Mic ghid pentru înţelegerea politicienilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am luat câteva ştiri de pe Hotnews şi am încercat să arăt cum ele nu sunt, de fapt, ce par şi că vedem o negociere continuă la nivel politic, departe de ochii presei. În acelaşi timp, anumite mesaje nu pot fi transmise decât prin presă.

De principiu, abia luni în plenul Camerei vom şti care e situaţia majorităţii, dar există şi un scenariu mai puţin probabil, cu un guvern de dreapta. SF sau nu, e interesant cum se poziţionează marii actori.

Liviu Dragnea, marele câştigător al alegerilor parlamentare, a făcut declaraţii la Alexandria. 

ŞTIRE: Dragnea, despre ocolirea legii care ii interzice sa fie premier: „Atat timp cat Legea 90 e in vigoare, îmi va fi foarte greu. Căutam o cale legală" - Hotnews

Acum, ce putea să spună la Alexandria, unde a fost ales? Evident că el tot dă cu niznaiul pe temă, în timp ce partidul îi trimite semnale de susţinere (de formă, mai mult, în privinţa postului de prim-ministru), dar declaraţia nu se citeşte în cheia asta. Domnul Dragnea pur şi simplu îşi joacă jocul politic în continuare. E weekend, are numele premierului în buzunar, luni se joacă primele cărţi din joc. Este strict o declaraţie de etapă, fără prea multă greutate. Jocul, însă, este al lui, iar asta e continuarea teasing-ului pe care ni-l face PSD-ul de câteva zile bune. 

Valeriu Steriu (PMP) a făcut declaraţii. Cei de la Hotnews l-au pus în poză cu Traian Băsescu, ca să ştie lumea cine este. 

ŞTIRE: Valeriu Steriu (PMP): Suntem deschişi pe orice variantă de dreapta şi dispuşi să analizăm posibilităţile - Hotnews

Nu intru în detaliile declaraţiei întregi, că nu mai termin articolul de râs. Să fie de dreapta, dar să analizăm posibilităţile, adică un soi de Hagism care spune, de fapt, că PMP s-ar băga cu oricine, dacă e profitabil din punct de vedere politic. Domnului Băsescu cred că i-ar conveni mult mai bine în opoziţie, cu o dreaptă fracturată, pentru că se poate ridica deasupra lor în două speech-uri şi trei mişcări. Vor fi probabil cele mai interesante şedinţe de plen din ultimii ani. 

O altă declaraţie este cea a lui Călin Popescu Tăriceanu.

ŞTIRE: Tariceanu: Am avut o discutie cu presedintele Iohannis, dar nu la Cotroceni - Hotnews

Aici e mai complicat, practic domnul Tăriceanu o dă după gard cu privire la preşedinte. Clarificarea care nu e clarificare îi serveşte preşedintelui Iohannis, care nu poate fi văzut ca negociind din partea PNL. E mai mult un favor. M-am întâlnit, dar aşa, în eter. Clarificarea e că nu la Cotroceni, deci fără greutate instituţională. 

Cel mai probabil, domnul Tăriceanu joacă la două capete PNL şi PSD, încercând să-şi negocieze minimum şefia Senatului şi maximum ce o mai prinde. Asta-i politica. 

Raluca Turcan, proaspăt urcată în fruntea PNL, chiar şi cu titlu interimar, a făcut câteva declaraţii. 

ŞTIRE: Turcan: „La nivelul conducerii PNL nu s-a discutat nicio secunda despre a ii oferi presedintia PNL lui Tariceanu. Au existat discutii informale, vom continua aceste discutii" - Hotnews

Doamna Turcan, ca lider interimar (a se citi de compromis) nu poate să-şi pună în cap tot PNL-ul pe tema lui Tăriceanu, aşa că nuanţează. Oficial, deci, nu s-au ţinut discuţii, dar jucăm şi noi cât putem, ar spune, de fapt, dânsa. Dacă ne convine, am discutat dintotdeauna cu Tăriceanu, dacă nu, erau nişte nebuni în spatele şcolii la ţigară. Neimplicarea conducerii nu înseamnă şi neimplicarea ei, e vorba de „instituţia” partidului, iar jocul nu este neapărat al ei sau al PNL, ci al lui Tăriceanu. PNL l-ar lua şi pe Tăriceanu premier, doar dacă ar ajunge la putere, în situaţia dată. 

Poartă ceva greutate să-ţi fie numele menţionat ca posibil premier, chiar şi perdant. Partidele aruncă şi multe petarde într-un joc mare care deja cam întârzie. Fiind cam obişnuiţi cu varianta de preşedinte jucător, avem impresia că domnul Iohannis nu prea are opţiuni şi mai degrabă amână un fait accompli. PSD-ul speculează politic această aparentă întârziere, în timp ce PNL atacă PSD pentru nişte mesaje de susţinere publică a domnului Dragnea pentru postul de premier. Numai că este foarte posibil ca Liviu Dragnea să nu-şi dorească să fie premier şi să speculeze situaţia strict pentru electoratul PSD, inclusiv atacurile PNL. Şi cei de la PNL ştiu asta, dar e totul doar un joc despre care nici nu ne vom aduce aminte în două săptămâni. 

E un joc de poziţionări şi nimic mai mult, în faza asta. Poate pe partea dreaptă să se mai facă nişte mişcări, să-i facă PSD-ului viaţa ceva mai dificilă, dar asta e tot. Iar în ceea ce-l priveşte pe domnul Iohannis, cuvântul cheie din ultimele sale declaraţii a fost traseismul:

Faptul ca exista lideri politici care din capul locului mizeaza ca unii parlamentari vor migra si astfel isi vor mari nr. de voturi in Parlament, arata ca este un fenomen, iar asta este profund gresit.   Daca acest traseism se pastreaza la cote reduse, inseamna ca am facut un progres. Daca se intampla ca in Parlamentul trecut, atunci nu am facut nimic. - Hotnews

Omul a fost cât se poate de clar. Cote reduse = ok, cu un PSD fără 50% + 1. Despre asta este vorba şi pe baza acestei probleme fac toţi declaraţiile. Luni seara, după plen, vom avea primele indicii legate de premier. Cel mai probabil, însă, nu vom şti numele lui (sau ei) până nu-l grăieşte chiar Klaus Iohannis. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite