Sărutul morţii

0
0
gala premiilor aptr 2013
Cea de-a 23 a edi┼úie a Premiilor A.P.T.R. (Asocia┼úia Profesioni┼čtilor de Televiziune din Rom├ónia)┬á FOTO exclusivnews.ro

├Än privin┼úa doamnei Lucia Hossu-Longin, lucrurile ├«mi sunt deja de mult─â vreme clare. Activist─â de partid frunta┼č─â, tovar─â┼č─â cu munci de r─âspundere ├«n fosta redac┼úie a Sc├ónteii tineretului.

Mai apoi realizatoare obscur─â, dar asidu─â ┼či de un oportunism impecabil de panegirice ceau┼čiste (Omagiul ┼ú─ârii conduc─âtorului iubit, Oameni ai crezului revolu┼úionar, Eroi ai libert─â┼úii ┼či ai speran┼úei) ├«n Televiziunea Rom├ón─â din ultimii ani ai dictaturii, respectiva doamn─â ┼či-a lep─âdat instantaneu tov─âr─â┼čia, reu┼čind ca la ├«nceputul anilor ÔÇÖ90 s─â p─âc─âleasc─â pe toat─â lumea.

├Än timpurile acelea gri, doamna Hossu ne-a dus pe to┼úi de nas, ne-a ├«n┼čelat amarnic cu anticomunismul ei patetic ┼či anti-iliscianismul ei zgomotos. Un anti-iliscianism care ar fi fost firesc s─â ne cam dea de g├óndit, c├ót─â vreme se exercita parc─â prea ├«n voie pe ecranele ┼či ├«n produc┼úiile unei televiziuni profund aservite, ├«n care academicianul R─âzvan Theodorescu ┼či securistul dovedit care a fost Emanuel Valeriu controlau totul, mai abitir dec├ót activi┼čti zelo┼či de odinioar─â precum Dumitru Popescu-Dumnezeu sau Ilie R─âdulescu.

Doamna Hossu a izbutit s─â o ├«n┼čele chiar ┼či pe Monica Lovinescu care, ├«ntr-o ├«nsemnare din 2 iunie 1992 (Jurnal, Editura Humanitas, Bucure┼čti, 2002), o socotea ÔÇ×cinstit─â, profund anti-comunist─âÔÇť.

Cecul ├«n alb semnat de ilustra disident─â de la Paris nu i-a servit ├«ns─â deloc pe termen lung Luciei Hossu-Longin. Devenit─â membr─â a Consiliului de Administra┼úie al TVR, prin anul 1998, doamna Hossu a f─âcut orice, s-a aliat ┼či cu PDSR-ul, ┼či cu PRM-ul, ┼či cu Alexandru Mironov, ┼či cu presa na┼úional-comunist─â, ┼či cu jurnalismul de scandal, spre a torpila desemnarea lui Neculai Constantin Munteanu ca pre┼čedinte-director general al institu┼úiei din Calea Doroban┼úi. Un post pe care Lucia Hossu-Longin l-a vizat mereu, la care jinduie┼čte ┼či azi. Multiplele m─â┼čti ale personajului au c─âzut atunci definitiv, oportunismul, caracterul duplicitar sau, mai exact spus, lipsa de caracter s-au etalat gre┼úos precum psoriazisul pustulos.

├Äntr-un interviu publicat de cotidianul Adev─ârul la data de 6 octombrie 1998, filosoful Gabriel Liiceanu o caracteriza pe Lucia Hossu-Longin drept ÔÇ×o doamn─â erinic─âÔÇť, din categoria ÔÇ×femeilor-furie care sunt capabile s─â r─âstoarne lumea de dragul unor patimi ┼či al unui r─âzboi ├«ndelung visatÔÇť.

Un r─âzboi pentru ducerea c─âruia doamna Lucia Hossu-Longin folose┼čte orice arm─â, traseismul situ├óndu-se la loc de frunte.

Dup─â ce a trecut de la comuni┼čti la ┼ú─âr─âni┼čti, se vede treaba c─â Luciei Hossu nu i-a fost deloc greu s─â treac─â ┼či la liberali. Ace┼čtia au desemnat-o drept reprezentant─â a lor ├«n C.A.-ul TVR din vremea directoratului lui Alexandru L─âzescu, loc ├«n care doamna Hossu a t─âcut m├ólc c├ót a fost interesat─â ┼či a fost l─âsat─â s─â-┼či vad─â de propriile interese concretizate ├«n emisiuni bine pl─âtite, devenind apoi extrem de vocal─â c├ónd a sim┼úit c─â se apropie schimbarea. ┼×i-a exercitat militantismul antib─âsist pe la Antena 3, loc ├«n care era ┼či este mereu binevenit─â de vreme ce A.P.T.R., afacere de familie ├«n care ea este director de programe, iar so┼úul ei, regizorul Dan Nec┼čulea, pre┼čedinte, i-a premiat copios ba pe Mihai G├ódea, ba pe Victor Ciutacu, ba pe Dana Grecu, ba pe Alessandra Stoicescu. Care sunt jurnali┼čti de televiziune la fel cum sunt eu Dalai Lama al Tibetului.

Militantismul s-a dovedit o afacere de succes c─âci liberalii nu au f─âcut-o ei ┼čefa TVR, a┼ča cum ┼či-ar fi dorit doamna Hossu, dar un nou loc ├«n C.A. tot i-au f─âcut cadou. Iar din respectiva pozi┼úie, Lucia Hossu-Longin trage profit maxim. Cel mai recent exemplu: s-a dezis vreo trei zile de P.D.G.-ul Elwis Claudiu S─âftoiu, l-a acuzat de afaceri veroase, l-a amenin┼úat cu retragerea sprijinului, a riscat, s-a f─âcut ni┼úelus de minune, dar disiden┼úa interesat─â i-a trecut instantaneu, de ├«ndat─â ce fiul ei, Emil Hossu-Longin, a fost desemnat drept director interimar la Departamentul Sport.

├Än vara lui 2012, Lucia Hossu-Longin a votat, a┼ča cum i-a cerut dl. S─âftoiu ┼či a┼ča cum i-a impus USL-ul, ├«nchiderea canalului TVR Cultural. La c├óteva zile dup─â ce a fost p─ârta┼č─â la decizia condamn─ârii la moarte, a dat un interviu jenant Observatorului cultural, mim├ónd regrete ┼či lacrimi, declar├ónd c─â nu vrea s─â-┼či lege numele de desfiin┼úarea respectivului canal. ┼×i l-a legat.

Luni seara cinismul Luciei Hossu-Longin s-a etalat ├«nc─â o dat─â ├«n toat─â gre┼úo┼čenia lui. A.P.T.R., loc ├«n care doamna Hossu taie ┼či sp├ónzur─â, a decernat un premiu de excelen┼ú─â ultimei edi┼úii a Jurnalului cultural, edi┼úie intrat─â pe post la data de 15 septembrie 2012.

Nu cinismul, nu amnezia simulat─â a Luciei Hossu-Longin, mi-au cauzat o acut─â senza┼úie de r─âu la aflarea ve┼čtii cu pricina. Dup─â cum spuneam, Lucia Hossu-Longin ┼či faptele sale nu ├«mi mai provoac─â demult nici cea mai mic─â mirare, nici cea mai mic─â surpriz─â, poate doar dispre┼úul.

├Äns─â incredibil, stupefiant de-a dreptul mi s-a p─ârut s─â ├«i v─âd ├«n sal─â, ├«n pu┼úinele imagini difuzate ├«n cadrul Orei de ┼čtiri de pe TVR 2, ferici┼úi, parc─â incon┼čtien┼úi ori seda┼úi, primind premiul pe membrii echipei defunctului Jurnal cultural. Cu to┼úii f─âc├óndu-se a nu observa c─â acesta le-a fost acordat, nu ┼čtiu dac─â ┼či ├«nm├ónat, de una dintre persoanele ce le-a hot─âr├ót ┼či parafat decesul. F─âr─â nicio tres─ârire de con┼čtiin┼ú─â, f─âr─â nici cea mai mic─â tentativ─â de respingere, f─âr─â a recurge la boicotul dictat de o minim─â urm─â de onoare, condamna┼úii ┼či-au salutat, binecuv├óntat ┼či omagiat tor┼úionarul.

Ce s-a întâmplat de fapt? Un mini-episod halucinant din Memorialul durerii a fost turnat luni seara la Gala premiilor A.P.T.R.. Episod în care imaginea Luciei Hossu-Longin s-a suprapus, s-a înfrăţit cu cea a lui Alexandru Nicolski.

Totul m-a dus cu g├óndul la ades invocata poveste a Reconstituirii filmate ├«n 1960 de Virgil Calotescu, cu pu┼čc─âria┼čii juc├óndu-┼či propriile roluri, la ordinul tor┼úionarilor lor, ├«n inventata, ├«nc├ólcita ┼či abil ticluita afacere a jaf ma┼činii B─âncii Na┼úionale din vara anului 1959.┬áUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite