Putin ameninţă NATO cu război, dar nu este în stare să apere Moscova de patru terorişti islamişti?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Putin  controlează media centrală, este sigur că mulţi ruşi îşi pun întrebarea din titlu. Nici după trei zile de la masacru, Putin nu explică cum a fost posibil, unde erau organele statului care intervin atât de prompt la manifestaţii sau flori pentru Navalnîi.

Dacă nu dă explicaţii amănunţite, de ce nu au acţionat instituţiile de protecţie a cetăţenilor, dacă nu demite şefii acestor instituţii, rămâne ipoteza că ştia că se va produce masacrul de la Crocus,  dar a închis ochii pentru a avea un motiv de escaladare a războiului cu Ucraina.

Cum este posibil ca la orice meci de fotbal sunt prezenţi sute de poliţişti ruşi, iar la un concert cu 5600 de spectatori să nu fie niciunul, care să dea alarma, măcar?

Cum este posibil că teroriştii să plece cu aceeaşi maşină cu care au venit şi să fie prinşi la 300 de km de Moscova?

Şi în cazul rebeliunii mercenarilor Wagner, conduşi de Prigojin, Putin a rămas fără reacţie câteva zile. Noroc de intervenţia Belarusului care a negociat cu Prigojin oprirea rebeliunii.

America a ştiut despre atac şi a avertizat public Rusia

Americanii au ştiut că pe 8 martie urma să se producă un masacru la Moscova, probabil din interceptări de comunicaţii între terorişti şi centrul lor de comandă, şi-a avertizat public cetăţenii, în 7 martie, să evite zonele aglomerate. Ca răspuns, Putin i-a luat în băşcălie: „Toate acestea se aseamănă cu un șantaj și o intenție de intimidare și destabilizare a societății noastre”.

Numai că americanii au avut dreptate. Masacrul s-a produs două săptămâni mai târziu. Ce-au făcut FSB şi alte instituţii ale statului pentru prevenirea atacului? Nicio explicaţie!

Cum explică Putin atacul de la Crocus

Luni după amiază Putin a vorbit din nou despre masacrul de la Crocus.

„Ştim că (această) crimă a fost comisă de islamişti radicali cu o ideologie împotriva căreia lumea islamică încearcă să lupte de secole”. „Această atrocitate poate fi doar un element de legătură între mai multe serii de atentate organizate de cei care se află în război cu țara noastră din 2014, prin intermediul regimului neonazist de la Kiev”.

Putin se întreabă cine a comandat şi ordonat acest atac, referinţa fiind clară la SUA şi Ucraina.

Putin nu se referă la responsabilităţile autorităţilor ruse în prevenirea unor astfel de atacuri, deşi fuseseră avertizate public de americani. Nu demite (încă?) capete înalte din ierarhia instituţiilor abilitate cu protecţia cetăţenilor imptriva teroriştilor. Dacă ignoră până la capăt vinovăţiile FSB şi a altor instituţii care răspund de ordinea publică, rămâne, cum spuneam, ipoteza că a ştiut de atac dar nu a vrut să-l oprească că să dea vină pe americani şi pe ucrainieni.

Adică americanii se află printre organizatorii atacului, dar au avertizat public Rusia de ce se pregăteşte? Doar o minte bolnavă poate accepta aşa ceva!

Putin ameninţa, sperând că sperie lumea liberă

„Glorioasa” armată a Rusiei a reuşit în doi ani de război să ocupe doar 20% din teritoriul Ucrainei, cu pierderea a peste 300.000 de militari şi a jumătate din echipamentele armatei. În schimb ameninţă NATO cu un conflict militar.

Când este vorba să îşi protejeze cetăţenii de atacuri teroriste, Putin nu poate explica de ce armate întregi de politisiţi, agenţi FSB, trupe speciale, nu au mişcat un deget şi i-au lăsat pe terorişti să omoare 150 de civili ruşi, şi să  rănească alţi 150, unii foarte grav.

Şi atunci de unde resursele Rusiei pentru a provoca un război cu NATO? De la armele nucleare? Dacă ar fi folosite cu aceeaşi „eficienţă” cu care au acţionat în cazul masacrului de la Crocus, e clar. Rusia nu reprezintă niciun pericol pentru lumea liberă.

Europa şi America apreciază exact capacităţile militare ale Rusiei

Am văzut capacitatea informativă a Americii când a ştiut înaintea Rusiei că terorişti islamişti vor produce un masacru la Moscova.

Macron  a convins şi alţi lideri europeni,  că ar fi poate necesară prezenţa unor trupe ale ţărilor occidentale în Ucraina, pe baze bilaterale, fără implicarea NATO în această operaţiune. Nu e clar până unde se va merge cu această iniţiativă.

Cert este că americanii şi NATO nu stau cu mâinile în sân. La Kogălniceanu se va construi cea mai mare bază militară americană din Europa, care va costa circa 3 miliarde de dolari şi va adăposti 30.000 de militari NATO, ca scut  împotriva Rusiei.

Încasările din petrol ale Rusiei încep să scadă, pentru că America şi Europa pun presiune pe intermediarii ruşilor, să oprească aceste operaţii.

ISIS a ameninţat şi cu alte acte teroriste împotriva Rusiei, ca răspuns la maltratarea celor patru terorosti prinşi.

În concluzie, Putin trebuie să explice poporului rus cum a fost posibilă producerea masacrului de la Crocus, fără ca instituriile statului să mişte un deget pentru prevenirea şi stoparea lui. Şi ce capete înalte vor cădea în urma acestor evenimente tragice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite