Pantofi cu toc la grădiniţă. Chiar este nevoie de un cod de conduită pentru preşcolari?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

M-a sunat aseară un prieten, foarte nervos, rugându-mă să scriu despre “fetiţele care poartă pantofi cu toc la grădiniţă”. Că vrea să vadă şi el dacă e singurul nebun din ţara asta căruia i se pare inacceptabil.

De câteva săptămâni, fetiţele lui vorbesc tot timpul despre cât de <elegantă> vine la grădiniţă o colegă de-a lor şi, mai ales, despre bijuteriile acesteia, <din aur adevărat>. Au început să se îngrijoreze prietenii mei văzând că cele mici încep să îşi invidieze colegele, să îşi exprime dorinţa de a avea şi ele rochii elegante şi bijuterii la fel, când merg la grădi, să se simtă ca într-o competiţie.

Totul a depăşit însă orice limită suportabilă când fetiţa <elegantă> a venit la gradi cu pantofi cu toc. Ce fetiţă nu poartă prin casă pantofii cu toc ai mamei? Dar aceştia erau pantofi speciali pentru fetiţe, aşa că totul s-a transformat într-o tragedie cumplită pentru că absolut toate fetiţele din grădiniţă voiau neapărat condurii preţioşi. Iar prietenii mei au gemene, deci tragedia era dublă.

Şi acum o importantă informaţie: este vorba despre o renumită grădiniţă particulară, pentru care ei plătesc 3.000 lei pe lună, pentru a le oferi copiilor cea mai bună educaţie.

Aşa că, în următoarea dimineaţă, după ce şi-a lăsat copilele în clasă, a pornit cu paşi revoltaţi către biroul directoarei, hotărât să îi spună că este inacceptabil să plătească atâţia bani pentru ca fetiţele lui să înveţe să devină piţipoance. Termenul îi aparţine.

Erau deja acolo alţi câţiva părinţi revoltaţi, iar directoarea le explica că nu au de făcut decât să îşi înveţe copiii să nu îşi dorească şi ei aşa ceva. Spiritele erau deja încinse, astfel încât se ajunsese deja la solicitarea unui cod de conduită, a unor reguli privind ţinuta.

M-am gândit toată seara de ce şi-ar încălţa o mamă fetiţa de 5 ani cu pantofi cu toc? Şi nu mă refer numai la musculatura nedezvoltată, la posibile entorse sau postura incorectă. Mă întreb de ce ar face-o, pur şi simplu. Cum de s-a gândit să îi cumpere aşa ceva? Oare a colindat special magazinele? Ce a înţeles acea fetiţă? Cum poţi evita astfel de situaţii în colectivul în care învaţă copiii tăi? Chiar ar fi nevoie de un cod de conduită pentru preşcolari?

Nu am reuşit să găsesc niciun motiv plauzibil. Voi îl găsiţi? Cum poţi evita astfel de situaţii în colectivul în care învaţă copiii tăi? Chiar ar fi nevoie de un cod de conduită pentru preşcolari?

A, şi să nu îl uitaţi, vă rog, pe prietenul meu. Chiar vrea să ştie dacă dacă e singurul nebun din ţara asta căruia i se pare inacceptabil. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite