Mesaj pentru Preşedinte! Semnează Marian, de la colţul Străzii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României
Domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României

Domnule Presedinte, cele mai mari proteste din ultima perioadă au fost cele pentru salvarea Roşiei Montane şi cele ale bicicliştilor bucureşteni. Am făcut parte din echipa de organizare a marşurilor bicicliştilor, fiind pedepsit de autorităţi cu un dosar penal şi o amendă contravenţională, în încercarea de a mă determina să renunţ la organizarea protestelor.

Înainte de a recurge la organizarea de proteste, am depus petiţii, am solicitat informaţii publice si audienţe, am cerut organizarea de consultări, am participat la diverse Grupuri de lucru. Am fost ignoraţi de fiecare dată. Acestea au fost motivele pentru care am fost obligaţi să apelăm la organizarea de manifestaţii.

Cu toate că protestele bicicliştilor au fost cele mai numeroase îndreptate împotriva unei administraţii locale, niciodată reprezentanţii Primăriei nu au răspuns invitaţiei la dialog. 

Când aţi fost ales Preşedinte, aţi afirmat că veţi face un nou tip de politică. Pentru că v-am crezut si pentru că rolul unui Preşedinte este de a  media între puterile statului, precum şi între stat şi societate, în luna martie 2015, v-am trimis o petiţie în care v-am solicitat să mediaţi o întâlnire între Primarul General al Capitalei, în calitate de reprezentant al administraţiei locale şi organizatorii marşului de protest ”Vrem un oraş pentru oameni!”. Nu am primit răspuns din partea instituţiei prezidenţiale.

Reprezentând o asociaţie implicată în îmbunătăţirea politicilor publice, în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 am trimis instituţiei prezidenţiale 3 invitaţii de implicare în activităţile de susţinere şi promovare a mobilităţii urbane durabile, în contextul în care, în cele mai mari oraşe din România sunt în lucru Planuri de Mobilitate Urbană Durabilă la care lucrează peste 100 de experţi români şi străini.

Pericolul pe care-l sesizam în decembrie 2014 era că nicio administraţie nu respecta principiul abordării participative, obligatoriu în elaborarea unor astfel de planuri. Preşedinţia nu era implicată în elaborarea acestor planuri, dar, în lipsa unor factori de decizie interesaţi de informarea şi consultarea cetăţenilor, am considerat că instituţia prezidenţială poate aduce la aceeaşi masă actorii interesaţi, punând problemele cetăţenilor pe agenda politicienilor. Iată că au trecut 10 luni de atunci, fără ca ceva să se schimbe: cetăţenii nu au fost informaţi, strategiile de planificare ale celor mai mari oraşe din România fiind încă ascunse de ochii cetăţenilor.

Domnule Preşedinte, comunicatul transmis astăzi de instituţia Preşedintelui României ne arată cum consilierii dumneavoastră, cei care v-au informat despre ce se întâmplă în Stradă, nu au înţeles prea bine ce se întâmplă.

În ultimele zile, pe Străzile din România sunt TOŢI acei cetăţeni care au protestat în ultimii 10 ani în România. Se protestează împotriva lui Iohannis, Oprescu, Băsescu, Oprea, Blaga, Gorghiu, Ponta, Piedone, Onţanu, Dragnea etc.

În Stradă sunt monarhiştii. Sunt şi bicicliştii. Sunt cei care au protestat pentru oprirea violenţei împotriva animalelor, dar sunt şi cei care au cerut ridicarea câinilor de pe străzi. Sunt cei care cer alegeri anticipate, dar sunt şi cei care nu vor alegeri anticipate.

Sunt ortodocşi, catolici, atei, minorităţi sexuale, extremişti, pacifişti, hipsteri, rockeri. Sunt chiar şi reporterii de la Antena 3 !

Sunt rudele, prietenii şi colegii victimelor de la #Colectiv.

Şi sunt foarte mulţi părinţi cu foarte mulţi copii.

Sunt toţi. Cu excepţia dumneavoastră şi a politicienilor.

Consider că invitaţia dumneavoastră de a vă consulta cu societatea civilă a întârziat vreo 11 luni. Pentru a începe un dialog cu societatea civilă trebuia să raspundeţi solicitărilor celor care v-au cerut ajutorul şi să găsiţi timp să-i invitaţi şi pe cei care nu vi l-au solicitat.

Asta cred eu că înseamnă consultare cu societatea civilă.

Îmi doresc să găsiţi o modalitate de primi cât mai multe dintre opiniile cetăţenilor. Fiind vorba de un dialog, ar fi impresionant ca toate opiniile să primească un răspuns, înainte de a se lua decizii.

Şi pentru a da un exemplu de transparenţă celorlalţi funcţionari publici, înregistrarea şi difuzarea consultărilor ar putea să transmită cetăţenilor mesajul că doriţi să-i implicaţi în procesul de luare a deciziilor.

Vă mulţumesc.

Cu stimă,

Marian Ivan - Cetăţean

membru fondator al OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite