Muzică clasică pentru toți și pentru speranța noastră de mai bine

0
0
Publicat:

Cred că nu există altă cale de devenire personală în viață decât prin educație și muncă/efort, iar această idee mi se pare cu atât mai importantă în timpurile pe care le trăim.

asculta 5 min mic jpg

Zilele acestea se derulează Târgul Gaudeamus organizat de colegii mei de la Radio România, iar la standul Editurii Casa Radio găsiți o parte (și) din efortul meu de contribui la ceea ce înseamnă educația publicului pentru muzica clasică de astăzi și de mâine, dar și munca unor artiști pe care-i prețuiesc, atât ca profesioniști, cât și ca oameni.

În primul rând, mă refer la al doilea volum din seria “Ascultă 5 minute de muzică clasică” și vă las aici gândurile mele din bookletul acestui CD.

valentin serban cd jpg

Ascultă 5 minute de muzică clasică

„Ascultă 5 minute de muzică clasică” este în prezent unul dintre principalele proiecte educative marca Radio România, și, cred, unul dintre cele mai de impact proiecte culturale la nivel național. Dacă ați auzit vreodată muzică clasică la mall sau în supermarket, să știți că nu a fost o întâmplare, ci efectul proiectului Radio România Muzical „Ascultă 5 minute de muzică clasică”. Din 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, muzica clasică ajunge în playlisturile principalelor lanțuri de hipermarketuri și mall-uri din România, dar și în alte spații pe care le vedem ca neconvenționale pentru ascultarea muzicii culte.

Din 2014, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” este și program național în școlile românești, grație unui parteneriat semnat între Radio România și Ministerul Educației. Săptămânal, pe parcursul anului școlar, Radio România Muzical pune la dispoziția profesorilor și elevilor câte două fișiere audio cuprinzând audiții muzicale, dar și explicații legate de piesele muzicale ascultate. Proiectul răspunde unei nevoi practice, pentru că frumusețea muzicii clasice nu poate fi sesizată studiind aspectele teoretice expuse în manuale, ci doar ascultând-o, în interpretări de cea mai bună calitate artistică și tehnică. Consider că audiția muzicală este esențială în școlile de cultură generală, unde ar trebui să se formeze viitorul public, dar mai ales, viitorii cetățeni educați ai țării, pentru că muzica clasică este expresia cea mai înaltă a culturii și spiritului speciei umane. Iar cultura înaltă ne face să servim un set de valori înalte, în lipsa cărora nu am putea funcționa ca societate.

Prezentul disc folosește o parte din înregistrările pe care copiii le-au putut asculta la școală de-a lungul anilor. În 10 ani de existență a proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, peste 2 milioane și jumătate de copii din România au ascultat piesele pe care le-am ales și explicațiile pe care le-am oferit.

În colecția Editurii Casa Radio, acesta este al doilea disc care strânge fragmente din proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică”. De data aceasta, facem o incursiune în istoria unui gen emblematic pentru muzica cultă: simfonia, cu exemple muzicale de neratat pentru oricare om care dorește să aibă o minimă cultură muzicală. Iar explicațiile surprind detalii esențiale despre compozitorii selectați, care au marcat, în epocile clasică și romantică, devenirea simfoniei.

pasol jpg

Sper ca acest disc să fie o introducere utilă și plăcută în muzica cultă, pentru copii, dar și pentru părinții și bunicii lor. Niciodată nu e prea devreme sau prea târziu să alegem Valoarea în toate aspectele vieții, cu atât mai mult, în muzică. Niciodată nu ne vom putea închide urechile, iar ceea ce auzim sau ascultăm are o influență directă și nemijlocită asupra psihicului și sufletului nostru. Să alegem, deci, ce e mai bun în muzică, pentru că muzica bună nu e doar divertisment, ci o cale de a deveni noi înșine mai buni.”

Ce mai puteți descoperi la standul Editurii Casa Radio?

Violin in love cu violonistul Valentin Șerban și pianista Daria Tudor

Numele lui Valentin Șerban, câștigătorul ediției 2020-2021 a Concursului internațional George Enescu, astăzi un binecunoscut solist, dar și concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii “George Enescu”, apare pe un prim disc din cariera sa. Înregistrările au fost realizate la inițiativa Radio România Muzical, ca parte a proiectului “Moștenitorii României muzicale”. Valentin a pornit de la ideea înregistrării Sonatei nr. 2 de Robert Schumann; și ne-am gândit împreună ce ar mai putea figura pe acest disc, alegând Johannes Brahms și Clara Schumann – așa am ajuns la “Violin in love”, referire la acest trio extraordinar din istoria secolului al XIX-lea, dar și la titlul recitalului pe care Valentin Șerban și Daria Tudor l-au susținut pe 12 februarie 2023 la Sala Radio, parte a seriei “Moștenitorii României muzicale”. Sunt interpretări pline de poezie ale unor lucrări emblematice din repertoriul romantic, condimentate cu fantezie și avânt de doi tineri și foarte talentați muzicieni.

Bach cu violoncelistul Andrei Ioniță

Cred că de când am colaborat prima dată cu violoncelistul Andrei Ioniță, singurul câștigător român al concursului Ceaikovski și un artist cu o impresionantă carieră internațională, m-am gândit la posibilitatea de a avea un disc cu integrala suitelor pentru violoncel solo de Bach, o piatră de temelie a repertoriului pentru violoncel, dar și pentru muzica cultă, în general.

ionita jpg

Ocazia a fost adusă de recitalul pe care Andrei Ioniță l-a susținut pe 29 octombrie 2023 la Ateneul Român, ca artist în rezidență, eveniment înregistrat de Radio România Muzical; așa că astăzi avem, abia apărută de la tipar, această integrală bachiană cu acel fior al unui recital cu public și cu înțelegerea unui muzician extrem de talentat și inteligent. Veți putea asculta în două episoade acest album, pe 13 și 20 ianuarie 2025, de la ora 19.00, la Radio România Muzical.

Algo-ritm cu pianista Mădălina Pașol

În februarie 2022, pianista Mădălina Pașol a realizat o serie de înregistrări de studio în Sala Radio, la inițiativa Radio România Muzical, pe care astăzi le regăsim pe albumul “Algo-ritm” apărut de curând la Editura Casa Radio. Este un repertoriu mai rar abordat pe discuri, în general: o colecție de miniaturi, cele mai multe adevărate descoperiri, acoperind istoria muzicii de la baroc la compozitorii secolului XX, unii dintre ei, ei înșiși pianiști celebri. O inspirație pentru micii pianiști, dar și pentru pianiști, în general, indiferent de vârstă, care pot găsi aici o frumoasă colecție de bisuri. Mădălina Pașol își prezintă discul astăzi, 6 decembrie, la Târgul Gaudeamus, standul Editurii Casa Radio, de la ora 17.00.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite