Să avem grijă de copii, să învățăm unii de la ceilalți

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A trecut încă o dată 1 iunie. La Senatul României a continuat tradiția: Senatul Copiilor a ajuns la ediția a treia! Mii de copii au venit la noi. A fost un mare succes! Pentru că, încă o dată, am învățat cu toții unii de la ceilalți. Însă tot ieri, Salvați Copiii a publicat un raport important, care ne reamintește că mai sunt multe de făcut.

Sursă: arhivă personală
Sursă: arhivă personală

Raportul vorbește despre fenomenul mamelor minore, abandonul școlar, subiectul copiilor cu părinți plecați în străinătate, despre depresie și anxietate la copii. Toate acestea sunt probleme care încă sufocă societatea românească. Una din 10 mame minore nu a fost niciodată înscrisă la şcoală! Iar 2 din 10 au mai mult de un copil înainte de vârsta majoratului. 55,1% dintre copiii români îşi doresc să plece din ţară şi să se stabilească peste graniţe, în vreme ce o treime dintre aceştia şi-ar dori să-şi continue studiile în străinătate.

E o realitate cu care ne confruntăm de mult timp. Sunt sigură că aici rolul instituțiilor publice din România este important. Trebuie să aibă deschidere față de copii. Am văzut cât de mult contează ca și cei mai mici cetățeni să fie informați. Senatul României chiar și-a luat în serios acest rol.

Am deschis larg porțile Senatului pentru vizite ghidate, pentru tururi speciale, pentru explicații despre rolul și semnificația Parlamentului și avem primul program dedicat exclusiv interacțiunii copiilor cu senatorii – Senat Junior.

Sunt pași înainte care s-au făcut. Dar să nu uităm că avem obligația să le asigurăm tuturor copiilor o zi de mâine mai bună. Cu legi mai bune și un cadru normativ care să le asigure respectarea drepturilor, cu măsuri de susținere a familiilor și a copilăriei în România, dar și cu instituții prietenoase și deschise copiilor, care să le audă vocea.

Să facem în așa fel încât fiecare zi să fie motiv de sărbătoare ca și 1 iunie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite