Nici noi nu vrem să numărăm morţii. Ce facem ?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşele care acordă atenţie transportului alternativ nu au probleme cu congestiile traficului.
Oraşele care acordă atenţie transportului alternativ nu au probleme cu congestiile traficului.

Tot mai des am primit sesizări din partea bicicliştilor privind agresivitatea în trafic a unora dintre şoferii RATB şi ai companiilor de TAXI. Aceste sesizări au fost trimise şi către conducerile companiilor şi poliţie, însă până acum n-am auzit despre vreun caz rezolvat.

Lipsa unei infrastucturi adecvate în Bucureşti a dus la apariţia acestor manifestări nefireşti. Şi, pentru a preîntâmpina apariţia unor conflicte, dar mai ales pentru a preveni pierderea de vieţi omeneşti, am considerat că trebuie să facem ceva.

Pe data 3 septembrie 2013, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) şi ActiveWatch organizează dezbaterea "Drumul public este al tuturor". Întâlnirea va fi moderată de Preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma. 

Dezbatere va fi centrată pe relaţia dintre conducătorii vehiculelor transportului public (RATB şi TAXI) şi  ceilalţi participanţi la trafic. Având în vedere că în ultimul timp au existat o serie de incidente în care au fost implicaţi conducătorii profesionişti implicaţi în transportul public, organizatorii consideră că trebuie identificate sursele problemelor. Antagonizarea celor două categorii nu face altceva decât să aducă prejudicii de imagine oraşului, precum şi scăderea siguranţei rutiere pe drumurile publice. 

 Având în vedere 

 -           actualele condiţii de infrastructură, prin desfiinţarea pistelor de bicicletă (în bază ilegalităţii acestora),

 -           practica din statele europene de împărţirea primei benzi între biciclişti şi transportul public, 

 -           lipsa benzilor dedicate transportului public,

este necesar ca cele mai eficiente moduri de transport urban (bicicleta, RATB şi TAXI) să fie promovate, în beneficiul oraşului şi a cetăţenilor.

Cei trei organizatori ai dezbaterii sunt implicaţi în promovarea transportului public că metodă prioritară de deplasare în Bucureşti (având în vedere nevoia implementării unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă) . 

Creşterea siguranţei rutiere este un pas important în creşterea calităţii vieţii. Oamenii, fie ei pietoni sau biciclişti, sunt cei fără de care transportul public nu ar putea exista. De aceea considerăm că este în interesul direct al participanţilor de a rezolva problemele şi de a contribui astfel la dezvoltarea durabilă a oraşului în scopul creşterii calităţii vieţii în Bucureşti.

 Au fost invitaţi la această întâlnire:

 - dl. Sorin Oprescu, Primarul Municipiului Bucureşti, conducător al serviciilor publice locale

 - conducerea Brigăzii Rutiere Bucureşti

 - conducerea Regiei Autonome de Transport Bucureşti

 - reprezentanţii Sindicatului Transportatorilor Liberi din Bucureşti

 - reprezentanţii Sindicatului Naţional al Taximetriştilor Independenţi

 - reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Transportatorilor

 - reprezentanţii companiilor de TAXI Meridian, Pelicanul, Speed, Cristaxi, Apolodor, Autogenn, Aris, Aş, Real, d'Artex, Leone, Golden Blitz, Cobalcesu, Fly, Tess, Next, Taxi 2000, Eurostil

Cetăţenii care vor sa participe la această întâlnire (3 septembrie, ora 11,00) se pot înscrie folosind formularul de pe pagina OPTAR. Numărul de locuri este limitat de capacitatea sălii. Confirmarea va fi trimisă prin e-mail. Vă rugam să treceţi o adresă e-mail pe care obişnuiţi s-o verificaţi regulat.

Marian Ivan – membru fondator al OPTAR

——————————–

Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.
Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !
Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

————————————

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite