Rebeliunea lui Prigojin, o lovitură mortală pentru Putin şi un ajutor nesperat pentru Ucraina

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un eveniment neaşteptat ar putea întoarce soarta războiului din Ucraina. Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, a întors armele împotriva regimului Putin. Şi este vorba de 25.000 de mercenari ruşi,  iar Putin nu-i poate elimina, pur şi simplu, cum face cu ucrainienii.

Deja din intervenţia lui Putin la televiziunea rusă rezultă că exact asta a ordonat. Eliminarea lui Prigojin şi a grupării Wagner.

Acum, întrebarea este următoarea: îl vor trăda mercenarii pe Prigojin şi se vor alătura armatei regulate a Rusiei, pentru a scăpa de moartea pe care le-a anunţat-o Putin, sau invers.

Logică ar fi prima variantă. Nu se poate opune o grupare de 25.000 de soldaţi, fără aviaţie şi tancuri, armatei regulate a Rusiei, mult mai bine echipată,  mai numeroasă şi fără scrupule în executarea ordinelor. Dar nu se ştie cu siguranţă această perspectivă.

Putin anunţă că măsurile pe care le va lua vor fi extrem de dure. Cine a trădat plăteşte! Şi  a dat instrucţiuni armatei să lichideze rapid acest atac, pentru siguranţa cetăţenilor şi a Rusiei.

Ce susţinere are Prigojin în rândurile armatei ruse? O altă întrebare fără răspuns acum.

Prigojin a preluat controlul militar în Roston pe Don, într-o singură noapte, fără un foc de armă. Ce spune acest lucru?

Se pare că unităţi Wagner se îndreaptă spre Moscova pe autostrada M4, cu ce succes, nu se ştie.

Problema este că Prigojin este singurul care spune ce crede că se întâmplă în realitate legat de războiul cu Ucraina.

„Forțele armate ale Ucrainei nu aveau de gând să atace Rusia cu blocul NATO”, „Ministerul rus al Apărării înșală publicul și pe președinte”.

Rusia a intrat în război „pentru auto-promovarea unui grup de nenorociți”, mai spune Prigojin.

Prigojin nu a avut până în prezent un conflict direct cu Putin, care i-a tolerat multe, dar cu această afirmaţie contrazice toată naraţiunea lui Putin pentru invadarea Ucrainei. Iar ordinul lui Putin, de a fi lichidată rebeliunea, ridică conflictul la un alt nivel, între Putin şi Wagner.

Problema acum este dacă armata rusă se va opune trupelor lui Wagner în drum spre Moscova.

Ucraina câştigă din acest conflict intern al Rusiei. Putin şi armata Rusiei sunt preocupate acum să-i ţină piept lui Prigojin, în plină contraofensivă a armatei ucrainiene. Posibil ca soldaţii ruşi să fie derutaţi şi cuprinşi de panică, şi să nu mai opună o rezistenţă autentică contraofensivei Ucrainei.

În acest context,  contraofensiva are cu totul alte şanse, şi este de presupus că Ucraina să exploateze imediat această oportunitate neaşteptată.

Faţă de pierderile enorme pe care le-a suferit armata şi economia Rusiei în conflictul cu Ucraina, o ţară ce are susţinerea militară, financiară şi economică a comunităţii occidentale, actualul conflict intern cu formaţia Wagner ar putea însemna bomboana pe coliva actualei conduceri a Rusiei.

Voi actualiza articolul cu evenimentele ce se vor produce în continuare.

UPDATE  

 Surse Reuters: Mercenarii controlează siturile militare din Voronej, la 500 de km de Moscova

Prigojin:

În curând vom avea un nou președinte.

LE

Putin si Medvedev au parasit Moscova la bordul elicopterelor

LE.  Raspunsul lui Prigojin la declaratia lui Putin:

  „În legătura cu trădarea de patrie, președintele a greșit profund. Noi suntem patrioții patriei noastre. Am luptat și luptăm. Toți luptătorii Wagner și nimeni nu are de gând, la cererea președintelui, FSB-ului sau a alt cuiva să se predea. Noi nu ne dorim ca țara să trăiască în continuare în corupție, minciună și birocrației”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite