Şcolile cu wc-urile în curte, un atentat la sănătatea copiilor. Avem un stat impotent, eşuat, nesimţit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Am scris şi eu şi alţii despre şcolile cu wc-ul în curte. Degeaba. Reporterii de la Digi24 au găsit o şcoală în localitatea Scurtu Mare, judeţul Teleorman, unde „copii îşi fac nevoile într-un spaţiu insalubru, printre excremente şi bălţi de urină, riscând în orice moment să se îmbolnăvească”. 80 de copii sunt în această situaţie numai la această şcoală. Directoarea si profesorii aveau, însă, o toaleta curată, cu apă curentă.

De 32 de ani niciun guvern n-a fost în stare să rezolve această problemă.

Reportajul AICI

Cine sunt vinovaţii?

Primii vinovaţi de o nesimţire crasă sunt primarii respectivelor comunităţi. N-au fost în stare să ceară bani, prin PNDL-uri, fonduri de echilibrare, bani europeni, să rezolve această problemă elementară. Unele din şcolile noastre de azi par desprinse din Evul Mediu, când e vorba de toalete. Şi suntem în anul 2022, membri în UE. Nu cred că mai există vreo ţară în UE într-un asemenea hal de nesimţire, când e vorba de şcolile în care învaţă copiii lor.

Dar statul român nu înseamnă doar primarii nesimţiţi. Înseamnă mult mai mult. Preşedintele ţării-Klaus Iohannis, guvernul, premierul-Nicolae Ciucă, miniştrii Sănătăţii - Alexandru Rafila, Educaţiei - Sorin Cîmpeanu, Dezvoltării - Cseke Attila, Consiliile Judeţene, Prefectura, Inspectoratele Şcolare, DSP-urile, directorii, cei care verifică starea sanitară a şcolilor, toţi au închis şi închid ochii la o asemenea oroare, o staţionare în Evul Mediu a unor şcoli din România. 

România Educată începe cu aceste şcoli, ignorate de autorităţi, sau se aplică doar în liceele curate de la oraşe? Cum este, dle preşedinte Iohannis?

Ministrul Cîmpeanu spune că anul trecut au fost alocaţi 17,7 milioane de lei pentru rezolvarea problemei, dar autorităţile locale au accesat doar 6,5 milioane lei. Bun, autorităţile locale sunt nesimţite. Dar cele centrale, de la preşedinte la şefi de CJ, toţi asistă pasiv la un atentat la viaţa copiilor noştri. Pentru aşa ceva, de la primari la toţi cei enumeraţi mai sus ar trebui să fie anchetaţi şi judecaţi pentru „atentat la sănătatea a mii de copii”.

Iată ce spune şi Constituţia:

ARTICOLUL 34

(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.

(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

Există legi care stabilesc condiţiile de acordare a avizului sanitar de funcţionare pentru şcoli. Degeaba. Dacă primarii nu-şi fac datoria conform atribuţiilor, celelalte instituţii ale statului se spală pe mâini, că au unde, spre deosebire de elevii din şcolile cu wc-ul în curte.

Ce face statul cu şcolile fără aviz sanitar de funcţionare?

Nimic. Îl lasă rece acest fenomen. Şcolile continuă să funcţioneze an de an, punând în pericol mii de copii.

Statul în general, statul român în particular, are funcţia de reglementare. Ce l-a împiedicat pe ministrul Cîmpeanu să ceară o OUG, sau HG, prin care să se instituie un departament special la ministerul Educaţiei sau al Dezvoltării, cu bani alocaţi, care să rezolve problema şcolilor cu wc-ul în curte într-un an zile, prin angajarea unei firme specializate? Sau o lege în parlament, prin care primarii care atentează la sănătatea copiilor în acest mod să fie suspendaţi din funcţii de către prefecţi. Nu să aştepte 32 de ani ca nişte primari nesimţiţi, neisprăviţi, care şi-au dublat sau triplat salariile, să se uite la elevii uitaţi de autorităţi. Copiii sunt şi ei membri ai statului român.

Fondul de rezervă al premierului este foarte mare în ultimii ani, doar bani pentru wc-urile din curtea şcolilor nu s-au găsit.

Dacă nici respectarea Constituţiei nu este o preocupare pentru autorităţile şi instituţiile statului român, la ce să ne aşteptăm?

Să asişti pasiv, de 32 de ani, la un astfel de fenomen este un caz medical de nesimţire crasă, nu cred că are vreun echivalent în altă ţară sau în altă activitate.

Judeţul Teleorman, judeţul lui Liviu Dragnea

Dragnea se bătea cu pumnul în piept că îşi consacră viaţa servirii poporului român. Aşa de bine l-a servit timp de patru ani, că nici wc-uri în curtea şcolilor, în propriul judeţ, n-a fost în stare să facă. Trecem peste faptul că Teleorman a rămas cel mai sărac judeţ al ţării.

Dar Tel Drum, celebra firmă a lui Dragnea şi acoliţii, aflată acum în anchete penale şi procese în instanţă, a „jumulit” statul de sute de milioane de lei, şi n-a fost în stare să construiască câteva wc-uri civilizate în şcolile judeţului.

PSD n-a fost în stare, cât a fost la guvernare.

Dar de doi ani este PNL la guvernare. Orban, Cîţu, Cîmpeanu n-au fost în stare să depăşească PSD în această situaţie intolerabilă. S-au complăcut în acelaşi gen de nesimţire. Şi eu, naiv incurabil, am crezut că ei nu pot dormi noaptea cu gândul la copiii care îşi fac nevoile într-un spaţiu insalubru, printre excremente şi bălţi de urină, riscând în orice moment să se îmbolnăvească.

Sfântă naivitate!

 Nu există decât o soluţie la această problemă ruşinoasă, care ne face de râs în UE şi în lumea întreagă. Mai puţin în Africa. Organele de anchetă penală să constate la toate instituţiile enumerate mai sus infracţiunea de „atentat la sănătatea publică”, cu circumstanţa agravantă, fiind vorba de copii. Cred că parchetele se pot autosesiza, dată fiind gravitatea situaţiei. Altă soluţie nu văd. Într-o ţară cu un buget de 350 miliarde lei, cu 80 de miliarde de euro aşteptaţi de la UE, ce se întâmplă cu aceste şcoli vitregite de soartă şi de autorităţi este de neadmis.

Încă o dovadă că statul român este impotent, eşuat, condus de nesimţiţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite