OSCE aduce acuzații în ce privește primul tur al alegerilor din Turcia

0
Publicat:

Interesant de urmărit care vor fi urmările raportului făcut de delegația de observatori a OSCE trimisă să supravegheze primul tur al alegerilor din Turcia deoarece, astfel, vom vedea cine, în Turcia și în lume, va ține cont de criticile aduse activității Biroului electoral central din această țară, acuzat de un management contestabil în ce privește modul în care a putut garanta prezentarea obiectivă de către mass media a procesului electoral.

alegeri turcia steag multime jpg

Aveți mai jos  înregistrarea conferinței de presă a delegațiilor OSCE care, în esență, au spus că Erdogan și coaliția sa de partide aflate la guvernare au beneficiat de un avantaj nejustificat față de opoziție din cauza condițiilor inegale de campanie electorală.

 Acuzații serioase care, în principiu, ar putea pune o problemă în ce privește recunoașterea rezultatelor finale și, pe fond, a legitimității viitoare a funcționării sistemului politic din Turcia căci alegerile, sau cl puțin primul tur al acestora, s-au desfășurat într-un climat puțin propice pentru un rezultat final corect, căci iată ce remarca ambasadorul Jan Petersen, șeful delegației comune a OSCE- biroul instituțiilor democratice și drepturilor omului, Adunării parlamentare a OSCE și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: „ Regret faptul că trebuie să remarc că activitatea depusă de cei care au asigurat funcționarea alegerilor a fost lipsită de transparență, așa cum a fost și cea mai mare parte a mass media de stat precum și limitările libertății de exprimare”.

Raportul este însă echilibrat și de alt tip de remarci, căci procesul electoral este considerat a fi fost „în cea mai mare parte pașnic”, în ciuda existenței unor incident, dar, per ansamblu, delegația OSCE a apreciat nivelul masiv d participare „care a demonstrat existența unui puternic spirit democratic”. Dar. Se spune în continuare în Raport, „procesul de înregistrare al plângerilor la toate nivelurile administrației a fost lipsit de transparență și deciziile luate de Consiliul electoral suprem nu au fost în general suficient de argumentate”.

Problema pentru viitor stă în concluziile exprimate de Frank Scwabe, șeful delegație Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a afirmat că „democrația din Turcia s-a dovedit incredibil de rezilientă. Participarea foarte ridicată și au oferit posibilitatea unei alegeri reale. Cu toate acestea, Turcia nu îndeplinește criteriile de bază pentru a organiza o alegere democratică”. 

Chiar este o problemă? Nu direct și nu imediat, dar un semnal foarte puternic este transmis în sensul că, la nivelul Consiliului Europei, la nevoie, în funcție de situație, s-ar putea declanșa un proces similar cu cel care, nu cu mult timp în urmă, a dus la expulzarea Federației Ruse din organizația care o critica continuu pentru încălcări grave ale principiilor fundamentale înscrise în Carta Drepturilor Omului. Suntem departe d acest moment, desigur, dar indicația există deoarece dacă se va constata oficial de către Adunarea Generală a Consiliului Europei că, într-adevăr, „Turcia nu îndeplinește criteriile de bază pentru a organiza o alegere democratică” , atunci, într-adevăr, se poate merge extrem de departe, chiar până la contestarea legitimității democratice a rezultatelor alegerilor. Desigur, asta nu va influența cu nimic pozițiile președintelui Erdogan și nici ale susținătorilor săi, dar ar putea crea un început de problemă serioasă în relațiile viitoare ale țării cu diverse organisme internaționale deoarece tocmai acest gen de remarci sunt folosite drept mijloc de presiune sau retorsiune diplomatică.

S-ar putea să vedem cum discuția continuă și după turul 2, iar semnalul est confirmat de apelul făcut de șeful diplomației europene, Josep Borrell, care a cerut autorităților turce să țină seama de observațiile făcute de cei de la OSCE. Asta și în contextul valurilor destul de intense provocate de decizia Turciei de a ridica acreditările pentru doi dintre observatorii OSCE, danezul Soren Sondengaard și suedezul Kadir Kasira. Parlamentarul sudz a spus că, în ce-l privește decizia Turciei s-a bazat pe faptul că  a luat contact cu cei din Forțele Democratice Siriene și că Ankara l-a acuzat că „face propagandă unei organizații teroriste”.

Pentru echilibru, aveți prezentată aici reacția autorităților turce la declarațiile delegației OSCE, „acuzatoare și politice care nu corespund principiilor unei observări a alegerilor principială și imparțială”.

S-ar putea, în funcție de situație, să nu fie decât un început și restul să vină după 28 mai.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite