Operațiunea „Blocarea totală a Parisului” începe azi, ora 14

0
0
Publicat:

Chiar despre asta este vorba azi: agricultorii furioși și care nu mai cred în promisiunile guvernamentale organizează o blocadă totală a Parisului și operațiuni de acest gen în jurul câtorva mari orașe franceze. Deschid astfel o nouă etapă a protestelor, „o săptămână a tuturor primejdiilor fie pentru că  guvernul nu ne ascultă, fie pentru că nemulțumirea este atât de mare și, după asta, fie va trebui să-și asume propriile responsabilități”, așa cum spunea Armand Rousseau, unul dintre liderii agricultorilor.

Picture1 png

Ca răspuns, ministrul de interne Darmanin a cerut amplasarea unor dispozitive foarte solide cu 155.000 de polițiști și jandarmi alcătuind „un dispozitiv defensiv important pentru a împiedica orice blocare a zonei Rungis, a aeroporturilor din Ile-de-France și de a interzice orice intrare în Paris”. Ministrul de interne a explicat că ordinul dat de Macron a fost ca aceste dispozitive să fie astfel organizate pentru a garanta că tractoarele nu intră în Paris și în marile orașe pentru a nu crea dificultăți extrem de mari”. Deja, de aseară, blindatele ușoare de care dispun forțele de intervenție ale poliție au fost staționate în apropiere de Rungis și de aeroportul de la Roissy.

Picture4 png

Totul începe să semene uimitor de mult cu scenele greu de uitat din iulie 2023, atunci când Parisul și alte mari orașe au fost pradă asalturilor “vestelor galbene”, într-atât de violente încât atunci, ca și acum, guvernul a fost silit să mobilizeze efective masive de răspuns: blindate ușoare, unități de elită (RAID și GIGN, utilizate doar în cazul unor evenimente excepțional de grave, în situații de atac terorist de mare intensitate, spre exemplu) și 45.000 de oameni cu care s-a încercat întreruperea ciclului de violențe, jafuri și distrugeri de clădiri.

Picture5 png

În jurul Parisului se vor aduna peste 600 de tractoare și vor fi blocate 8 autostrăzi

Situația de acum poate deveni cu mult mai complicată deoarece, spre diferență de momentele anterioare ale violențelor protestatarilor dezlănțuiți, dispozitivul de poliție și jandarmerie, oricât de bine ar fi conceput, se va confrunta cu protestatari dotați cu utilaje de transport mari și extrem de periculoase deoarece pot bloca literalmente căile de intrare în marile aglomerări urbane și întrerupând liniile de aprovizionare.

În al doilea rând, din ce spun reprezentanții diferitelor sindicate, de data vor eexista dispozitive coordonate ale protestatarilor, noutăți importante, probă că s-a învățat ceva din manualele militare care servesc acum la pregătirea profesionistă a manifestanților: se prevede ca aceștia să vină treptat la punctele de blocaj, înlocuind după o perioadă o echipă eventual obosită și înfometată, asigurând relee de sprijin pentru cei aflați în prima linie, servicii alimentare și medicale, etc. Pe principiul militar: o forță luptă în prima linie, alta este în rezervă și a treia e trimisă la refacere.

Circulă acum o legendă urbană extrem de solid argumentată, s-ar părea că multe servicii de informații și nu numai studiază cu mare atenție modul în care se vor desfășura lucrurile (chiar și eventualele confruntări) deoarece este clar că ar putea fi un model (chiar și detonator) pentru manifestări similare în alte țări unde tensiunile au ajuns la un punct foarte înalt. Slavă Domnului, nu la noi, unde Primul Ministru a spus că toate revendicările agricultorilor au fost definitiv rezolvate.

Dar mai există o problemă enormă în perspectivă.

În funcție de cum se vor rezolva aceste tensiuni, vom vedea dacă există motive de îngrijorare pentru viitorul foarte apropiat deoarece, dacă vă amintiți, blocajul Parisului anunțat ca începând de azi urmează să acopere exact zona centrală a tuturor manifestărilor care se vor desfășura în cadrul Jocurilor Olimpice Paris 2024.

Picture2 png

Suprapuneți această hartă – inițial difuzată și discutată între echipele de securitate deoarece indica zonele unde se prevăd aglomerații extrem de importante și care pot genera blocaje în zona Parisului și prima hartă, cea cu punctele în care, azi, agricultorii organizează blocajul capitalei pariziene. Riscul de securitate e evident și trimite către o întrebare deschisă, potențial extrem de primejdioasă, privind acest tip de modalitate de protest cu vehicule agricole sau de transport grele care să devină parte a unei mișcări foarte bine gândită, concepută cu precizie militară și executată cu disperarea oamenilor care nu mai au nimic de pierdut.

Picture3 png

De data asta, vedeți că protestele se răspândesc și reacția guvernelor este acceptată din ce în ce mai greu. Și cu atât este mai de neînțeles tăcerea Comisiei Europene care a promis măsuri de răspuns reale, imediate și cu perspective de aplicare rapide, inclusiv pe problema centrală , mereu nerezolvată și în continuă amplificare, a cerealelor din Ucraina care nu sunt supuse niciunui fel de restricții la intrarea în UE.

Blocați în calculele lor electorale meschine, politicienii speriați și de multe ori incompetenți, erau convinși că principiul răspunderii personale și de grup de guvernare a dispărut total, iar scaunele puterii, bine păzite de poliție, jandarmerie și unitățile speciale de intervenție, le garantează și imunitatea totală. Operațiunea asta „blocare totală a Parisului” este oare un semnal că oamenilor chiar le-a ajuns cuțitul la os și că bunăstarea este în sistem reversibil?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite