Războiul din Ucraina. Lumea pe din două. Când începe să ne dea cu rest

0
0
captura
FOTO CNN

Tindem s─â calcul─âm gravitatea unui lucru, chiar ┼či a r─âzboiului, dup─â modul ├«n care acesta devine subiect de dezbatere televizat─â.

├Än func┼úie de intensitatea acesteia, apreciem dac─â este vorba de ceva care ne va afecta vie┼úile, sau este doar o poveste ca oricare alta din starea de fapt ├«n care ne mi┼čc─âm.

Conflictul din Ucraina continuă între aceste două realităţi paralele:

  • una, ├«n care se moare ┼či se supravie┼úuie┼čte omor├ónd. Nu exist─â dec├ót mecanica glon┼úului, a loviturii de artilerie, a bombelor de avia┼úie, a ┼čuierului rachetei care trece pe deasupra ├«ndrept├óndu-se c─âtre ni┼čte neferici┼úi care se afl─â fie ├«n tran┼čee, fie ├«n spatele frontului dar prea aproape de o cazarm─â, de un depozit militar, fie ├«ntr-un mall, fie, pur ┼či simplu, destinul lor face, a┼ča, c─â vrea el, cale ├«ntoars─â;
  • cealalt─â, realitatea ca o dezbatere, ├«n care discut─âm despre politic─â ┼či istorie, despre teoria agresiunii, despre schimb─ârile lumii, ├«ncerc├ónd s─â d─âm meciului de kickbox la care asist─âm ├«n─âl┼úimi teoretice nemeritate, el fiind, p├ón─â la urm─â, doar o lupt─â oarb─â pentru teritoriu, pentru influen┼ú─â, pentru cine s─â fie jup├ón pe o bucat─â din planeta aceasta din ce ├«n ce mai ├«nfierb├óntat─â.

Conflictul continu─â, dezbaterea a mai obosit, de┼či ambele echipe fac transferuri ┼či se laud─â cu propriul antrenor.

Pe televizoarele noastre se vor aprinde din nou spiritele acum, dup─â ce militarii ru┼či au fost retra┼či de pe Insula ┼×erpilor.

Au ajuns ┼či ei, ru┼čii, ├«n general, la concluzia c─â insula nu e dec├ót o st├ónc─â pe care nu ai unde s─â te ascunzi atunci c├ónd plou─â cu bombe ucrainene.

Nu e sigur c─â ├«n locul lor vor fi disloca┼úi omologi ucraineni, pentru a fi, la r├óndul lor, ┼úint─â fix─â pentru rachetele ruse┼čti, de┼či este posibil ca, m─âcar simbolic, Kievul s─â ├«ncerce plantarea unui steag propriu pe una din cl─âdirile de pe platoul de piatr─â.

Dacă o mai fi rămas vreuna în picioare.

Sunt ceva ┼čanse ca, pentru perioada urm─âtoare, disputatul promontoriu s─â devin─â ÔÇŁno man's landÔÇŁ / ÔÇŁ┼úara nim─ânuiÔÇŁ, prad─â pentru viitoare opera┼úii navale.

Pentru c─â ├«n Rusia, se ┼čtie, presa e liber─â, vestea retragerii a fost transmis─â mai ├«nt├ói de coresponden┼úii de r─âzboi, de abia dup─â aceea ministerul rus al ap─âr─ârii confirm├ónd informa┼úia.

captura
Image

La acest punct, poate merită menţionate câteva note:

  • siguuur c─â motivul retragerii a fost unul ÔÇŁumanitarÔÇŁ, s─â contribuie la ├«ndep─ârtarea suspiciunii c─â Rusia ar avea ceva contra coridoarelor maritime pe care s─â poat─â fi transportate gr├ónele ucrainene. Zelenski a spus c─â e vorba de 20 milioane tone, lui Putin i-a dat cu minus, doar vreo 5 milioane;
  • mai aproape de realitate pare a fi faptul c─â mica garnizoan─â de pe insul─â, oric├ót de stoic s-a comportat, nu a putut face fa┼ú─â loviturilor ucrainene, eficiente mai ales dup─â ce echipament militar occidental a  fost transferat c─âtre Kiev;
  • cum, pentru ucraineni, Insula ┼×erpilor este legat─â organic de regiunea Odesa, apare ├«ntrebarea dac─â nu cumva Rusia a renun┼úat la at├ót de discutatul ┼či invocatul - ├«n dezbateri - plan de capturare a ├«ntregului litoral ucrainean al M─ârii Negre. S─â lase Kievului, a┼ča, de inim─â ro┼čie, o ie┼čire la mare c─â s─â nu fie prea intens─â am─âr─âciunea pierderii Donbasului? Unde...

...ÔÇŁBuzunarulÔÇŁ de la Lisiceansk se coase mai repede dec├ót cel de la Mariupol, de┼či metoda e un pic diferit─â.

Dup─â c─âderea Severodone┼úkului, ucrainenii au sperat c─â pot sus┼úine ap─ârarea de-a lungul r├óului cu acela┼či nume ├«n ora┼čul Lisiceansk (cele dou─â ora┼če au, fiecare, peste 100.000 locuitori, ├«n timp de pace!), dar dezechilibrul ├«ntre capabilit─â┼úile de artilerie, rachete ┼či blindate (raportul e prin zona 1 la 10) a impus continuarea retragerii spre vest.

Pe coridorul l─âsat liber, ├«nc─â, de ru┼či, dar care, spun aceia┼či coresponden┼úi bine informa┼úi, va fi ├«nchis ├«n urm─âtoarele zile.

captura
Image

Luptele din zon─â au produs deja c├óteva sute de prizonieri ucraineni, ├«n ÔÇŁbuzun─âra┼čulÔÇŁ Hirske ÔÇô Zolote, iar o reeditare a ÔÇŁepisodului MariupolÔÇŁ nu ar fi de bun augur pentru Kiev.

Mai ales într-un moment când pe jumătatea vestică de lume par a se fi aliniat stelele pentru un sprijin mai clar, concertat, pentru transferul de echipamente militare moderne către armata ucraineană.

captura
Image

O nou─â linie de ap─ârare se preconizeaz─â, poten┼úial, pe aliniamentul care une┼čte ora┼čele Seversk ┼či Bahmut.

Seversk e un fel de comun─â mai mare, unde sunt ┼či c├óteva blocuri, deci ┼čansele de a deveni redut─â, dup─â ce ap─ârarea ucrainean─â nu a reu┼čit s─â reziste ├«n dou─â din ora┼čele mari ale Donbasului, sunt pu┼úine.

Probabil, o nou─â b─ât─âlie de propor┼úii se va duce pe aliniamentul Sloviansk ÔÇô Kramatorsk ÔÇô Bahmut.

┼×i, tot probabil, acela va fi momentul ├«n care se va face o nou─â analiz─â de etap─â a ambi┼úiilor Rusiei ├«n Ucraina: cu sau f─âr─â Harkov, cu sau f─âr─â Odesa, cu... sau f─âr─â...Insula ┼×erpilor?

Între timp, hărţile continuă să proiecteze eventuale evoluţii pe frontul din Ucraina care pot, sau nu, să se materializeze.

Din surse franceze,┬á v─â prezint aceast─â hart─â care arat─â, brut ┼či procentual, teritoriul ocupat de ru┼či din poten┼úialele regiuni ucrainene considerate a fi ┼úinte ale ocupa┼úiei.

Foto: https://twitter.com/Pouletvolant3/status/1541811177860251651/photo/1

captura
Image

Perioada analizat─â este ├«ntre momentul declan┼č─ârii r─âzboiului, 24 februarie 2022, ┼či 28 iunie 2022, ├«nceputul bloc─ârii ap─âr─ârii ucrainene ├«n Lisiceansk.

Rezult─â c─â, la acest moment, aproximativ 20% (20,98%) din teritoriul ucrainean este controlat de ru┼či, care au ad─âugat ├«nc─â 13% (13,83%) pe timpul luptelor recente, celor 7% (7,15%) deja captura┼úi ├«n 2014 ÔÇô 2015.

Francezii de pe twitter apreciaz─â c─â scopul ru┼čilor ar fi atingerea pragului de 30% din teritoriul ucrainean, prin capturarea ┼či a zonelor verzi, ├«nc─â libere, din regiunile vizate.

Conform prognozei lor, regiunea Herson ar fi limita vestic─â, ceea ce ar l─âsa libere Mikolaev ┼či Odesa.

Mai r─âm├óne s─â vrea ┼či Grivei.

Cum spuneam, multe depind de cum va arăta armata ucraineană după operaţia din Donbas.

Armamentul occidental ar putea să facă diferenţa dacă...

...promisiunile f─âcute s-ar materializa rapid ┼či ├«n furniz─âri concrete c─âtre armata ucrainean─â.

Exist─â ├«nc─â o mare discrepan┼ú─â ├«ntre ceea ce se anun┼ú─â ┼či ceea ce ajunge cu adev─ârat pe aliniamentele de front.

┼×i mai e o problem─â (mai multe, de fapt):

  • nevoile Ucrainei dep─â┼česc posibilit─â┼úile de sprijin ale NATO, statele membre neav├ónd economiile orientate pentru produc┼úia de r─âzboi, astfel c─â se trimite doar ceea ce e prin depozite;
  • furnizori mul┼úi, sisteme de armament diferite, muni┼úie diferit─â, instruc┼úiuni de utilizare diferite. E greu s─â c├ó┼čtigi un r─âzboi c├ónd antrenamentul se reduce la vizionarea unui film pe You Tube;
  • cu c├ót sistemul e mai complicat, cu at├ót ├«ntre┼úinerea e mai complex─â. ├Än condi┼úiile Ucrainei, aceasta ├«nseamn─â uzur─â rapid─â, utilizare incorect─â, necesar de repara┼úii care nu pot fi efectuate dec├ót ├«n statele vecine, pentru c─â ├«ntreprinderile locale de profil au fost deja ┼úinte pentru rachetele Kalibr;
  • ┼či, cel mai important, multe dintre aceste echipamente nu mai ajung s─â aib─â botezul focului pe front, fiind distruse de ru┼či ├«n locurile de depozitare temporar─â.

În aceste condiţii, multe din sistemele furnizate devin arme de unică folosinţă.

Gurile rele spun c─â nici sistemele Javelin nu func┼úioneaz─â ├«ntotdeauna, av├ónd o problem─â cu bateriile, nici sistemele britanice MBT NLAW (Main Battle Tank Next Generation Light Anti-Tank Weapon) nu sunt foarte eficiente ├«mpotriva tancurilor ruse┼čti, dronele sinuciga┼če pot fi bruiate, rachetele Stinger sunt cam ├«ncete pentru ┼úintele foarte rapide, iar sistemele de artilerie M-777 sunt cam fragile chiar ┼či fa┼úa schijelor provocate de loviturile adverse.

Nu sunt informa┼úii pentru care s─â bagi m├óna ├«n foc, pentru c─â, asta e, ├«n Ucraina e un r─âzboi al lupt─âtorilor, dar, ├«n paralel, e ┼či un r─âzboi al tehnologiilor si echipamentelor militare.

Care trebuie promovate prin informare, dezinformare, propagand─â, contra-propagand─â etc.

┼×i pentru c─â sunt multe de experimentat ┼či testat, de toate p─âr┼úile, r─âzboiul va dura.

Interesant este c─â ambele p─âr┼úi, Ucraina ┼či partenerii occidentali, de o parte, Rusia, de cealalt─â, par a fi acceptat acest scenariu.

Pentru NATO, victoria Ucrainei, inclusiv cu recuperarea tuturor teritoriilor pierdute (Crimeea and Donbass included), este încă o opţiune.

Pentru Rusia, obiectivul este ceva mai nebulos: ÔÇŁ├«ndeplinirea obiectivelor opera┼úiunii speciale...ÔÇŁ.

Pe ici, pe colo, chiar ┼či pe CNN sau New York Times, apar semnale c─â s-ar ├«ncerca o solu┼úie negociat─â.

Poziţiile părţilor par a fi, însă, mai depărtate ca niciodată.

Cum apare c├óte o ini┼úiativ─â franco ÔÇô german─â de a creiona o solu┼úie pentru ├«ncetarea conflictului (a┼ča cum a fost, se pare, obiectivul deplas─ârii la Kiev al triadei Macron ÔÇô Scholz ÔÇô Draghi, ├«nso┼úit─â ┼či de pre┼čedintele nostru), cum urmeaz─â la serviciu Boris Johnson, care promite ┼či luna de pe cer pentru armata ucrainean─â, numai s─â continue s─â lupte.

captura
Image

Premierul britanic ┼či-a asigurat supravie┼úuirea politic─â tocmai acestui conflict ┼či pare a fi f─âcut o conexiune direct─â ├«ntre prezen┼úa sa ├«n Downing Street 10 ┼či continuarea r─âzboiului din Ucraina.

┼×i nu e singurul care face astfel de calcule.

Doar pentru cei din tran┼čee aceste op┼úiuni lipsesc. Pentru ei, urm─âtorul aliniament de cucerit r─âm├óne ziua de m├óine.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite