Poliţistul Dumnezeu Judecător a ajuns vedetă. La fel ca Ciobanul Ghiţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine capturata de pe Facebook - politistul Marian Godina
Imagine capturata de pe Facebook - politistul Marian Godina

O firmă de telefonie mobilă a folosit într-o reclamă un cioban. Respectivul a ajuns un produs de marketing, frumos ambalat. Atât de frumos, încât politicienii îşi doreau să se pozeze cu Ciobanul Ghiţă. Acum, lumea nu mai vorbeşte despre el. Acum, lumea vorbeşte despre Poliţistul Dumnezeu.

Nu am urmarit „cariera" Ciobanului. Nici despre Politist nu am citit, cu toate ca ziarele on-line titrau cu majuscule despre noile sale ispravi. Dar ieri a fost o zi deosebita. Am citit pe Facebook despre modul in care Politistul a cenzurat niste comentarii. Am fost curios de ce Politistul Dumnezeu a apelat la aceasta metoda, nedemna chiar si pentru muritorii de rand. Asa am ajuns pe pagina sa de Facebook. Atunci am vazut ca al doilea nume al sau era Judecator. Politistul Dumnezeu impartea dreptate, iar mii de fani il aclamau.

Am citit si mi-am dat seama ca politistul a facut o greseala. A amendat un pieton aflat pe trecerea de pietoni, in loc sa amendeze soferul care nu-i oferise prioritate.

„Omul care trecuse atât de regulamentar pe lângă mine era să lovească un pieton ce a dorit să traverseze strada chiar pe trecere" – Marian Godina, 27 noiembrie 2015

I-am dat argumente ca a gresit. Chiar incepusem un dialog. Doar ca nu venea cu niciun argument. Apoi, din pozitia sa, Dumnezeu a sters comentariile. Asadar, nu era o intamplare. Politistul Dumnezeu Judecator elimina orice i-ar fi putut submina pozitia sa de vedeta. Nu stiu daca Ciobanul Ghita a procedat a fel... insa politistul mi s-a parut deodata foarte mic. neinsemnat. un oprea in devenire.

„... insa politistul mi s-a parut deodata foarte mic. neinsemnat. un oprea in devenire.”

Am preluat mesajul politistului pe alta pagina Facebook, acolo unde nu mai putea cenzura discutiile. Totul s-a desfasurat asa cum ma astepam. Multi dintre oameni nu au habar despre faptul ca pietonii au prioritate pe trecerile de pietoni. Multi incearca sa aduca justificari. Multi cred ca este „normal" sa nu opresti o masina in miscare... pentru ca un om care merge pe jos nu se grabeste, nu ? Pentru ca, in logica acestora, daca s-ar grabi ar lua masina, nu ?

Stiati ca 45% dintre calatoriile din Bucuresti sunt mai scurte de 3 km? Stiati ca distanta medie a calatoriilor din Bucuresti este de 6.8 km? – date culese in 2014 in cadrul Planului de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti-Ilfov

6.8 km este o distanta pe care, chiar si in conditii de ambuteiaj, o parcurgi pe bicicleta in mai putin de 30 de minute. Cu masina, la orele de varf, aceeasi distanta o poti parcurge intr-o perioada mai mare decat daca ai merge pe jos.

Chiar mai exista cineva care nu intelege ca politia are o mare vina in faptul ca mii de oameni mor in Romania in accidente rutiere? Saptamana trecuta am primit un raspuns din partea Ministerului Afacerilor Interne. Solicitasem sa aflu de ce politia nu aplica sanctiuni pentru ca nu se desfasoara orele obligatorii de educatie in scoli.

Insa, Politia nu are chef sa aplice legea. Asa cum o face de 2 ani, nu a dat un motiv pentru care nu respecta legea. Exact ca in cazul parcarii ilegale din fata Primariei Capitalei. Sau sa vorbim despre sutele de mii de cazuri in care trotuarele sunt blocate de masini parcate, peste tot in Romania, iar politia nu face nimic?

A ajuns o obisnuinta ca politia sa nu-si faca treaba. Iar Politistul Dumnezeu Judecator a ajuns o vedeta, printre cei care, in subconstient sau din toata inima, sunt multumiti ca exista un politist care a pedepsit un pieton care a avut nesimtirea sa solicite prioritate pe o trecere de pietoni.

Nu este neobisnuit. Este rezultatul unei politici de castrare a capacitatii politiei de a aplica legea, oprea fiind doar unul dintre ministrii neaveniti care au contribuit la aceasta stare de fapt.

Acest personaj nu a facut decat sa continue ceea ce au facut si ceilalti ministri de interne, dupa cum declara in cazul folosirii ilegale a coloanelor oficiale.

Obligatia de a se desfasura educatie rutiera in scoli exista din 2002. Insa nu a fost respectata niciodata. Ministerul Educatiei a fost dezinteresat sa respecte obligatiile legale. In acelasi timp, atitudinea a fost diferita in cazul orelor facultative de religie. Politia, la randul ei, nu a aplicat sanctiuni pentru faptul ca in ultimii 12 ani nu s-au desfasurat orele obligatorii de educatie rutiera in scolile din Romania, saptamanal, asa cum prevede legea.

Art. 129     (2) În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial obligatoriu se desfăşoară cel puţin o oră de educaţie rutieră pe săptămână, pe parcursul anului şcolar.  Art. 130     Orele de educaţie rutieră din instituţiile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial se desfăşoară potrivit programei aprobate prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului administraţiei şi internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. ART. 105     Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane juridice: (…) 15. nerespectarea obligaţiilor de a efectua orele de educaţie rutieră în unităţile de învăţământ;

Asadar, cui ii mai pasa ca un politist a amendat un pieton care a avut tupeul sa traverseze pe trecerea de pietoni? Normalitatea politisului neinsemnat, care cenzureaza comentariile care-l contrazic, spune ca pietonii nu au prioritate pe trecerile de pietoni.

AVERTISMENT! Politistul respectiv are carnet de conducere! Aveti grija cum traversati strada, mai ales pe trecerile de pietoni! El sau soferul pe care l-a incurajat sa nu cedeze prioritatea pietonilor aflati pe trecere ar putea fi in zona voastra! Conduc si sunt periculosi! Si, voba lui… cu ce va ajuta ca aveati prioritate daca veti fi accidentati? 

Politia Romana rescrie normalitatea, prin ministrul sau si printr-un politist neinsemnat.

Ma scuzati, nu vreau sa ma obisnuiesc cu normalitatea voastra. Inca mai cred ca politia trebuie sa respecte legea.

Asadar, cand incepeti sa sanctionati nedesfasurarea orelor obligatorii de educatie rutiera in scoli?

Cand desfiintati parcarea ilegala din fata Primariei Capitalei, care blocheaza accesul pietonilor pe trotuar?

Cand amendati sutele de mii de soferi care parcheaza pe trotuare blocand accesul pietonilor pe trotuare?

Marian Ivan - membru fondator OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite