Remember Mariana Nicolesco. Concert extraordinar de Crăciun

0
0

Era în decembrie 2013. Cu câţiva ani în urmă, marea soprană Mariana Nicolesco trăise un eveniment copleşitor, fiind invitată să cânte la Vatican în primul Concert de Crăciun.

Mariana Nicolesco

Lângă mari nume ale artei lirice mondiale şi împreună cu celebrul cor al Academiei Naţionale de muzică Santa Cecilia din Roma, vocea ei inconfundabilă a dat glas alături de splendidul şi universalul Stille Nacht unor colinde tradiţionale româneşti, auzite probabil pentru prima oară în acel simbolic spaţiu sacru.  

De o vreme bună – azi un sfert de veac- marea artistă s-a dedicat formării noilor generaţii de interpreţi pe care nu oboseşte să-i promoveze pe podiumul de concert. În acest sens, în acele zile ale anului 2013, premergătoare Sărbătorii Crăciunului, faimoasa vedetă a susţinut împreună cu câţiva dintre elevii ei un concert extraordinar de Crăciun la Banca Naţională a României.

În sala de marmură a acestei instituţii, adevărată bijuterie arhitectonică, lângă un brad imens decorat impresionant, cei prezenţi au petrecut două ore de desfătare în compania marii muzici şi a colindelor tradiţionale.

A fost o seară aleasă, nu doar prin ţinuta şi valoarea artiştilor, dar şi datorită modului special în care Doamna Mariana Nicolesco a insuflat prin prezenţa sa evenimentului nu doar nobleţe şi eleganţă, ci şi un anume aer de familiaritate caldă, incluzând în generoasa sa prezentare anecdotedin ilustra-i biografie artistică.

 I-am întâlnit sau reîntâlnit aici pe cursanţii premiaţi la Festivalul internaţional Hariclea Darclée de la Brăila, la care ținea atât sau de la Concursul de lieduri desfăşurat annual la Braşov, o generaţie strălucită formată şi îndrumată cu grijă de marea artistă, prin care tradiţia glorioasă a operei naţionale româneşti e continuată cu brio. Sopranele Silvia Micu, Mădălina Barbu  şi Irina Baianţ, mezzosoprana Oana Andra, baritonii Alexandru Constantin şi Shuang Fang, tenorul  Adrian Dumitru  au interpretat cu sensibilitate şi elevaţie susţinuţi de maestrul acompaniator Alexandru Petrovici, arii celebre din opere apoi un scurt moment de jazz şi un emoţionant buchet de colinde internaţionale care a încununat triumfal concertul  de Crăciun.

 Un program alcătuit cu grijă pentru punerea în valoare a calităţilor interpretative ale tinerilor  de profesoara lor care s-a implicat inedit şi pe parcurs stimulând şi subliniind performanţa acestora, gratulând cu reverenţe binevenite pe toţi aceia care s-au alăturat proiectelor sale ambiţioase (criticul Radu Varia, prof Veronica Dobrin, director executiv al Festivalului Darclee, Lucian Sabados  director al Teatrului Maria Filotti din Brăila la momentul acela şi talentat pianist de jazz antrenat  în concert ca acompaniator).layvolume00:00/01:21Liz Truss admits budget mistakes and  after Jeremy Hunt announces mini-budget U-turn

Cei prezenţi au putut aprecia pe lângă vocaţia şi buna educaţie muzicală a tinerilor laureaţi ai celor două manifestări muzicale de prestigiu, modul în care profesoara lor le-a transmis importante calităţi umane susceptibile de a fi folositoare în carieră precum stăpânirea de sine, fermitatea, tenacitatea şi nu în ultimul rând stiinţa de a consolida o victorie. Probabil de aceea îi întrerupea după doar câteva măsuri cu indicaţia da capo sau îi invita să reia la final cele mai dificile momente ale partiturii. Aceste mici episoade evocând orele de Master Class au imprimat concertului o atmosferă relaxată în ciuda protocolului impus de loc şi public.

Cum finalul s-a prelungit cu scene foto, flori şi felicitări în direct, se poate spune că sărbătoarea Crăciunului şi-a aflat ambianţa ideală ca moment de caldă bucurie şi frăţietate umană. Au contribuit la asta cum spuneam, nu doar gazdele în frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu, ci şi mai cu seamă inegalabila şi neobosita Doamnă a muzicii, Mariana Nicolesco, al cărei talent uriaş a fost întotdeauna însoţit de o energie debordantă şi contaminantă. Tinerii ei învăţăcei s-au lăsat primii seduşi şi îmbătaţi de splendida lecţie de canto, dar şi de mărinimie, pe care într-o seară apropiată Crăciunului ne-au spus-o o dată în plus şi nouă, vestindu-ne sărbătoarea luminoasă a Naşterii Domnului

PS. Acum când marea artistă a părăsit lumea aceasta, rândurile de mai sus ne-o  aduc în amintire vie, într-unul dintre acele,multe momente prin care a îmbogățit istoria culturii contemporane și viața noastră.

O vom ține mereu aproapede sufletele noastre așa cum am cunoscut-o de-a lungul anilor petrecuți în România, unde n-a precupețit niciun efort să ducă mai departe gloria  școlii interpretative românești.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite