Oare o vom regreta pe Suzana Gâdea?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recunosc că nu am prea dat atenţie activităţii doamnei Alina Mungiu-Pippidi. Pur şi simplu am înţeles că mănâncă şi ea o pâine albă. Nu m-a interesat nici cine, nici de ce o plăteşte. Ştiu că provine dintr-o guvernare CDR de foarte tristă amintire, pe care guvernarea de azi tinde să o egaleze şi chiar să o depăşească.

Personal, am scris un articol acum aproape cinci ani, în care spuneam că dacă s-ar fi întâlnit cu preşedintele României de aunci, domnul Traian Băsescu, nu ar fi ieşit nimic pozitiv din acea discuţie. Am spus atunci şi se poate vedea că nu pot să acord nici cea mai mică încredere unui personaj cu greutate toxică, la propriu şi la figurat, cum este doamna Alina Mungiu Pippidi.

Fac parte din generaţia care a trăit drama post-comunismului, în care comuniştii tovarăşului Nicolae Ceauşescu s-au apucat de capitalism. Adică s-au apucat să fure, să dărâme tot. Alina Mungiu Pippidi face parte din şandramaua CDR, alături de domnii Emil Constantinescu, Victor Ciorbea şi alţii. Domnii Emil Constantinescu şi Victor Ciorbea anticomuniştii de ieri sunt azi slugile oarbe ale neocomuniştilor din PSD. Doamna Alina Mungiu Pippidi nu îşi trădează nici ea, la 28 de ani după ce începuse să activeze ca anticomunistă în Piaţa Universităţii, foştii tovarăşi de drum.

Generaţia mea a văzut gafele tovarăşei Suzanei Gâdea. Au fost multe, dar am să redau una dintre ele. Se decisese ca lucrarea esenţială a lui Mircea Eliade Istoria credinţelor şi ideilor religioase să fie publicată şi în România. Referatul cu pricina ajunsese la „toarşa Suzănica“. Aceasta era specialist în chimie, cu studii recunoscute, dar fără nicio competenţă politică. Nu mai vorbim de cultura generală. Nu ştia că domnul Mircea Eliade nu putea veni în România (nu ştia nici că acesta trăia în SUA, de mulţi ani), fiindcă avea condamnare la ani grei de închisoare în contumacie, pentru trecutul său interbelic, de aceea toţi s-au îngrozit, când, înainte de a aproba referatul ar fi zis: „Mâine, tovarăşul Eliade să fie la mine la birou, la ora 09.00!“.

Îmi aduc aminte şi că tovarăşul Emil Bobu era prezentat ca „sluga perfectă“, care dormise pe preşul de la uşa tovarăşului Nicolae Ceauşescu şi care l-a rugat frumos pe câinele lui Ceauşescu să nu mai latre: „Fiţi cuminte, vă rog, tovarăşe Corbu“.

Când am auzit-o pe doamna Ioana Bran, fiică a unui fabricant de pălincă, despre faptul că ajung 25 lei zilnic pentru sportivi fiindcă „trebuie să ţină dietă“ sau pe acel secretar de stat, domnul Cosmin Butuza care voia „să punem Centenarul pe tricoaiele noastre“, m-am gândit la tovarăşa Suzana Gâdea şi la tovarăşul Emil Bobu. Am zis, ca în bancul cu olteanul care vede girafa şi zice „aşa ceva nu există!“

Dar asta este, viaţa îţi arată zilnic cât de mic şi neînsemnat eşti, că oricând poţi să vezi altceva care să te îngrozească. Am văzut-o iar pe doamna Alina Mungiu Pippidi şi m-am îngrozit. Staţi măi, răilor, nu vă grăbiţi să mă faceţi lipsit de eleganţă, că nu m-a îngrozit felul cum arată! Fiecare se simte bine în pielea lui! Pe mine m-a îngrozit ultimul ei articol! Bine, nici celelalte nu m-au impresionat prea tare, reiau expresia pe care am folosit-o mai sus: „a mâncat şi ea o pâine albă!“

Recunosc că acum chiar ajung să o regret pe tovarăşa Suzana Gâdea! Articolul doamnei Alinei Mungiu-Pippidi este de un stalinism înfiorător. Politrucii tovarăşului Iosif Vissarionovici Stalin ar fi învidioşi. Practic, doamna Alina Mungiu Pippidi (folosesc apelativul doamnă, din eleganţă, deşi ar trebui să îi spun „tovarăşa“) introduce lupta de clasă în forma ei cea mai dură.

A împrumutat un termen din marxism, ideologie care îi repugna prin anii „tinereţii revoluţionar-anticomuniste“, acela de „lumpen“, pe care l-a alipit de „Diaspora“. Sincer, să mă ierte Dumnezeu, dar fac pariu că doamna Alina Mungiu Pippidi nu cunoaşte ce înseamnă „Diaspora“! Este un termen de origine greacă - διασπορά, folosit pentru a desemna împrăştierea evreilor în lumea largă, după distrugerea Ierusalimului de către regele Nabucodonosor al II-la al Babilonului, apoi după cucerirea Iudeii de către romani în secolul I p.Chr. şi după înfrângerea revoltelor din secolul II p.Chr. şi interdicţia evreilor de a mai intra în Ierusalim, redenumit „Aelia Capitolina“. Diaspora se traduce prin „împrăştiere“. Eu am evitat să îl folosesc, l-am preferat pe cel de românii din afara graniţelor, indiferent de modul în care aceştia au ajuns să trăiască în afara graniţelor României.

Termenul marxist de lumpenproletariat, prelucrat de către doamna Mungiu-Pippidi se referea la cei care muncesc dar nu pot să gândească, termen de origine germană tradus prin: „proletariat compus din haimanale, fără conştiinţă de clasă“. Acest fapt alături de exprimarea (...)nu ne reprezintă pe cei care au luptat decenii să civilizăm PSD şi să construim alternativa la el, şi nici pe noi, cei care suntem în diaspora egalii occidentalilor, sau mai buni când putem, nu adunăm resturile de la masa lor ca să ne grozăvim în ţară cu maşini la mîna a doua cu numere teribiliste“ arată cum se poate schimba un om din anticomunist în ultra-stalinist, chiar neo-nazist aş spune!

„Diaspora“ se referă la un popor, la un grup etnic, iar „proletariatul“ este un grup profesional. Aşadar, dacă alipeşti „lumpen“ de „Diaspora“ îţi iese ceva de genul „popor împrăştiat inferior“, ceea ce sună a nazism! Românii din Diaspora au o conştiinţa puternică a apartenenţei la poporul român, ceea ce face din „lumpendiaspora“, termen inventat de către doamna Alina Mungiu Pippidi o jignire crasă, impardonabilă cuiva cu pretenţii de intelectual de top!

Poate că Adolf Hitler ar fi premiat-o pe doamna Alina Mungiu-Pippidi, iar propagandistul şef nazist Joseph Goebbels ar fi fost invidios că nu a inventat el termenul! Dacă mă gândesc şi la tâmpenia îngrozitoare spusă de Petre Daea care compara drama de la Auschwitz cu porcii ucişi de pesta porcină, care au fost arşi pentru reducerea răspândirii molimei, chiar mă întreb dacă nu cumva PSD a trecut aşa, pe ascuns la promovarea neonazismului! Dacă mă gândesc că tineretul PSD consideră că „PSD este de dreapta, că nazismul şi fascismul sunt de stânga, iar comunismul de dreapta“, cum rezultă din minutul 1:16 al acestui video, devenit viral pe Internet, treaba te pune serios pe gânduri!

Dar să revin la aberaţiile doamnei Alina Mungiu-Pippidi. În primul rând, românii care muncesc în străinătate, în marea lor majoritate sunt egalii străinilor, ba chiar au monopolizat domenii de activitate pe care economiile acelor state se bazează, dar neatractive salarial pentru cetăţenii acelor state. Doamna Alina Mungiu Pippidi, ca doctor în Psihologie Socială, ar trebui să ştie că pe asta s-a bazat de secole evoluţia societăţii europene. Când unele domenii de necesitate nu mai erau atractive, alţii veneau şi lucrau în cadrul acestora. Aşadar, un muncitor român este egalul unui italian, spaniol, olandez, german etc! Ba chiar muncitorul român poate ajunge, după un anumit timp să îi coordoneze pe cetăţenii din ţara în care românul munceşte! Doamna Alina Mungiu-Pippidi este soţie de istoric, iar soţul domniei sale este nepotul lui Nicolae Iorga! Chiar să nu realizeze doamna Alina Mungiu Pippidi mersul scoietăţii? Elveţienii au fost soldaţii Europei (şi azi formează Garda Papei). Olandezii au fost cărăuşii mărilor, italienii, germanii, francezii au călătorit şi au muncit chiar în Principatele Române, apoi în România: bărbaţii ca profesori, ingineri, mecanici, constructori, pietrari, femeile ca guvernante! Ei, da, chiar dacă marea majoritate a românilor era formată din lucrători ai pământului şi crescători de animale, erau boieri care apelau la meşteri specializaţi. Cum nu îi găseau în ţară, îi aduceau din afară. Aşa este şi acum: forţa de muncă a românilor de care vă bateţi joc este mediu şi înalt calificată!

La mitingul de pe 10 august vor veni oameni inteligenţi, sătui să îi conducă politicieni agramaţi, corupţi, incompetenţi şi habarnişti. Nu este doamna Alina Mungiu Pippidi în măsură să îi judece!

Să analizăm puţin următorul citat: „Lumpendiaspora noastră e cauza directă a votului populist şi de extremă dreaptă din mai multe ţări europene şi nu mulţumim suficient stîngii liberale europene care apără taberele noastre din Paris sau Roma şi se opun expulzării cetăţenilor români fără mijloace reale de subzistenţă sau prinşi în flagrant, în numele egalităţii europene“.

Maica Ta, Christoase, dumneavoastră dragi cititori aţi văzut ce scrie aici? Ce treabă are extrema dreaptă cu diaspora românească? Extrema dreaptă vrea ca toţi străinii să plece acasă, nu doar românii! Migraţia critică este a celor din Siria, din Africa de Nord, românii circulă intra-comunitar! Românii pleacă din ţară pentru a-şi oferi munca lor calificată, pentru că guvernanţii atât de susţinuţi de către doamna Pippidi nu au creat prosperitatea atât de trâmbiţată!

Oare la asta reduce doamna Pippidi Diaspora românească? La românii din acele tabere ilegale? Nu aceia vin, doamna Pippidi, pe 10 august! Vin cei sătui până peste cap de politicienii lăudaţi de dumneavoastră! Vin cei care au văzut diferenţa record dintre statele UE şi România! Care vor să se întoarcă dacă ar avea unde!

Mai vin unii care în 2012, când USL (alianţa contra naturii dintre PSD şi PNL) le-a promis celor din Diaspora că le va crea cadrul legal să îşi investească agoniseala de-o viaţă în afaceri de viitor! Cât de amarnic au fost înşelaţi! Aproape toţi care au venit s-au văzut sufocaţi de incompetenţă, birocraţie, corupţie, pierzând banii pentru care au trudit mulţi ani în străinătate. Au plecat înapoi au depăşit eşecul şi acum vin la Bucureşti să le strige guvernanţilor apăraţi de doamna Pippidi: „Nu mai aveţi cu ce să ne mai minţiţi! Timpul vostru s-a dus“!

Am mai scris aceste lucruri în două articole, prin 2014 şi 2015! Nu le mai reiau, spun doar atât: deja în Diaspora, sunt tineri români născuţi acolo care au atins şi chiar au depăşit vârsta majoratului! Părinţii lor vor să se întoarcă acasă, dar le e greu să le spună celor tineri să îi urmeze! Pe tinerii români din Diaspora nu îi aşteaptă mare lucru, iar tinerii români din România, după studii, visează la ziua când vor pleca din România! Nu că aşa vor, ci pentru că aici nu pot aplica tot ceea ce au învăţat! Chiar şi cei care nu iau Examenul de Bacalaureat ştiu că, peste graniţe, pot găsi de lucru mai repede, cu un salariu mai mare decât ceea ce li s-ar oferi în România!

Mulţi tineri abandonează studiile fiindcă preferă să înveţe o meserie, numai că guvernanţii apăraţi de doamna Pippidi au desfiinţat şcolile profesionale! Multe firme străine încearcă să şcolarizeze tineri români în meserii căutate! Aceştia acceptă să lucreze stagiul mini conform angajamentului asumat, dar jinduiesc după un contract “afară“!

Românii vin din diaspora, pe 10 august, pentru normalitate! Alina Mungiu Pippidi reprezintă trecutul! Un trecut pe care trebuie să îl analizăm, dar care încă susţine un prezent rupt de realitate.

Aş vrea să aduc în atenţie un citat din vorbele liderului sovietic Mihail Gorbaciov adresate, în timpul vizitei efectuate la Bucureşti, în data de 25-27 mai 1987 tovarăşului său Nicolae Ceauşescu: Cine nu va înţelege imperativele prezentului, va fi doborât de acestea!“

Şi ca să nu fiu luat de ceea ce nu sunt, adică de comunist sau perestroikist, hai să dau şi una de la „capitalişti“. Am auzit la radio ieri că organizatorii galei „Oscar“ au dorit ca la anul,în 2019, să acorde un premiu special, pentru filmele cu mare popularitate şi cu încasări mari, dar care nu au avut şansa de a se bucura de aprecierea „criticilor de film“. Doamna Alina Mungiu Pippidi se laudă că are peste 2000 de citări internaţionale. Adică se consideră că ar merita „Oscarul“, numai că nu i-l dă nimeni, fapt care o enervează teribil.

Doamna Alina Mungiu Pippidi o avea citări, dar nu are popularitate! Degeaba te citează cei care nu ştiu despre ceea ce scrii, dacă nici tu nu ştii despre ceea ce scrii! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite