RadioLegende prezintă „Arta lui Radu Aldulescu”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iată un dublu-album dedicat uneia dintre cele mai captivante personalităţi ale artei violoncelistice a secolului trecut, maestrului Radu Aldulescu! Este una dintre recentele ediţii discografice realizate de Casa Radio. Este o ediţie ce surprinde atât aspectele gustate în epocă de publicul larg dar şi pe cele apreciate de un public pretenţios de concert.

Indiscutabil, Radu Aldulescu a fost artistul unei uimitoare anverguri astistice. Comunicarea amplă, de o generoasă elocvenţă, depăşea limitele genului concertant, marele repertoriu al instrumentului. Era un partener ideal al domeniului cameral. Iar serile muzicale susţinute, spre exemplu, în compania fraţilor Valentin şi Ştefan Gheorghiu, nu pot fi uitate! Căci genul trio-ului cu pian dezvăluie în egală măsură disponibilităţile adresării ample dar şi pe cele ale unei colaborări camerale intime; în egală măsură latura ludică a personalităţii artistului.

Realizat prin grija muzicologului Olga Grigorescu, redactor al instituţiei Radiodifuziunii publice, unul dintre C.D.-urile albumului cuprinde piese din marele repertoriu al pieselor de virtuozitate; sunt piese de atmosferă,miniaturi instrumentale de captivantă strălucire sonoră, piese clasice şi romantice, momente de pitorească virtuozitate ce făceau deliciile publicului la sfârşitul marilor evoluţii concertante.

De la Gavota de Mozat la fermecătorul Menuet de Luigi Boccherini, de la Mendelssohn Bartholdy la Granados sau Smetana, de la David Popper la Paul Bazelaire sau celebrul Impromptu de Arutiunian… o întreagă lume a miniaturii instrumentale romantice prinde viaţă sub arcuşul lui Aldulescu. Li se alătură marile pagini ale repertoriului violoncelistic cameral, lucrări ample, sonatele semnate de Şostakovici, Delius, Camille Saint-Saëns dar şi celebrele Piese Fantezii de Robert Schumann. Recunoaştem emoţia sunetului generos, condus cu abilă fermitate. Iar măiestria finisajelor este pe cât de inefabilă pe atât de uimitoare pe latura înaltei măiestrii cu care este finalizată.

Ii stau alături, în acestee imprimări unicat, pianiştii Albert Guttman şi Dagobert Bucholtz, muzicieni care, cu ani în urmă, au marcat domeniul vieţii muzicale camerale bucureştene.

Nu poţi să nu evoci faptul că Aldulescu a concertat în compania lui George Georgescu şi Constantin Silvestri, a lui Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Kurt Mazur…  A fost un inspirat pedagog. A fost „elogiat pentru forţa de expresie captivantă, tehnica excelentă, repertoriul uriaş”, cum este notat în caietul program al albumului.

image

A fost profesor al Universităţii bucureştene de muzică, instituţie care i-a oferit în urmă cu mai bine de un deceniu, înaltul titlu de „Doctor Honoris Causa”. Actuala serie a lucrărilor oferite de Fonoteca S.R.R. include imprimări ale anilor ’60, realizate live sau în studio, lucrări dintre care unele apar acum pentru prima oară într-o ediţie discografică.

Materialul a apărut anterior în revista România Literară.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite