Momentul 2023 nu trebuie ratat!

0
0
Publicat:

Citeam zilele trecute ce spunea Antony Blinken despre strategia globală a SUA pentru securitatea economică a femeilor, lansată chiar la început de an, pe 4 ianuarie. Și uite cum provocarea legată de femei în 2023 e preocupare și peste ocean.

Sursa: istock
Sursa: istock

Guvernele, economiile naționale și comunitățile sunt mai puternice atunci când includ deplina participare a femeilor” – amintea secretarul de stat american în discursul său. Și da, atât de simplu e. Mai ales că, dacă e să ne gândim, 2023 e momentul perfect pentru promovarea femeilor la orice nivel.

Economiile naționale încă se recuperează după criza COVID-19, iar costul plătit de femei în toată această perioadă a fost mare. În România, numărul femeilor șomere a crescut cu 50%, în timp ce numărul bărbaților șomeri cu 16%. Și, peste tot în lume, s-a întâmplat la fel.

Dar ce mi se pare important e că soluția la această problemă înseamnă și creștere economică. E firesc și o spun și studiile. În momentul în care ai mai multe femei pe piața muncii, crește și PIB-ul țării. E o politică de pe urmă căreia avem toți de câștigat.

Și trebuie să fim puternici. Și economic, și politic, dar și social. Suntem într-o criză de securitate fără precedent în Europa ultimilor 80 de ani. Avem război la graniță. Iar în perioade de crize, se știe că fără femei în echipele de negociere, fără contribuția lor la medierea și rezolvarea conflictului, cele mai bune soluții sunt greu de găsit.

Chiar și așa, sunt încă multe bariere în calea participării depline a femeilor la viața publică și economică. E vorba de politici discriminatorii, salarii inegale. Toate acestea formează femei care nu au încrederea în sine să își facă propria afacere. Asta deși au planuri și sunt competente. Și așa ajungem la atitudini – știți la ce mă refer –   vorbesc de acele atitudini sociale care descurajează femeile să își urmărească ambițiile profesionale sau care nu le lasă să se așeze la masa deciziei. Dar fără perspectiva femeii, fără experiența ei, nu se pot creiona măsuri cuprinzătoare care să fie bune pentru fiecare cetățean în parte.

Spre exemplu, de ce avem atât de puține femei pe piața muncii și ce trebuie făcut? Studiile spun că primul motiv pentru care româncele nu muncesc sunt obligațiile familiale! Iar aici se poate interveni simplu: mai multe creșe, after-school de calitate, servicii de îngrijire pentru cei mai în vârstă etc. sunt măsuri care oferă femeilor posibilitatea de a se întoarce sau integra pe piața muncii.

Întrebarea este însă cu ce să începem? Mai multe femei la masa deciziei. Dacă nu avem perspectiva feminină în Parlament, în Guvern, greu de imaginat cum vom rezolva toate aceste probleme. Iar fără cote de reprezentare echitabilă, putem fi siguri că 6 ani de acum încolo vom rămâne la cozile clasamentelor internaționale în materie de egalitate de șanse. Dar vom avea și o economie care funcționează sub potențialul ei.

Multe sunt de făcut! De aceea, momentul 2023 nu trebuie ratat! Pentru că trebuie să facem lucrurile cum trebuie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite