Mai 2019. Patru ani de când românii au ales ferm Europa. Anul viitor ne așteaptă un nou moment de cumpănă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

26 Mai 2019 reprezintă în memoria a milioane de români un moment de separare a apelor. Atunci, în acea zi, românii au ales clar și ferm Europa, casa noastră comună și s-au separat de retorica anti-europeană propagată de guvernul controlat de Dragnea. Speram cu toții că pentru totdeauna...

FOTO Mediafax/Andreea Alexandru
FOTO Mediafax/Andreea Alexandru

Cu o prezență de 51,2%, peste media europeană, noi toți ne-am mobilizat atunci pentru a evita catastrofa, adică ștergerea cu buretele a trei decenii de eforturi pe drumul nostru către și în Uniunea Europeană și revenirea la imaginea unei Românii de pe vremea Mineriadelor... Asta pregătea regimul lui Dragnea pentru români! Glonțul, cum se spune, ne-a trecut pe la ureche...

În același timp, trebuie remarcat, românii au votat masiv pentru dreapta și centrul politic, trimițând în Parlamentul European 14 aleși, din 32, aparținând Partidului Popular European Creștin-Democrat. Printre ei, am avut și am onoarea de a mă număra și eu. De altfel, cu 27% din voturile exprimate, PNL câștiga detașat acel scrutin.

Nu este încă momentul de a face un bilanț, dar după patru în Parlamentul European, și spun asta fără rezerve, sunt mulțumit să constat că majoritatea colegelor și colegilor mei, toate partidele incluse, se mobilizează și lucrează împreună, dincolo de liniile politice tradiționale, pentru interesele României în UE dar și pentru valorile noastre comune. Desigur, sunt câteva excepții, puține dar nocive.

Și aș vrea, tocmai de aceea, să subliniez un fapt: valorile europene despre care tot vorbim, sunt și valori românești. Ele nu sunt un corp străin, importat, ci dimpotrivă, ele ne aparțin și nouă, iar acesta este motivul clar pentru care ne-am luptat atât de mult să aderăm la Uniunea Europeană dar și să ne apărăm parcursul european. Lupta, din păcate, este una permanentă.

Spun acest lucru pentru că, după patru ani, pericolul ne pândește din nou, iar el este resimțit și la Bruxelles.

De data aceasta, chiar dacă nu la dimensiunea de pe vremea lui Dragnea, românii se află în pericol de a trimite anul viitor în Parlamentul European extremiști și anti europeni dovediți, personaje periculoase, care pot face mult rău României. Unele dintre ele, promovate pe vremea fostului șef al PSD, o și fac deja!

Vom avea prilejul de a discuta despre aceste lucruri și despre acele personaje sinistre, dar acum, la patru ani de la victoria românilor împotriva izolării de Europa, eu cred că trebuie să medităm asupra momentului respectiv, asupra semnificației sale și a datoriei pe care o avem față de țara noastră: aceea de a-i păstra nealterat parcursul european, atât de benefic pentru societatea noastră.

Trebuie, cred eu, să ne gândim de pe acum la ce înseamnă în viața fiecăruia dintre noi și în viața celor dragi nouă, faptul că trăim într-o țară în care ne dorim democrație, stat de drept, protejarea drepturilor omului și progres social. Iar aici nu vorbesc la modul teoretic, ci la modul extrem de concret, al vieții de zi cu zi.

Vă dați seama ce ar însemna să fim reprezentați în UE de persoane care luptă împotriva a ceea ce își dorește majoritatea românilor? De aceea, 2024 va fi momentul de reafirmare a valorilor apărate acum patru ani printr-o mobilizare exemplară.

Până la urmă, tot ce ne dorim este să asigurăm României un viitor prosper, într-o Europă mai unită. Acest lucru nu se poate însă realiza decât cu oameni care cred în proiectul european și care vor binele țării lor!

Mai avem așadar un an până la un nou moment cu potențial dificil. Convingerea mea fermă, însă, este aceea că românii se vor mobiliza iarăși pentru a-și apăra atât viitorul cât și locul care li se cuvine în Europa. Iar cei care doresc izolare, izolați vor rămâne.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite