Piureul picant. Despre Radu Banciu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Banciu
Radu Banciu

Ieri am avut nenorocul să butonez peste Radu Banciu. De mult n-am încercat un sentiment de lehamite atît de acut.

Răsfoitorul presei vorbea despre atentatul terorist de la Paris. „Franţa, ca într-un război”, scria în partea de jos a ecranului, iar el, Radu Banciu, perora inepţii generalizatoare. Trec peste curba gurii, mereu dispreţuitoare, peste faţa arogantă, deşi cred că televiziunea este şi altceva decît fraze. Dar nu pot trece nicicum peste „reflecţii” gen „arabii deschid kebaberii, shaormerii, unde te fură, îţi dau în cap”, „cu foarte puţine excepţii” (accent pe foarte).

Mi-au venit în minte observaţiile care sună cam la fel, dar cu alt subiect: „evreii sunt lacomi şi bancheri cu foarte puţine excepţii”, „maghiarii sunt aroganţi şi se uită la tine de sus în jos”, „românii sunt laşi şi balcanici”, cu excepţiile de rigoare, bineînţeles. Mai tîrziu, am aflat despre picardieni că între ei abia se poate deosebi o „muiere” de un bărbat.

Mă întreb cum poate ajunge un asemenea om la un canal de vîrf (sau chiar este atît de canal?), la oră de maximă audienţă? Nu vorbesc în numele political correctness, ci în numele gîndirii pur şi simplu. Astea nu sunt idei, astea sunt prejudecăţi, şi încă dintre cele mai stupide şi feroce. Ce citeşte Dl Banciu în afara ziarelor şi dacă citeşte, ce rost are? Să nu mi se spună că a terminat la Litere că mi se face părul măciucă. Chiar aşa de rău am ajuns, Doamne Dumnezeule?!

Cîndva (sau pentru unii, se vede bine că nu pentru toţi) a gîndi a însemnat să deosebeşti criminalii de o etnie, să ştii că nu toţi germanii sunt nazişti, de pildă. Cum adică?! Asta a fost punctul de pornire al gîndirii, alfabetul ei. Să te intereseze nuanţele, să te fereşti de picanterii goale. Şi ce dacă piureul de cartofi e picant?!

Nu accept în ruptul inimii ca ratingul să fie bun la toate. Ori credem în ceva, ori mai bine tăcem. Dacă revista presei e făcut de dragul ratingului aşa cum ar face-o Grivei, cîine vagabond, n-are niciun rost să fie performat de cineva care pretinde că are creier.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite