Primarul Capitalei, Nicușor Dan, aprobă un protest semnat de avocaţii Dianei Șoșoacă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transportatorii şi fermierii au făcut mai multe  solicitări primarului Capitalei, Nicusor Dan, pentru aprobarea  unui protest în Capitală în urma conflictului cu guvernul, care durează de nouă zile. Solicitările  le-au fost respinse cu argumentul că nu aveau toate datele necesare unui astfel de demers. Deşi putea să le ceară să precizeze câţi oameni, câte utilaje şi modul în care procedau să nu blocheze circulaţia în Capitală.

Până la urmă a aprobat o cerere venită din partea avocaţilor partidului SOS, condus de Diana Șoșoacă, fără să conteze dacă cei doi avocaţi reprezentau, sau nu, protestatarii care ceruseră şi ei aviz pentru o manifestaţie în  Capitală.

Este cel puţin ciudată explicaţie primarului Nicusor Dan, că nu contează cine face solicitarea, orice cetăţean are dreptul să ceară astfel de aprobări.

Adică, dacă un cetăţean sau mai mulţi, au intenţii dubioase şi vor să profite prin manipulare de o masă de nemulţumiţi, o pot face pe semnătură lui Nicusor Dan, primarul Capitalei.

O altă cerere bizară, protestul să dureze trei zile, duminica-marți, deşi n-am mai văzut astfel de manifestaţii, cu 5000 de participanţi apobați, pe care nu-i poate număra nimeni, şi 200 de utilaje, nu se ştie de ce dimensiuni.

O astfel de manifestaţie pe trei zile necesită pregătiri logistice speciale, de la toalete la mâncare şi locuri de dormit. Cine le asigură, dacă solicitanţii sunt avocaţii dnei Șoșoacă?

Este clar că partidele SOS şi posibil AUR au interese în destabilizarea guvernării şi a scenei politice.

Să fim înţeleşi. Şi eu am cerut demisia cabinetului Ciolacu pentru instabilitatea creată ignorând cererile transportatorilor, fermierilor, medicilor de familie şi alţii. Dar una este să demisioneze în cadru legal şi în coformitate cu legile ţării, şi alta să fie supus unor presiuni uriaşe venite de la o masă de oameni din stradă, manipulaţi de două partide.

Probabil Diana Șoșoacă şi alţi lideri ai partidelor SOS şi AUR nu se vor afişa direct la manifestaţie, mai ales că au fost huiduiţi la alte manifestaţii similare din ţară.

Dar asta nu înseamnă că nu vor infiltra printre manifestanţi oameni de încredere care să agite manifestanţii, să le promită marea cu sarea în cazul în care guvernul demisionează şi vin ei la putere.

Pe de altă parte este o sarcină grea pentru forţele de ordine, poliţie şi jandarmerie, să ţină în frâu 200 de utilaje şi 5000 de protestatari, care s-ar putea deda la acte de violenţă, profitând și de utilajele admise la manifestaţie.

Piaţa Constituţiei, unde a fost aprobat protestul se află lângă Palatul Parlamentului, şi sunt necesare foarte multe forţe de ordine care să apere această clădire de eventuale intervenţii şi agresiuni ale protestatarilor.

Manifestaţiile au logica lor şi sunt permise de Constituţie. Dar fără tulburarea ordinii publice şi cu asigurarea integrităţii clădirilor şi cetăţenilor din zonă.

Este posibil ca totul să se desfăşoare în ordine şi cu respectarea ordinii publice. Dar, având în vedere cine a semnat solicitarea şi posibila manipulare a manifestanţilor de către cele două partide, SOS şi AUR, consider că o asemenea aprobare nu trebuia dată, având în vedere riscurile şi manipulările ce pot însoţi manifestaţia aprobată.

Şi mai este o întrebare. Ce l-a motivat pe Nicusor Dan să semneze aprobarea pentru o astfel de manifestaţie,  semnată de avocaţii a două partide?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite