Putin reactivează canalul german. La nevoie se văd adevăraţii prieteni

0
0
Gerhard Schroder si Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin ┼či fostul cancelar german Gerhard Schroder FOTO EPA-EFE

Sunt ridicate la nivel opera┼úional ┼či la un maxim de for┼ú─â al mesajelor toate canalele profunde, diplomatice ┼či nu numai, prin care Moscova ├«ncearc─â acum s─â transmit─â mesaje-semnal privind modalit─â┼úile pe care le-ar putea considera acceptabile pentru solu┼úionarea crizei.

Dup─â ce Donald Trump a spus c─â Ucraina (dar ┼či ├«ntreg Occidentul) ar fi trebuit s─â renun┼úe definitiv la speran┼úa de a recupera vreodat─â Crimeea ┼či c─â asta, odat─â cu abandonarea ideii guvernan┼úilor de la Kiev de a cere intrarea ├«n NATO, ar fi oprit declan┼čarea conflictului, Putin a activat al doilea canal, la fel de vechi, la fel de important: Gerhard Schroder, fost cancelar al Germaniei, unul dintre cei care au por┼úile mereu larg deschise la Kremlin.

Aten┼úie la ce spune, c─âci mesajul s─âu, aparent doar despre Ucraina, expune un model de solu┼úionarea crizei care, odat─â acceptat de Kiev, ar putea servi drept model nu numai viitoarelor finaliz─âri de viitoare situa┼úii identice care s─â fac─â parte din marele proiect de refacere a URSS, dar ar putea fi preluat ca procedeu pentru a ÔÇ×├«nchideÔÇŁ conflicte identice ├«ntre sau ├«n interiorul altor state, mai aproape sau mai departe de Ucraina.

Din motive lesne de ├«n┼úeles, ├«n func┼úie de natura preocup─ârilor ┼či urgen┼úelor politice interne, mesajul foarte complicat transmis de Schroder a fost preluat ├«n mod diferit (sau deloc, ├«n cazul Rom├óniei primului nostru ministru general ┼či doctor ├«n ┼čtiin┼úe, viitor academician doctor docent emerit) de mai pu┼úin doctori, dar extrem de ├«ngrijora┼úi de mesajul de o duritate f─âr─â precedent al ┼čefei Comisiei Europene care spune c─â urmeaz─â o iarn─â extrem de dificil─â din cauza posibilei opriri totale a fluxurilor de gaze naturale din Rusia, sunt foarte aten┼úi la ce spune Schroder care pledeaz─â pentru deschiderea conductei Nord Stream 2, ceea ce ar rezolva criza economic─â care ├«ncepe s─â ├«mping─â Germania ├«n recesiune: ÔÇ×Cea mai simpl─â solu┼úie pentru a rezolva criza actual─â cu care se confrunt─â Germania ar fi demararea opera┼úiunilor pe conducta Nord Stream 2ÔÇŁ, a spus Schroder ├«n interviul acordat revistei ÔÇ×SternÔÇŁ. ┼×i este absolut limpede c─â presiunea pe care o transmite fostul Cancelar german, considerat de mul┼úi drept negociatorul neoficial al lui Putin, este nu numai pe Germania, ci ┼či pe celelalte state ├«nvecinate Germaniei, marile economii motor din UE, care ar putea fi convinse s─â reia proiectul. E posibil? Putin mizeaz─â pe efectele iernii ├«n combina┼úie cu o criz─â real─â a aprovizion─ârii energetice pentru a lansa etapa urm─âtoare a ofertei de negocieri sub ap─âsarea din ce ├«n ce mai mare a intr─ârii ├«n recesiune mondial─â.


FOTO EPA-EFE

Gerhard Schroder si Vladimir Putin FOTO Getty Images

De la tema energetic─â, Schroder transmite mesajul al doilea, c─â ÔÇ×vestea bun─â e c─â Kremlinul dore┼čte negocieri. A existat deja un demers negociat ├«ntre Rusia ┼či Ucraina, spre exemplu ├«n martie, la Istanbul... ┼či demersul acesta ar putea fi extins ├«n mod gradualÔÇŁ. Asta presupune, ├«n subtext, c─â ÔÇ×extindereaÔÇŁ negocierilor ar putea fi f─âcut─â ├«n acela┼či format, adic─â Ucraina, Rusia, Turcia ┼či ONU ca supervizor ┼či garant de credibilitate, excluz├ónd deci ├«n primul r├ónd toate celelalte state din regiune dar ┼či SUA sau alte ┼ú─âri din G7. Adic─â, delicat, reduce totul la un eventual ÔÇ×proces Astana +ÔÇŁ, mecanismul care a solu┼úionat conflictul din Siria.

Dar Schroder, chiar dac─â spune c─â r─âzboiul din Ucraina este o gre┼čeal─â a guvernului rus, spune c─â este absurd ca cineva s─â cread─â ├«n posibilitatea ca promisiunea lui Zelenski s─â se poat─â ├«ndeplini ┼či Ucraina ÔÇÜs─â ia ├«napoi Crimeea prin ac┼úiune militar─âÔÇŁ, asta pur ┼či simplu deoarece ÔÇ×regiunea Crimeei este rus─âÔÇŁ.┬á

Dar marea lovitur─â este altundeva ┼či, ├«n opinia mea, inten┼úioneaz─â s─â transmit─â o propunere pentru structurarea viitoare a zonelor de tip ÔÇ×conflict ├«nghe┼úatÔÇŁ sau a oric─âror situa┼úii de criz─â prelungit─â av├ónd la baz─â cereri de autonomie ┼či independen┼ú─â pe baze etnice. Dac─â v─â asta v─â sun─â un clopo┼úel de alarm─â, atunci poate ar trebui s─â privi┼úi cu foarte mare aten┼úie spusele lui Schroder, chiar dac─â ele nu-i intereseaz─â pe politicienii no┼čtri, mult prea ├«nsp─âim├ónta┼úi de for┼úa de influen┼ú─â a Ungariei ┼či de micile calcule meschine privind supravie┼úuirea unei formule de guvernare. Spune Schroder ÔÇô ┼či aici nu am niciun fel de ├«ndoial─â c─â transmite direct oferta lui Putin ÔÇô metoda ob┼úinerii p─âcii ar fi un fel de dezvoltare a Acordurilor de la Minsk prin care viitoarea structur─â a Ucrainei s─â fie una similar─â Elve┼úiei, pe baza modelului confederativ. Asta ar putea, prin ÔÇ×extindereÔÇŁ s─â fie o solu┼úie pentru teritoriile cu statut incert dar pe care Rusia s─â nu le preia direct din cauza economice? Foarte posibil, Dar dac─â ÔÇ×extindereaÔÇŁ modelului confederativ al privi ┼či alte teritorii, eventual din state UE, care-┼či doresc independen┼úa, tendin┼úe care, ├«n cazul ┼óinutul Secuiesc, ar putea primi sprijinul intens din partea Ungariei, spre exemplu? De ce nu acela┼či model ┼či pentru Catalonia sau favoriz├ónd speran┼úele Ligii Nordului din Italia etc.?

Dar se mai poate ┼či cealalt─â posibilitate: celebrele servicii de informa┼úii britanice au dreptate, Rusia este demult ├«nvins─â, victoria Ucrainei este total─â este total─â, capitularea va fi semnat─â ├«n cur├ónd de c─âtre Putin care nu se ┼čtie c├óte zile mai are de tr─âit ┼či, ├«n general, totul este rezolvat. Caz ├«n care mesajul lui Schroder nu se cade a fi b─âgat ├«n seam─â ┼či cu asta totul este rezolvat. De ce nu?Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite