctul final al unei democraţii eşuate. Poate că nu v-aş fi scris niciodată, poate că aş fi aşteptat anii 2019 şi 2020 când aţi fi venit dumneavoastră să ne căutaţi pe noi, alegătorii, când aţi fi venit să spuneţi că X, Y şi Z de pe listele dumneavoastră sunt cei mai buni candidaţi pentru europarlamentare, locale şi parlamentare. Poate că aş fi avut acea plăcere a omului simplu ca poziţie socială, dar, zic eu cât de cât instruit în sfera ştiinţelor politice şi a democraţiei să vă las să vă prezentaţi repertoriul ca la un spectacol. Poate că unii cântaţi mai fals, alţii mai cu talent, dar melodia, pe ritmuri diferite ar fi fost aceaşi: noi suntem viitorul!... noi suntem alegerea cea mai bună! Aş vrea să râd dacă nu aş avea un nod în gât...Nu scriu rândurile de faţă nici din oportunismul de care poate unii o să mă acuzaţi, nici să arăt ce cunoştinţe am eu. Evident, sper să nu îi treacă cumva prin minte să creadă că aş face jocul PSD. Fiind scrisoare deschisă, trebuie să vorbim deschis.

Domnilor lideri ai partidelor parlamentare din Opoziţie,

Azi m-am decis că 2019 şi 2020 sunt foarte departe pentru mine. Nu ştiu dacă şi pentru alţii, dar pentru mine, până în 2019 e un timp prea lung. Poate că sunt cele trei decenii postdecembriste pe care le-am trăit ca elev, student, profesor cu suişurile şi coborâşurile mioritico-dâmboviţene, poate că nu mai am eu răbdare, nu ştiu. Ce ştiu, însă, este faptul că, în noaptea de 10/11 august 2018, România, din punct de vedere politic, a atins linia critică. România este asemeni unei case care poartă celebra “bulină roşie“ care o face nesigură la un posibil cutremur. Nu ştiu, dumneavoastră cum sunteţi, ca să îl parafrazez pe Ion Creangă, dar eu când mă gândesc la prezent, resimt o teamă. Brutalitatea jandarmilor asupra manifestanţilor paşnici ne-a afectat pe toţi, chiar dacă nu toţi am fost în acea noapte fatidică de 10/11 august 2018.

Domnilor lideri ai partidelor parlamentare din Opoziţie,

Ceea ce mi-a produs o îngrijorare profundă este tocmai faptul că s-au găsit oameni, culmea din aşa zisa „societate civilă“ să apere PSD şi maniera politică a acestui partid. Aţi citit cele două articole scrise de către doamna Alina Mungiu Pippidi, în 2 august şi 11 august 2018? Aţi văzut interviul acordat jurnalistului Vartan Arachelian în data de 13 august 2018? Le-am anexat ca să le puteţi parcurge singuri, să vă daţi seama! Aşa este normal, orice afirmaţie trebuie probată.

Doamna Alina Mungiu Pippidi jigneşte „Diaspora Românească“, afirmând că „oamenii cu scaun la cap nu trebuie să meargă la mitingul din 10 august“. Că, la ora actuală, alternativa la PSD este „MUIE PSD“, adică mesajul de pe plăcuţele de înmatriculare ale maşinii românului, întors din Suedia. Că acel miting paşnic, deturnat brutal de către huliganii aduşi de PSD, care a determinat reacţia disproporţionată şi furibundă a jandarmilor aduşi din provincie ar fi opera unor „lumpeni“ (zdrenţe), „fascişti“ (etc.).

Bineînţeles că doamna Alina Mungiu Pippidi a primit zeci de replici, fie în articole de presă, fie de la moderatori TV. Numai că, doamna Alina Mungiu Pippidi a început să se autovictimezeze şi să spună că doar prin 1990 ar mai fi primit astfel de replici şi că un articol, pe care îl anexez aici, cel mai decent dintre ele, venit după replicile dure primite de la Vladimir Tismăneanu, Alin Fumurescu, Rareş Bogdan, Cozmin Guşă, Octav Pelin, Cristian Ghinea ar fi „copiat parcă din Adevărul din 13 iunie 1990“. Nu cred că doamna Pippidi a citit acel articol. Articolul scris de către o persoană care are o experienţă de viaţă în Diaspora se referă exact la activitatea şi la spusele doamnei Alina Mungiu Pippidi, din perioada de după 1996, când doamna Pippidi a avut o îndelungată prezenţă în viaţa noastră publică. Articolul nu face nicio referire la faptul că ar avea sau nu ar avea doamna Pippidi „casă istorică la Sinaia“. Articolul o întreabă cine este ca om şi cât ştie despre Diaspora pe care o critică. Numai că aşa se întâmplă, exact replica echidistantă, lipsită de aluzii la comportamentul doamnei Pippidi (frecvente în articolele celorlalţi, după cum puteţi vedea singuri) este văzută ca fiind cea mai dură.

Domnilor lideri ai partidelor parlamentare din Opoziţie,

Multe replici a primit doamna Alina Mungiu Pippidi în aceste zile! Eu nu am citit încă nicio replică a vreunuia dintre Dumneavoastră. În articolele sale, doamna Alina Mungiu Pippidi susţine că dumneavoastră Opoziţia nu puteţi fi o alternativă la PSD şi că este normal ca PSD să bată manifestanţii prin jandarmii trimişi în Piaţa Victoriei! Nu i-aş fi dat atenţie doamnei Pippidi, cum recunosc că nu i-am dat atenţie prea mare în ultimii ani (am scris pe „Adevărul“ un articol în octombrie 2013, în care spuneam că doamna Pippidi nu poate fi o autoritate într-o eventuală discuţie cu fostul preşedinte Traian Băsescu). I-am dat două replici, în seara zilei de 9 august şi pe data de 11 august, fiindcă nu este normal ca doamna Alina Mungiu Pippidi să se creadă un fel de „guru“ al democraţiei româneşti, când domnia sa consideră că nu există Opoziţie în România şi în acest fel, nu trebuie să protestezi, oricâte abuzuri ar face partidul aflat la Putere.

Totuşi, doamna Alina Mungiu Pippidi a spus cu subiect şi predicat în toate articolele şi în interviul invocat de mine că ea „a pus preşedinţi, cu societatea civilă“. Adică, în afară de Ion Iliescu, preşedinţii Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Klaus Werner Iohannis sunt „creaţia politică a doamnei Alina Mungiu Pippidi“. A spus că ea a fost acolo când „americanii l-au lăsat din braţe pe Adrian Năstase“ (nu a spus unde!).

Domnilor lideri ai partidelor parlamentare din Opoziţie,

Doamna Alina Mungiu Pippidi, autointitulată „profesor de democraţie“  spune că Dumneavoastră nu existaţi! Că ea singură a făcut, a desfăcut, asta în timp ce s-ar mai fi luptat şi cu „adversitatea serviciilor secrete“, care ar avea mii de oameni acoperiţi în politică, în presă, televiziuni! Adică, mai pe şleau, doamna Pippidi spune că replicile primite ar fi opera unor oameni din „servicii“ şi că orice se spune contra PSD este opera „serviciilor“!

Domnilor lideri ai partidelor parlamentare din Opoziţie,

Urmăriţi interviul doamnei Alina Mungiu Pippidi din „Gândul“: A spus cu subiect şi predicat că „PSD se luptă cu serviciile“! Domnule Ludovic Orban, Domnule Dan Barna, Domnule Eugen Tomac, Dumneavoastră auziţi că „matrioşka“ din care ar fi ieşit toţi preşedinţii postdecembrişti (în afară de Ion Iliescu) spune că Dumneavoastră nu existaţi? Că azi, în România, Opoziţa „nedemnă“ la PSD o fac „fasciştii“, „lumpenii“, „serviciile“?

Domnilor lideri ai partidelor parlamentare din Opoziţie,

Am să vă întreb acum pe fiecare dintre Dumneavoastră câte ceva:

Domnule Preşedinte al PNL, Ludovic Orban, ce are de gând PNL? În PNL, unii duc dorul defunctei USL, dar nu au fugit la ALDE. Alţii duc dorul defunctei DA (metamorfozate totuşi în ACL şi în ceea ce azi e PNL). Am văzut că la Codul Administrativ, doar trei deputaţi din 67 s-au opus prin vot, iar 7 deputaţi PNL au votat alături de PSD. Ştiu din interiorul partidului dumneavoastră că votanţii „pentru“ (7 deputaţi), absenţii (43 deputaţi) cei ce s-au abţinut (14 deputaţi) au avut această atitudine că aşa au dictat primarii PNL din teritoriu. Sincer, nu ştiu dacă vreunul dintre ei este în PNL măcar din 2000 şi dacă mulţi nu au făcut „naveta“ la PSD sau pe la alte partide. Aşadar, domnule Ludovic Orban, aveţi o reacţie oficială la acest lucru? Aveţi vreo reacţie la ce spune şi scrie doamna Alina Mungiu Pippidi?

Domnule Preşedinte al PMP, Eugen Tomac, sincer aţi cam dispărut în ultima vreme. Nimic de Basarabia, nimic de Centenar! Nu vă mai întreb dacă PMP mai face ceva! Dumneavoastră conduceţi PMP, un soi de „nepot favorit“ al „unchiului PNL“, pe care speraţi să-l moşteniţi! Ciudat şi „nepoata ALDE“ speră să-l moştenească! Sper să nu vă vină ideea să vă uniţi sub domnul Călin Popescu Tăriceanu care ar putea să vă momească, să vă îmbie cu faptul că „ştiţi, eu am fost lider la Aripa Tânără, la PNL, nu am fost de acord cu PSD!“, chestiuni din astea, la care, domnul Călin Popescu Tăriceanu se cam pricepe!

Domnule Preşedinte al USR, Dan Barna, vă respect pentru campania dumneavoastră „Fără penali în funcţii publice!“ (am semnat pentru ea, pe formularul doamnei senator Florina Presadă), dar vreau să vă întreb ceva. Am văzut reacţiile în mediul virtual, dar aţi văzut ce spune şi ce scrie doamna Alina Mungiu Pippidi? Această doamnă „politolog“a justificat brutalitatea jandarmilor. A văzut doar „MUIE PSD“, dar nu a văzut cum a fost reluată de către senatorul Claudiu Manda, tot de la PSD (de asta am ţinut să îi dau personal semnătura doamnei Preasdă, ca să îi arăt doamnei Pippidi că PSD înjură ca la uşa cortului, chiar sub cupola Parlamentului!). Nu a văzut doamna Pippidi cum un fost pesedist, Mirel Palada l-a luat la bătaie în studio pe senatorul Mihai Goţiu. Mai grav, nu a văzut cum colegul dumneavoastră deputatul Adrian Claudiu Prisnel, pe care îl cunosc personal, un om echilibrat şi calm a fost bruscat şi împiedicat să ia cuvântul, o dată la Consiliul Local Craiova şi ieri a fost bătut la propriu în Rădăuţi de către poliţişti locali, în fapt lachei ai PSD care nu au studii nici pe sfertul lui Adrian Prisnel! Nu a văzut doamna Pippidi (soţul ei este nepotul lui Nicolae Iorga!), cum fiica senatorului Vlad Alexandrescu (strănepoata lui Tudor Vianu!) a fost gazată în Piaţa Victoriei! Unde s-a mai pomenit ca nişte analfabeţi funcţionali în uniforma statului să bată parlamentari? Aş vrea să aveţi o reacţie oficială, fiindcă să ştiţi, doamna Pippidi are de gând să mai scoată un preşedinte şi, dacă nu vedeţi realitatea,  s-ar putea să fie Liviu Dragnea pe care îl apără în scrierile domniei sale cum nici nu ar putea vreodată să o facă doamna Maria Vasii, Mihai Gâdea şi Mircea Badea la un loc!

Domnule Dan Barna, ştiţi, la fel de bine ca mine că aceste semnături pot însemna echivalentul în voturi, dar din punctul de vedere al doamnei Pippidi nu existaţi! Şi mai rău, cei apăraţi de doamna politolog, profesor de democraţie prin Germania, Alina Mungiu Pippidi au ajuns să bată parlamentarii români! Dacă nici asta nu vă trezeşte la realitate, nu ştiu ce v-ar trezi!

Domnule fost premier Dacian Cioloş, dumneavoastră ştiu că nu mă simpatizaţi şi sentimentul este reciproc. V-am lăsat la urmă, fiindcă încă nu aveţi partid! Nici până azi nu aţi lămurit lumea de ce nu aţi candidat în 2016! Nu aţi lămurit de ce îl aveaţi vicepremier pe Vasile Dîncu, un cunoscut apropiat al PSD! Am citit în presă că la Craiova nu aţi putut să creaţi nucleu la „România Împreună“! Adică aţi dat chix în oraşul aservit Liei Olguţa Vasilescu. Oraş, din care se spune, ar fi venit majoritatea jandarmilor bătăuşi din Piaţa Victoriei! Aţi ajuns premier în 2015, pe un val de simpatie, de aceea aveţi datoria morală, poate mai mult decât domnii de dinainte, să luaţi atitudine! Doamna Alina Mungiu Pippidi este de acord ca oamenii să fie bătuţi, consideră că doar serviciile inventează „opoziţii“ în ţara asta! Chiar, ca fost Comisar European, nu vreţi să îi daţi o replică? Am văzut că aveţi în plan să depuneţi plângeri contra Jandarmeriei, dar, repet, ca fost premier al României (din câte ştiu ministrul Dragoş Tudorache din Cabinetul Dumneavoastră a dat cel mai recent ordin, în 2016, de funcţionare a Jandarmeriei Române!) chiar nu puteţi să aveţi o reacţie publică? Poate că veţi avea europarlamentari, poate că veţi avea parlamentari, chiar vreţi să ajungă bătuţi de poliţiştii locali? Vă lasă indiferent faptul că jurnalişti străini, turişti străini (fără vreo legătură cu protestul) au fost bătuţi fără vină de jandarmi?

Vă lasă indiferent episodul cu „victima jandarmeriţă despre care nu se ştie că va mai putea merge“ care a fost obiectul de propagandă a PSD, partid ce susţinea că manifestanţii au bătut-o, deşi aceştia au scos-o din mâinile huliganilor? Chiar în acea seară a plecat pe picioarele ei, din Piaţa Victoriei şi le reproşa jandarmilor, care o duceau de braţ: „Fraţilor, unde dracu m-aţi dus?“

Vă lasă indiferent faptul că Europa întreagă se uită cu groază la România? Vă lasă indiferent faptul că pentru doamna Alina Mungiu Pippidi nu existaţi?

Domnilor, mai sus-menţionaţi,

Vă convine ca atunci când poate veţi crea alternativa la PSD să fiţi acuzaţi, atât dumneavoastră, cât şi cei care vă susţin, oameni simpli, de aici sau din Diaspora, jurnalişti, bloggeri, că toţi sunteţi oamenii „serviciilor“?

Ar mai fi ceva: în „cruciada“ domniei sale pentru salvarea PSD, doamna Alina Mingiu Pippidi îşi bate joc de tot ceea ce îi iese în cale! Evident, nu i-au scăpat nici Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti şi nici faimoasa SNSPA. Doamna Alina Mungiu Pippidi a spus că ar fi avut acum zece ani mai multe citări decât toate cadrele didactice din cele „două departamente la un loc“, că „se aşteaptă ca acele facultăţi (unde susţine că a predat) să evalueze“, că în învăţământul superior românesc ar fi „impostură“, că acestea ar fi motivele care ar fi determinat-o să plece în Germania.  Doamna Alina Mungiu Pippidi nu este de acord nici cu intrarea în Academia Română a reputatului sociolog român Ilie Bădescu. Probabil că doamna Pippidi i-ar vrea în Academia Română pe Vasile Dîncu sau pe Marius Pieleanu, „sociologii de casă“ ai PSD, autori ai faimoaselor „sondaje“ care mereu plasează PSD în topul preferinţelor politice din România! La dumneavoastră în partide sunt mulţi membri şi chiar parlamentari care au efectuat studii la aceste facultăţi criticate de către doamna Alina Mungiu Pippidi. Lor şi domnului profesor Bădescu de ce nu le face nimeni dreptate? Indirect, doamna Alina Mungiu Pippidi face trimitere la pregătirea politică aşa zis „precară“ a membrilor dumneavoastră!

Domnilor mai sus-menţionaţi,

În 11 şi 13 august 2018, doamna Alina Mungiu Pippidi a decretat moartea Opoziţiei în România, spunând „PSD se luptă cu serviciile“!

Eu aştept să văd ce reacţie veţi avea şi sper ca această reacţie să nu vină prea târziu!

Cu stimă şi respect,

Florin Olteanu,

istoric, cadru didactic şi blogger

Notă: Vreau să precizez că punctele de vedere exprimate mai sus nu au legătură cu postul didactic ocupat, activitatea didactică şi de cercetare efectuate în instituţia în care îmi desfăşor activitatea, nu au legătură cu instituţia în sine şi nici nu reprezintă punctul de vedere al acesteia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite