Scenariul confruntării globale continuă nestingherit, perfect disimulat de zăngănitul armelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă pe scena principală există doar discuții nesfârșite despre război și noi timpuri de arme, în spate, departe, pe scene adiacente și câteodată perfect disimulate de profesioniști care au primit ordinul să lanseze cât mai multe perdele de fum, se desfășoară adevăratele lupte cu dimensiuni strategice deoarece fac parte din ultima etapă pregătitoare pentru ceea ce va fi noua ordine a relațiilor internaționale.

image

Sigur că nu suntem acolo direct, ar fi imposibil, dar avem oarecum o reprezentare îndepărtată la nivelul UE, dar asta în măsură în care ne interesează și acceptăm direcțiile de joc impuse de statele care contează. Acestea nu pot fi indiferente deoarece acum se negociază supraviețuirea lor ca națiuni, validitatea și competitivitatea lor ca valori individuale și credibilitatea alianței lor, Uniunea Europeană pe care vor s-o afirme și s-o menține ca actor global. 

Viteza cu care se desfășoară evenimentele au obligat UE să se îndepărteze foarte rapid de poziția sa tradițională de „echilibru în așteptare” și să înceapă să-și formeze elementele constitutive ale unei entități realmente independente și care să poată avea instrumente reale și funcționale pentru a-și asigura suveranitatea în contextul conflictelor de interese de piețele mondiale. Vă vorbeam ieri despre una dintre inițiativele majore, cea de creare a unui instrument pentru susținerea unei politici coerente pe plan european în ce privește aprovizionarea cu materii prime strategice. Chiar dacă asta poate fi aproape indiferent în contextul a ce mai este și de ce capacități dispune industria de la noi, subiectul este esențial pentru țările care au viziuni naționale bazate pe principii economice.  

Cadrul acesta legislativ al măsurilor de apărare se va extinde în viitorul foarte apropiat cu o nouă dimensiune: măsurile prevăzute în noul document negociat în triada Comisie-Parlament-Consiliu asupra unui nou instrument privind interferențele în politica țărilor UE venite din partea unor terțe țări. Aveți aici detaliile asupra demersului legislativ. Foarte interesante deoarece europenii nu-și fac prea mari iluzii, presiuni enorme au venit di partea SUA din ce în ce mai adeptă a unui protecționism activ (deși nu atât de agresiv ca cel din perioada Trump) și, de partea cealaltă a Chinei, mare jucător de pe piețele globale.

Europenii își cunosc extrem de precis dependențele strategice față de aprovizionările vitale din zona Chinei, marea piață de schimburi comerciale pentru companiile de pe Vechiul Continent și ar vrea să-și poată imagina că s-ar putea cumva relua vechiul proiect privind Acordul de liber schimb, doar în urmă cu puțini ani negociat îndelung și gata de semnare. Dar, în aceeași măsură, europenii știu care le este dependența strategică față de SUA și, în consecință, își măsoară cu multă prudență veleitățile de independență strategică pe plan economic, măsurându-și ambițiile în funcție de ceea ce estimează că va fi configurația de putere a lumii în perioada următoare.

O lume care se împarte în două într-un scenariu cu înalt potențial de conflict

O lume care transmite semnale din ce în ce mai clare că relațiile de parteneriat global visate până în urmă cu câțiva ani aparțin deja cărților de istorie și că, de acum înainte, repolarizarea sistemelor globale redevine extremă și probabil violentă pe unele dimensiuni. Și este la fel de clar că, în pregătire, marii jucători încep să-și redefinească relațiile bilaterale și la nivel de alianțe politico-economico-militare. Iată un exemplu de recalibrare de relații economice care se constituie și într-un semnal global: Brazilia și China au semnat un parteneriat comercial în scopul de a elimina dolarul în tranzacțiile comerciale bilaterale, înlocuindu-l cu propriile monede naționale. Asta în condițiile în care China, cel mai important partener comercial al Braziliei (înlocuind SUA în această poziție începând cu 2009, aveți aici statisticile), a semnat acorduri asemănătoare în primul rând cu Rusia și este pe cale să se impună în poziție de partener dominant pe toate piețele importante din America de Sud, folosindu-se de creșterea sentimentului anti-american care a adus și Argentina sau Venezuele foarte aproape de a adera la BRICS în perioada următoare.

Cum va negocia în continuare UE? Vom vedea rapid, atunci când vom ști ce a negociat Ursula von den Leyen care, însoțindu-l pe Macron, va ajunge în China și pesemne că nu va discuta doare despre planul de pace chinez pentru Ucraina. China, fidelă înțelepciunii sale multi-milenare, are timp și resurse din plin pentru a așteptat în liniște pentru a vedea cum evoluează crizele celorlalți. Au oare și ceilalți competitori sistemici acest privilegiu?

În ce ne privește, despre prostiile astea politicienii dâmbovițeni n-au niciun fel de opinie. Vine rotativa și acesta, cum știți, este singurul eveniment galactic care-i preocupă pe decidenții noștri, cu pensiile lor speciale de acum și cele care vor să vină. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite