Pe legile Educaţiei se va da bătălia decisivă între PNL şi PSD

0
0
Publicat:

Este clar că „rotaţia” nu va avea loc. Ciolacu ştie că Iohannis nu-l acceptă premier, pentru că sunt incompatibili în politica externă şi economică. Nu pot colabora, iar Ciolacu nu execută ordinele președintelui, cu care nu are un parteneriat. Cu ce consecinţe pentru stabilitatea politică, socială şi economică a ţării, este greu de anticipat acum. Primul semnal că lupta a început deja, adoptarea legilor Educaţiei, departe de a avea un consens în coaliţie.

PSD vrea rediscutarea protocolului de la rotaţie, iar PNL nu doreşte acest lucru. Mai mult, Ciucă l-a numit pe Dan Motreanu, un cunoscut anti PSD-ist, şi care s-a opus, inclusiv prin vot, constituirii actualei coaliţii, la cârma comisiei care să pregătească rotaţia. PSD poate să-şi ia adio de la renegocierea împărţirii ministerelor. Ori, fără ministerul de Finanţe şi cel al Transporturilor, viitorul premier are mâinile legate, pentru că banii cei mulţi pe aici trec.

Şi premierul Ciucă a declarat în şedinţa informală de duminică a PNL că nu se schimbă o literă la Acordul semnat cu PSD, nicicum pentru o  împărţire a ministerelor, alta decât cea din Acordul de guvernare.

PSD pregătește un nou Program de guvernare, deși în Acordul Coaliției nu se vorbește despre așa ceva.

Legile Educaţiei cad victimă luptei politice pentru conducerea guvernului

A existat un calendar, agreat în coaliţiei,  care spunea că la 1 februarie legile Educaţiei, discutate în comisia tripartită, vor ajunge în guvern, iar la 15 februarie în parlament. Dar, surpriză. Vasile Dîncu, cel „demisionat” de preşedintele Iohannis pentru că nu puteau colabora, vine cu bomba:

„Da, eu am solicitat președintelui PSD, Marcel Ciolacu, prelungirea termenelor pentru prezentarea acestor legi în coaliție și în guvern”. Marcel Ciolacu nu a negat şi nu l-a contrazis pe Vasile Dîncu. Aşadar,  a fost de acord cu această poziţie asumată de PSD.

Vasile Dîncu a şi explicat de ce această solicitare:

după 7 ani de la debutul dezbaterii pentru România Educată, observăm că legile educației, deși ținute într-o  confidențialitate de neînțeles, au creat o vie dezbatere și multe reacții din mediul educațional. Este clar că așteptarea societății este mare și e nevoie de dezbatere mai amplă  și analize aprofundate”. Aceste analize ar trebui să conțină „minime studii de impact, de analize de specialitate și chiar de consultarea unor eșantioane de părinți, cadre didactice sau specialiști în educație”. 

Astăzi, Marcel Ciolacu explică şi el situaţia legilor Educaţiei:

Legile educației, în legătură cu care PSD a cerut o amânare cu 30 de zile față de calendarul convenit cu PNL, au un impact bugetar între 37 și 49 de miliarde de lei.

”Sunt de acord total că trebuie să modificăm ceva în legile educației. Cred că corect față de colegii mei, am prezentat aceste legi, acum urmează la grupurile parlamentare să fie prezentate de domnul Mihnea Costoiu componenta la învământul superior și preunivesitar. Cu toții avem un interes comun ca această lege să fie bună și aplicabilă”

Este clar acum că Marcel Ciolacu nu mai dă doi bani pe acordul Coaliţiei şi/sau al guvernului, şi vede tranşarea lor în parlament. Unde PNL, singur, nu are nici pe departe capacitatea să treacă aceste legi. Ştim cu toţii cum se pot tergiversa lucrurile în parlament, cu zeci sau sute de amendamente, care trebuie îndelung dezbătute, în comisii și în plen. Nu de alta, dar aceste legi sunt „copilul de suflet” al preşedintelui Iohannis, care trebuie să decidă, în final, desemnarea, sau nu, a lui Marcel Ciolacu în funcţia de premier în luna mai. Dacă nu-l desemnează, legile Educaţiei nu trec prin parlament, pentru că singur PNL nu poate găsi o majoritate care să le treacă.

Ligia Deca bate la  uşa PNL, dar decizia nu aparţine PNL

Tot în cursul zilei de azi, Ligia Deca a fost prezentă la conducerea PNL şi a declarat că legile Educației ar fi stat în consultare, că s-au primit observații pe marginea lor și că s-au trimis coaliției.  A stat în consultare varianta Cîmpeanu, din varianta Deca nu se știe nimic.

Ligia Deca a repetat în cadrul ședinței de astăzi a BPN a PNL că partidele din coaliție trebuie să respecte calendarul de aprobare a legilor și că legile educației trebuie aprobate până în luna iunie, pentru că ar fi jaloane în PNRR și există riscul că România să piardă bani dacă legea nu trece în acest calendar, potrivit surselor liberale. 

De remarcat că jalonul din PNRR se referă la un „pachet legislativ” în domeniul Educaţiei, dar nu la o lege a Educaţiei, în mod expres. Dar chiar aşa fiind, nu putem accepta o lege proastă a Educaţiei, care greveză generaţii de tineri în viitor, doar sub presiunea termenelor din PNRR.

Ce se va întâmpla dacă Iohannis nu-l desemnează pe Ciolacu premier şi/sau PNL nu vrea redistribuirea ministerelor

Situaţia politică a ţării devine instabilă. Ciolacu şi PSD nu vor da un cec în alb unui guvern minoritar condus de PNL. Alegerile anticipate sunt o utopie, nimeni nu poate convinge parlamentarii, inclusiv ai PSD, să plece acasă şi să renunţe la salarii şi privilegii cu un an şi jumătate înainte de termen.  Am mai văzut scenariul acesta în cazul guvernului Ludovic Orban.  Probabil primul guvern PNL va pica în parlament la investire, a doua oară va trece, dar va fi blocat în parlament şi nu-şi va putea duce la îndeplinire nicio iniţiativă legislativă. În situaţia economică şi în contextul de securitate dat de războiul Rusia-Ucraina şi de absorbţia unor fonduri europene foarte mari, asta ne mai lipsea: instabilitate politică.

Grea misie pentru preşedintele Iohannis: să găsească o soluţie la o situaţie imposibilă

Poziţia dură a PNL s-a văzut prin numirea lui Dan Motreanu la cârma comisiei care va asigura tranziţia spre un guvern condus de PNL. Intransigenţa PSD s-a văzut în intervenţia de azi a lui Ciolacu care spune că nu ne putem juca cu 37-49 de miliarde, fără acordul deplin al PSD. Practic, nici perioada de avizare interministerială a legilor Educației nu este sigură, pentru că nu văd ministrul de Finanţe, PSD-istul Câciu, semnând  cheltuirea celor 49 de miliarde fără acordul conducerii PSD.

Urmeza trei luni de lupte dure interne între PSD şi PNL, până în luna mai, când se va vedea dacă preşedintele Iohannis a găsit, sau nu, o soluţie pentru rotaţia prevăzută în Protocolul de guvernare. Cel mai probabil nu va găsi o soluție miracol.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite