Noua Dezordine Mondială și super-instrumentalizarea politică a terorismului

0
0
Publicat:

Actele cumplite de terorism care înspăimântă lumea au devenit, pe nesimțite dar extrem de sigur, un cadou nesperat pentru taberele politice care se înfruntă cu sălbătici pe plan mondial pentru  supremația ideologică ce ascunde eterna bătălie pentru resurse și teritorii. Este un cadou nesperat deoarece, de la condamnarea universală a terorismului care atinsese  apogeul după atacurile din 11 Septembrie și care permisese formarea aproape imediată a unei Coaliții împotriva Terorii la care participau statele lumii civilizate, acum, după fiecare atentat terorist, explodează în serie acuzațiile născute din mai noile înfruntări ideologice pe liniile de fractură Est/Vest și, evident, între Nordul și Sudul Global. Actele teroriste devin astfel tot atâtea argumente în marea înfruntare între blocurile economice care nu vor să piardă ocazia de a se poziționa cât mai rapid în teritoriile vaste lăsate acum libere de această uriașă Nouă Dezordine Mondială în care vedem cum se dărâmă tot ce știam ca formule de echilibru în relațiile internaționale adoptate prin consens după cel de-al Doilea Război Mondial.

Picture1 png

Intoleranța între adversarii globali din acest moment este într-atât de mare încât, firește, a crescut exponențial neîncrederea reciprocă și, în consecință, a devenit aproape imposibilă nu numai cooperarea normală în forurile internaționale ci și, în mod specific legat de subiectul pe care-l discutăm acum, cooperarea și schimbul de informații în lupta împotriva terorismului. Nimeni nu mai crede avertismentele date de agențiile de informații ale puterilor adverse, caracterizându-le drept „provocări”, cum au făcut rușii după ce au primit avertismentele  americanilor că erau iminente atacuri jihadiste la Moscova.

Este ceva extrem de grav deoarece se anulează anii de cooperare politică prin care se formalizaseră, chiar dacă în lumea discretă în care publicul are interzis accesul, niște mecanisme foarte eficiente de avertizare preventivă și cooperare directă în sistem de urgență atunci când era vorba despre informații care arătau o „încălzire bruscă” a activității unor celule teroriste sau/și mișcări de fonduri pe liniile foarte supravegheate de transferuri extra-bancare utilizate de organizațiile teroriste. Dacă aceste circuite se gripează sau se blochează din cauza urilor și intoleranțelor politice, atunci dispare întreg sistemul de alerte roșii transmise pe circuite profesionale negociate timp de decenii între organismele și agențiile specializate, se închid liniile informale de avertizare deoarece, nu-i așa, cum să vorbești cu serviciile dușmane de informații când lumea se pregătește de posibila declanșare a celui de-al Treilea Război Mondial, cum oare, în acest caz, că nu ți se servește pe tavă doar un pachet enorm de dezinformări?

Picture2 png

Consecințele se văd ușor deoarece, în lipsa unei informări reciproce comprehensive, extrem de rapide, nu se poate visa la formularea unui răspuns operativ în termeni reali la proiectele pe care le construiesc planificatorii marilor rețelele teroriste și pe care  mai apoi, la fel de rapid, le transferă executanților de pe diferite nivele de execuție.  Dar există într-adevăr asemenea informații de mare valoare? Sigur că da, numai să vrea cineva să le folosească imediat ca atare. Iată o sursă foarte des folosită de analiștii serviciilor de informații și de secțiunile specializate în luptă anti teroristă, o puteți accesa aici.

și veți vedea rapoartele extrem de precise despre diversele structuri și analiza primară a mesajelor de amenințare considerate credibile, printre ele, de multe ori, ale organizațiilor subordonate ISIS din Tadjikistan dar și din alte state din Asia Centrală.

Lucrurile au degenerat dincolo de cele mai negre scenarii pe care, odinioară, le imaginau serviciile de analiză de risc. S-au depășit toate limitele iar super-instrumentalizarea terorismului devine posibilă în contextul în care fiecare state simte că-și poate căuta singur dreptatea pe care vrea s-o impună prin forță, fără teamă de consecințe. De ce s-ar teme acum organizațiile teroriste dacă statele însele neagă legalitatea instituțiilor internaționale?

În opinia mea, Israelul dă acum una dintre cele mai grele lovituri credibilității ONU ca forum gândit pentru a preveni și asigura la nevoie managementul conflictelor. Printr-o ironie tragică a istoriei, Israelul spune azi aceste vorbe nemaiauzite în istorie despre Organizația Națiunilor Unite, tocmai cea care votase pentru apariția Statului Israel pe harta lumii, remodelând atunci ceea ce era Palestina. Spune acum Israel Katz, ministrul israelian de externe, nu numai că ONU este o „organizația anti-israeliană” dar mai afirmă și că, sub conducerea actualului Secretar General Guterres, ONU „a devenit o organizație antisemită și anti-israeliană care găzduiește și încurajează terorismul”.

Caz în care, mergând mai departe cu raționamentul, devin inutile și fake-news listele pe care ONU le-a stabilit în ultimii ani cu organizații considerate teroriste și care trebuie sancționate și condamnate? Dacă ONU găzduiește și încurajează terorismul, ce mai rămâne ca speranță lumii civilizate? Am ajuns în punctul în care acuzația de terorism și de facilitare a terorismului începe să fie o armă cu care statele se anulează reciproc, înspre bucurie deplină, cum spuneam, a celor care-și pot desfășura pe mai departe activitățile, ajutați de un context favorabil, pentru a dărâma structurile tuturor adversarilor. Și să nu uităm că terorismul, adevărata primejdie care operează în subteranul întregii lumi, nu este doar islamic. Și de aici începe adevărata primejdie care se poate îndrepta cu viteză înspre Europa și întregul Occident.

Picture3 png

Drept care, din nou, așa s-ar putea să arate peisajul nostru de vacanță în Europa 2024. Cel puțin.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite