Pianiştii minunaţi ai timpurilor noastre

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ingolf Wunder
Ingolf Wunder

Când sunt 38 de grade la umbră, parcă nu-ţi mai arde de nimic – eu am ales să stau la umbra unui aer condiţionat (o variantă nu prea ecologică, dar necesară) şi să ascult nişte pianişti tineri minunaţi (o variantă câştigătoare pentru urechi şi pentru spirit).

Aşa că împărtăşesc cu voi din impresiile mele: poate că veţi alege şi dvs. aceste variante – fie că alegeţi să cumpăraţi discurile acestor tineri pianişti, fie că ascultaţi online emisiunile care cuprind aceste înregistrări pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014.

Ingolf Wunder cel minunat

Primul pianist are un nume predestinat – Ingolf Wunder. Ingolf cel Minunat s-a născut în Austria şi are 29 de ani; a devenit cunoscut la nivel internaţional în 2010, când a cucerit premiul al II-lea la Concursul „Chopin” de la Varşovia. Pentru cine nu ştie, acesta este una dintre cele mai dificile competiţii pentru pianişti, iar premiile luate acolo sunt extrem de valoroase şi …nu sunt prea multe: concursul are loc o dată la 5 ani.

În 14 iulie, a apărut pe piaţă un al doilea disc semnat de Ingolf Wunder pentru o mare casă de discuri europeană – pe el se găsesc Concertul nr.1 de Ceaikovski şi Concertul nr.1 de Chopin, interpretate alături de Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijată de Vladimir Ashkenazy. Şi trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului: această orchestră rusă are în sânge muzica lui Ceaikovski, iar Ingolf Wunder se pliază foarte bine viziunii majestuoase şi extrem de emoţionante propusă de orchestră. Rezultatul este unul de zile mari – dacă aveţi nevoie de energie ca să depăşiţi canicula de afară, o veţi găsi în această înregistrare a concertului de Ceaikovski. A, şi să nu uităm că înregistrările au fost surprinse într-un concert live, anul trecut, la festivalul „Nopţi albe la Sankt Petersburg” – iar emoţia concertului live este evidentă şi inspiratoare şi pentru interpreţi, şi pentru cel care ascultă acum discul.

Benjamin Grosvenor – minunea BBC

În 4 august, s-a lansat şi noul disc al pianistului de 22 de ani Benjamin Grosvenor. Da, noul disc, pentru că este al treilea apărut la o altă celebră casă de discuri: Grosvenor era în urmă cu 3 ani cel mai tânăr pianist cu care casa Decca semnase vreodată un contract şi primul pianist britanic care colabora cu această casă în ultimii 60 de ani.

Benjamin Grosvenor a fost intens promovat de BBC, care a văzut în el valoarea excepţională confirmată acum şi de realitatea scenelor de concert şi a business-ului: în 2004, când avea 11 ani, Grosvenor era laureat al unui concurs pentru tinere talente organizat de BBC. În 2011 debuta la festivalul BBC Proms, fiind programat chiar în prima seară a festivalului; a revenit la BBC Proms şi în 2012, iar  anul acesta, a apărut deja într-un concert şi mai are prevăzut un recital în 1 septembrie.

Oricum am lua-o, este ceva excepţional ca un pianist de 22 ani să aibă un asemenea parcurs profesional; iar Grosvenor este cu adevărat un muzician special, care gândeşte proiecte deosebite, aşa cum este şi acest al treilea disc lansat în 4 august. Albumul se intitulează „Dansuri” şi cuprinde lucrări inspiraţie dansantă din ultimii 300 ani – de la Bach la Morton Gould, cu un climax, cred eu, în interpretarea unei transcripţii pentru pian a celebrului vals „Frumoasa Dunăre albastră” de Johann Strauss fiul.

Aşa că, să folosim vara pentru a descoperi oameni noi şi interesanţi: poate aceşti doi pianişti ale căror discuri au fost difuzate la Radio România Muzical şi care sunt disponibile şi în magazinele de specialitate din România sau la www.itunes.com.

Eu sper să le ascultaţi şi să le acordaţi note în cadrul campaniei online „Votează discul de muzică clasică al anului 2014”.

Şi să privim încrezători spre toamna muzicală care ne aşteaptă: festivalul RADIRO al orchestrelor radio din septembrie şi o sumedenie de noi discuri cu artişti dintre cei mai interesanţi. Unul dintre aceştia: mezzosoprana Cecilia Bartoli, care cântă pentru prima oară pe noul disc ei care va apărea în octombrie arii în limba rusă. Păcat de contextul internaţional pentru un proiect atât de special!

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite