
Dragoș Ilie – o poveste de succes a unui român care a revenit acasă
0...și care sper să rămână acasă, la Iași, unde tocmai și-a început activitatea de asistent universitar doctor la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași, având în grijă clasa de chitară. Colegii săi sunt fericiți că li s-a alăturat unul dintre cei mai buni chitariști ai generației sale la nivel mondial și au dreptate: trebuie să fim fericiți că un artist de calibrul lui Dragoș Ilie a revenit acasă, să împartă din experiența sa celor care studiază chitara clasică în România, după 10 ani petrecuți în Statele Unite ale Americii la studii și reușita câștigării unor competiții internaționale dintre cele mai dificile.

L-am cunoscut pe Dragoș Ilie, virtual, ascultându-i înregistrările cu care s-a înscris în competiția pentru bursa “Moștenitorii României muzicale” în 2021. Proiectul său făcea referire la realizarea unui prim disc din cariera sa: așa că a primit premiul dorit, posibilitatea de a înregistra pentru acel disc. Sesiunea de înregistrări a avut loc în decembrie 2021, iar discul a apărut în 2023 la Editura Casa Radio și deja s-a epuizat, tocmai a fost editat un al doilea tiraj.
Încă de la primele acorduri, Dragoș Ilie impresionează. Mi-aduc aminte că după ce i-am ascultat înregistrările pentru bursa Moștenitorii României muzicale m-am întrebat: “dar cine e băiatul acesta atât de bun? Cum de nu am știut nimic de el până acum?”. Parte a premiului obținut în 2021 a fost și concertul cu Orchestra Națională Radio din 10 decembrie 2021, pe care l-am propus și pentru proiectul Euroradio “Top Young Performers”, reunind cei mai buni tineri muzicieni promovați de radiourile publice europene. A cântat absolut impresionant celebrul Concert din Aranjuez de Joaquin Rodrigo și abia după ce a terminat mi-a spus: “știi, a fost primul meu concert cu orchestra!”.
Apoi, Alexandru Tomescu m-a întrebat dacă nu știu un chitarist bun. M-am gândit instaneu la Dragoș și mă bucur că sugestia mea a condus la o ediție 2022 de succes a turneului Stradivarius, cu această rară alăturare vioară-chitară. Colaborarea lor a continuat pe scenele naționale și internaționale, dar și la cabana Caraiman, cu o serie de masterclasses ce au ajuns la a doua ediție în 2024.
Între timp, Dragoș a mers în continuare pe drumul lui: spre premii cu adevărat relevante la nivel internațional (de pildă, premiul al doilea la Concursul de chitară de la Tokyo în 2022, printre cele mai dificile din lume), și-a terminat studiile de doctorat la Austin și a lucrat la o nouă apariție discografică, la una dintre casele importante internaționale. Iar acum, a revenit acasă.
Această revenire acasă este marcată cu recitalul extraordinar “Moștenitorii României muzicale” ce va avea loc marți, 8 octombrie, ora 19.00, pe scena Sălii Mari a Ateneului Român. O scenă-simbol pentru un chitarist român carismatic, strălucitor, inventiv și plin de șarm, care a strâns un program ce urmează o hartă a destinațiilor geografice și emoționale pentru viața lui.
Dragoș Ilie: “Acest concert ce urmeaza să-l cânt la Ateneu are o însemnătate dublă pentru mine. Este o trăire cu adevărat specială să cânți într-un veritabil templu al artei, care a găzduit cei mai mari muzicieni ai noștri, mă gândesc aici în special la Enescu…
În același timp, îl simt și ca o întregire, împlinire a venirii mele permanente acasă. Am pregătit un program ce sper să vă încânte, cu muzica mea preferată: repertoriu românesc, lucrări japoneze, dansuri spaniole, sonate vieneze pentru chitară romantică.
Sper să ne putem bucura împreună de magia chitarei. Vă aștept la concert, pe 8 octombrie!”
Cred că una dintre bucuriile profesiei mele este cea de a-i pune în valoare pe tinerii care duc mai departe tradiția valorii și profesionalismului, așa cum este chitaristul Dragoș Ilie, dar și alții pe care i-am cunoscut datorită proiectului “Moștenitorii României muzicale”. El este însă un caz special, tocmai pentru că și instrumentul lui este unul ieșit din comun, ca, de altfel, și personalitatea lui. De câte ori se va mai întâmpla un recital de chitară clasică solo pe scena Ateneului Român? Cu un chitarist român extrem de talentat?
De aceea, iată o ocazie de neratat. Biletele sunt disponibile aici (https://ove.ro/recital-de-chitara).
Și să nu uit: înregistrarea recitalului lui Dragoș Ilie din 8 octombrie reprezintă România în cadrul proiectului “Discoveries” din stagiunea Euroradio 2024-2025, singurul proiect românesc, de altfel. Este stagiunea cu înregistrări radio la care contribuie posturile europene de muzică clasică, cu un public potențial de 20 milioane de ascultători pe zi.
Cu Alexandru Tomescu, Dragoș Ilie și realizatorii Radio România Muzical vă dau întâlnire și la ParkLake Shopping Center din București, vineri, 4 octombrie, de la ora 19.00, unde vom sărbători “Muzica clasică pentru toți”.
Rămân profund recunoscătoare celor care au făcut posibile aceste două evenimente: Filarmonica George Enescu, ParkLake Shopping Center, Rotary Club Pipera, BRD Groupe Societe Generale, Casa de avocatură Vasile Deleanu și Fundația Remember Enescu.