„Prietena Rusiei“ a triumfat în Găgăuzia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine este Evghenia Guțul, candidata Partidului Șor, care a câștigat alegerile pentru funcția de guvernator în regiunea autonomă Găgăuzia? Certă este dorinţa ei de îmbunătățire a relațiilor cu Moscova, scrie TAZ.

Evghenia Guţul pe un afiş electoral
Evghenia Guţul pe un afiş electoral

”Dacă ar fi după Evghenia Guțul, Găgăuzia, cu o populație de puțin sub 160.000 de locuitori și în mod tradițional favorabilă Rusiei, va trăi în curând în paradis. Pentru a stopa emigrația puternică, ea vrea să creeze noi locuri de muncă, să crească salariile și să îmbunătățească infrastructura” – scrie ziarul german TAZ în comentariul consacrat alegerilor din regiunea autonomă din sudul Republicii Moldova

”Despre Guțul nu știm prea multe lucruri. În vârstă de 37 de ani, învingătoarea în turul doi al alegerilor pentru șeful statului (bașcan), care va conduce Găgăuzia în următorii patru ani, devine automat și membru al guvernului moldovean. Ea este căsătorită, mamă a doi copii, s-a născut în satul găgăuz Etulia, unde continuă să locuiască și astăzi. Guțul a absolvit facultatea de drept, dar în prezent este șomeră. Potrivit unei scurte biografii publicate de agenția rusă de știri RIA, ea militează pentru drepturile femeilor pe rețelele de socializare”, scrie publicația de la Berlin. 

Afișe electorale înaintea alegerilor din Găgăuzia
Afișe electorale înaintea alegerilor din Găgăuzia

Un lucru este cert, continuă articolul: ”Guțul a candidat la alegerile pentru bașcan pe lista Partidului Șor, de orientare pro-rusă, care este reprezentat în parlamentul moldovean cu șase deputați. Liderul și omonimul său, omul de afaceri Ilan Șor, care a fugit în Israel, a fost condamnat în aprilie anul trecut la 15 ani de închisoare pentru fraudă la scară largă. Șor este acuzat de implicare în dispariția unui miliard de dolari americani din trei bănci moldovenești în 2014”. 

TAZ notează că, începând din septembrie anul trecut, formațiunea lui Șor a organizat mai multe mitinguri împotriva guvernului, plătind protestatarii pentru participare. La începutul lunii mai, scrie ziarul german, procurorii anticorupție moldoveni au efectuat o percheziție la partidul lui Șor, găsind dovezi că activiștilor săi li s-au promis aproximativ 750 de euro de persoană pentru a influența alegătorii din Găgăuzia înainte de turul doi al alegerilor.

Pentru partidul Șor, scrie TAZ, Guțul reprezintă un ajutor voluntar. Ea intenționează să reînnoiască relațiile de prietenie cu Rusia și are în vedere chiar deschiderea unei reprezentanțe găgăuze la Moscova. În ceea ce-l privește pe Șor, partidul său ar negocia cu universități rusești înființarea unei universități în Găgăuzia, la care să poată fi obținute și diplome rusești.

”Este puțin probabil ca președinta Maia Sandu și guvernul său pro-european să fie entuziasmați de situație, mai cu seamă din cauza amenințării permanente a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, conchide publicația.  

Vlad Drăghicescu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite