Lupta Binomului Plahotniuc-Dodon cu „terorismul“ didactic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetateni turci expulzati din Republica Moldova

Republica Moldova s-a săturat să mimeze intenţiile unui viitor european, revenind, cu „ajutorul“ binomului Plahotniuc-Dodon, în zona suprarealismului geopolitic unde se afla acum 10 ani, în timpul guvernării comuniste.

Analiză realizată de Valentin Buda*

Concubinajul celor doi lideri politici actuali de la Chişinău nu mai lasă loc de credibilitate nici măcar pentru eventuale scenete patetice de devotament faţă de valorile lumii democratice, ca acelea care au adormit în ultimii ani vigilenţa oficialilor europeni, sensibilizându-i pe aceştia din urmă în încercarea de a aduce o umbră de normalitate în existenţa populaţiei dintre Prut şi Nistru.  Pentru conducătorii RM, educaţia şi învăţământul au devenit activităţi... teroriste.

Sultanul Erdogan cere şi binomul Plahotniuc-Dodon execută

Preşedintele Recep Erdogan şi preşedintele Igor Dodon

Imagine indisponibilă

Doar astfel se poate explica faptul că şapte dintre profesorii celei mai performante instituţii de învăţământ primar, gimnazial şi mediu, liceele moldo-turce „Orizont“, au fost expulzaţi din fosta republică sovietică pentru a fi deferiţi justiţiei subordonate lui Erdogan, dictatorul care a transformat Turcia într-un stat repudiat de lumea civilizată. Dar cum Republica Moldova se află departe de clubul statelor democratice şi, prin gesturile din ultimele luni demostrează că nici măcar nu mai aspiră la statutul de vecin „igienic“ al comunităţii europene, liderii de la Chişinău îşi permit asemenea aroganţe care arată dispreţul faţă de ceea ce în declaraţii încă mai susţin că îşi doresc pentru propriii cetăţeni. La mai puţin de două luni după ce a asistat din primul rând, în compania altor oficiali ai unor state exotice din punct de vedere al democraţiei, la înscăunarea noului sultan, Recep Tayyip Erdogan, Igor Dodon şi-a onorat contractul de vasalitate faţă de dictatorul turc, îndeplinindu-i acestuia un moft mai vechi, acela de a distruge toate instituţiile de învăţământ patronate de inamicul imaginar sau nu al tiranului de la Ankara. Toate acestea cu acordul tacit al coordonatorului de la Chişinău, cel care a confiscat toate instituţiile de pe malurile Bâcului, Vladimir Plahotniuc.

Liceul Orizont din Republica Moldova

Ceea ce s-a întâmplat în dimineaţa zilei de 6 septembrie 2018, este un deznodământ aşteptat al unei poveşti de orgoliu personal a lui Igor Dodon. Şapte dintre profesorii celei mai bune şcoli din Republica Moldova au fost luaţi pe sus de angajaţi ai poliţiei secrete şi, în circa 48 de ore, extrădaţi în Turcia pentru a fi torturaţi şi condamnaţi pentru că nu sunt de acord cu despotismul lui Erdogan. Unii dintre ei din faţa propriilor locuinţe, alţii din sălile de clasă unde predau. Nu a contat nici faptul că unii aveau cetăţenia RM, nici că ceilalţi solicitaseră deja azil politic în statul lor de adopţie. Cu atât mai puţin deci faptul că, generaţii la rând, reţeaua de şcoli moldo-turce „Orizont“ a stabilit un standarde de educaţie fără precedent în spaţiul pruto-nistrean, monopolizând, practic, diplomele olimpiadelor şcolare naţionale şi pregătind copii moldoveni pentru cele mai prestigioase universităţi din lume. Cu un avion închiriat de la Air Moldova, profesorii au fost trimişi rapid în Turcia, pentru a-şi primi porţia de torturi şi temniţă pentru delictul lor de opinie. Un act de o absurditate fără precedent, care a stârnit indignare şi repulsie faţă de autorităţile de la Chişinău, atât din partea societăţii civile, cât şi a reprezentanţelor diplomatice ale statelor care în ultimii ani au girat şi finanţat incompetenţa guvernărilor aşa-zis „pro-europene“.

Chişinăul pune „gülen-ismul“ pe lista terorismului internaţional

Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău

În comunicatele de presă ale Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău a fost repetată obsesiv partitura pericolului la securitatea naţională pe care o reprezenta prezenţa pe teritoriul statului a acestor „terorişti“. A căror singură vină a fost că a dinamitat media locală de imbecilitate, construind un sistem de învăţământ după model occidental, într-un areal în care politicieni semianalfabeţi care se succed de 27 de ani la caşcaval nu s-au lămurit încă ce limbă vorbesc. Practic, toate luările de poziţie ale SIS pe această temă nu au făcut decât să discrediteze şi mai mult serviciul de informaţii, demonstrând clar că acesta a devenit doar o sculă prin care potentaţii zilei îşi reglează conturile şi debitele.

De ce un deznodământ previzibil? Pentru că nu mai e un secret pentru nimeni că acesta este preţul pe care Dodon şi l-a asumat, de la prima întânire cu Erdogan, atunci când preşedintele Turciei i-a promis renovarea clădirii Preşedinţiei de la Chişinău, devastată în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Cu cinismul şi încăpăţânarea caracteristică, Dodon a aşteptat doar momentul potrivit pentru a se achita faţă de binefăcătorul său. Şi ce prilej mai bun decât acum, când relaţia de amor cu Plahotniuc este la apogeu, iar imaginea de stat degenerat, după anularea alegerilor locale de la Chişinău şi gesturile anti-europene din ultima vreme ale guvernării, nu mai poate fi înrăutăţită, fiind deja la nivelul minim de după Independenţă, cu toate şansele unui suport comunitar compromise? Să schimbi vieţile unor familii şi ale unor oameni care au servit cu devotament copiilor moldoveni, cu vopselele, tencuiala şi gresia de la reşedinţa prezidenţială este un barter care nu iese din standardele „morale“ ale unui preşedinte dovedit ca mincinos şi corupt, cum este Dodon. Reţinerea de către agenţi ai SIS, la aeroportul din Chişinău, a directorului general al şcolilor, în primăvara acestui an, anunţa, de asemenea, acest final „moldovenesc“ al răfuielii lui Dodon cu dascălii.

Intră în scenă aburitorii Occidentului

Premierul Filip, Speakerul Adrian Candu şi vice-ministrul Iurie Leancă (de la stânga la dreapta) FOTO Radio Chişinău

Imagini pentru candu leanca filip
Imagini pentru candu leanca filip

Tot circul mediatic ieftin pus în scenă de complicii lui Igor de Sadova, nu a făcut decât să întregească imaginea de aranjament al binomului de la Chişinău. Modul în care lacheii lui Plahotniuc au mimat indignarea faţă de acţiunea SIS a completat senzaţia de dezgust a celor care au înţeles complicitatea lor la această ticăloşie. Pe lângă marionetele Filip şi Leancă, iese în evidenţă însă discursul şefului Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, cel care a reiterat că reţeaua de licee „Orizont“ nu va fi închisă. Ceea ce a uitat speakerul să declare este faptul că, prevăzător, ca orice tată responsabil, şi-a retras fiica de la această şcoală, mutând-o din acest an de învăţământ, care a debutat cu câteva zile înainte de expulzarea profesorilor, la o altă instituţie de educaţie.

Desigur, aceasta este doar o coincidenţă.

Chişinău sfidează opinia publică euro-atlantică

Protest profesori turci expulzati din Republica Moldova

Decapitând conducerea unui liceu de elită din Chişinău, contrar declaraţiilor tuturor celor care au participat la acest act de ticăloşie, Republica Moldova nu devine un loc mai sigur. Iar „teroriştii“ despre care delirează SIS, tineri cu un coeficient de inteligenţă individul mai mare decât cel al consilierilor lui Dodon luaţi la un loc, vor prefera să îşi „detoneze“ muniţia intelectuală în folosul altor state, acolo unde profesorii nu sunt ridicaţi de poliţia politică din faţa elevilor, pentru a fi trimişi la tortură şi moarte pentru că se opun unui scelerat. Iar nota de plată pentru capriciile ciudaţilor care conduc Republica Moldova nu se opreşte aici. Judecând după intensitatea şi frecvenţa gesturilor de ostilitate faţă de principii elementare ale democraţiei, urmează o perioadă nedeterminată de carantină pentru pacientul geopolitic pruto-nistrean. Cel care până nu demult se visa membru cu drepturi depline al Uniunii Europene...

Valentin Buda* este membru al Consiliului de Experţi LARICS.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite