Manipularea prin lideri de sindicat vopsiţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii s-au revoltat, pe un grup de Facebook, nefiind de acord cu legalizarea şpăgii
Medicii s-au revoltat, pe un grup de Facebook, nefiind de acord cu legalizarea şpăgii

O ştire recentă aduce în prim-plan ceea ce mulţi dintre români ştiau de ani de zile, faptul că există lideri de sindicat în sistemul de sănătate, care în loc să apere interesele breslei medicilor şi angajaţilor ce îi reprezintă, lucrează mână în mână cu guvernanţi.

Plătiţi cu salarii de mii de euro lunar, reprezentanţii sindicatului manipulează la greu marea masă a angajaţilor din sistemul sanitar. Medicii au aflat cu uimire că cei pe care i-au ales în fruntea sindicatului să le apere interesele, sunt uneltele de manipulare ale puterii.

Scandalul şi revolta medicilor după încercarea de legalizare a şpăgii în sănătate este în toi. Săptămâna trecută, mai mulţi medici, organizaţi aproape spontan pe reţelele sociale, au luat atitudine faţă de propunerea de degradare profesională şi umană a personalului medical, implicit de umilire a pacienţilor.

Alianţa Medicilor pentru modernizarea în sănătate s-a nascut în urma unei mişcări spontane pe Facebook, de revoltă a medicilor faţă de situaţia catastrofală a sistemului medical din România.

Mişcarea a fost generată de o scrisoare devenită virală a Dr. Coriu Letiţia, publică pe Facebook, pe data de 12 august, în care aceasta spunea, printre altele:

«Nu vrem şpagă! Vrem ca societatea să recunoască eforturile noastre şi să le recompenseze după merit! Nu am ales cariera medicală cu gândul la şpagă, ci pentru a salva vieţi şi pentru aceasta am făcut şi facem sacrificii, de care nu ne plângem, pentru că nimic nu se compară cu satisfacţiile oferite de salvarea de vieţi!»

Alianţa Medicilor este categoric împotriva legalizării şpăgii, mitei, „plicului” sau a oricărei alte „atenţii” oferite medicului de către pacient. Practica aceasta neavenită nu are ce căuta într-un sistem medical modern, fiind degradantă atât pentru medic, cât şi pentru pacient.

Pacienţilor deja li se percepe din salariu o taxă pentru sănătate deci, prin legalizarea acestei mite, politicienii vor să-i facă pe pacienţi să plătească de două ori pentru aceleaşi servicii medicale.”

Nu este prima dată când guvernanţii, nu doar cei actuali, ci şi cei dinaintea lor, politicienii sau alţi demnitari vremelnici, incompetenţi, care au urmărit şi urmăresc interese proprii ori de grup, n-au fost în stare să rezolve problemele din sănătate şi au încercat legalizarea mitei. Mare prostie. Probabil, au mizat pe faptul că medicii vor accepta acest lucru, iar sindicatul a fost considerat o instituţie de manipulare în acest sens, cu liderii controlaţi de guvern. Din fericire, cu toate eforturile şi promisiunile guvernanţilor, politicienilor şi uneltelor sindicale nu au reuşit să legalizeze această ruşine.

Practica manipulării prin sindicate în România este una folosită  de toate guvernele şi politicienii care au condus ţara din 1990 şi până în prezent. Începând cu marile mitinguri şi marşuri sindicale, care blocau Capitala frecvent, aducând pe străzi sute de mii de oameni ameninţaţi cu şomajul şi sărăcia, în urma prăbuşirii economiei naţionale. Vă mai amintiţi de marii lideri sindicali Miron Mitrea şi Victor Ciorbea, care au controlat ani în şir mase mari de oameni, făcând diverse jocuri şi interese?

După ce au lepădat haina sindicală vopsită, cei doi au făcut carieră în politică, urcând în scaune de parlamentar, fotolii de ministru şi chiar prim-ministru, cazul lui Ciorbea. Acum, Mitrea este la închisoare, iar Ciorbea conduce instituţia Avocatul Poporului. De-a lungul celor peste 25 de ani de sindicalism recent, original, în România, au apărut mulţi lideri de sindicat influenţi, puternici, controlaţi de putere, care manipulau masele, subminau economia, se îmbogăţeau peste noapte la fel cum deveneau politicieni şi demnitari cu rang înalt, făceau jocuri de interese în spatele unui sindicalism de faţadă.

Acum nu mai sunt atât de mulţi lideri de sindicat pentru că nu mai există nici multe fabrici, unităţi economice, iar unele ramuri profesionale aproape că au dispărut. Mulţi foşti şefi au acumulat averi importante, au ajuns prosperi oameni de afaceri, politicieni respectaţi. Câţiva au ajuns în spatele gratiilor, unii dintre ei au şi ieşit în scurt timp din arest, alţii mai ghinionişti mai stau o vreme la răcoare.

Dar manipularea cu ajutorul liderilor de sindicat vopsiţi continuă în ţara noastră cu ajutorul puterii, politicienilor şi a persoanelor cu influenţă, maipulatorii din diverse structuri profesionale. În principal a structurilor profesionale din sistemul bugetar de stat. Cum se face că în acelaşi timp, aproape, sindicatele din instituţiile de ordine şi linişte publică, din educaţie, din sănătate şi altele au început să facă scandal, revendicând măriri salariale şi alte drepturi?! Cum se face că actualul premier Victor Ponta şi guvernul pe care îl conduce au început să ofere satisfacţie sindicaliştilor, chiar dacă puşculiţa bugetului de stat nu acoperă toate măririle salariale promise?!

Ba, mai mult, a încercat să le ofere şi şpaga legală medicilor! Dacă ar fi reuşit impunerea şpăgii legale în sănătate, putem să ne gândim că oferta s-ar fi extins şi în educaţie, s-ar fi autorizat şi mita către poliţişti, judecători, procurori, parlamentarilor, guvernanţilor şi tuturor categoriilor profesionale unde aceasta se poate manifesta. De ce nu, şpagă legală la tot poporul! De la bobor pentru popor!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite