La naşterea unei cărţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când colega mea de la Divizia Carte, Carmen Dincă, a dat buzna în şedinţa de pagina 1 de la „Adevărul“, mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva important.

Lucrăm sub acelaşi acoperiş de mai bine de doi ani, dar Carmen n-a întrerupt niciodată o şedinţă a ziarului. Dacă a făcut-o acum, înseamnă că s-a întâmplat fie ceva grav, fie ceva deosebit.

Din fericire, Carmen a fost mesagera veştilor bune. A zis doar atât: „A venit cartea!". Şi mi-a întins două exemplare: unul desfăcut, numai bun de răsfoit, altul sigilat în ţiplă. Erau aduse de la peste 1.000 de kilometri, din nordul Italiei.

Primul impuls a fost să le pipăi, să le mângâi, să le simt. Grazie, Grafica Veneta! Cartea a fost tipărită, într-adevăr, superb. Chiar şi peste aşteptările autorului, ale cărui pretenţii sunt mereu ridicate.

Al doilea impuls a fost să le sărut. Am uitat, pentru o clipă, că sunt înconjurat de o duzină de colegi. Dar m-au înţeles cu toţii: sub ochii lor, medicul de la maternitate îmi aducea copilul abia născut. Şi era tare frumos! Nu plângea, nu cerea de mâncare, ci mă privea temător: oare ce părinte o mai fi şi ăsta?!

Un părinte care-şi ia copilul acasă şi care, din acea clipă, nu-şi doreşte nimic mai mult decât ca odrasla să-i supravieţuiască. El, părintele, poate muri liniştit dacă ştie că predă ştafeta propriei creaţii. Am aşezat în bibliotecă, aşadar, cele două exemplare ale cărţii - unul desfăcut, altul sigilat -, ferm convins că ele îmi vor supravieţui. Un om norocos poate trăi o sută de ani, o carte bună nu are moarte.

Un coleg m-a întrebat: cum să ţii o carte în ţiplă pe vecie? Simplu: e la fel ca şi cum ai pune un mesaj într-o sticlă, ai sigila-o şi ai încredinţa-o oceanului. Cine ştie dacă o va găsi cineva? Şi dacă da, atunci cine - un marinar, un sălbatic sau un rechin?

Când eu nu voi mai fi, din bibliotecă vor continua să privească ochii vii a două exemplare din aceeaşi carte - una răsfoită, alta sigilată...

Vă aştept miercuri, 9 iunie, ora 13.00, la Târgul de Carte de la Romexpo, pentru a-mi fi alături la botezul cărţii „Sfârşitul Ceauşeştilor". Felicitările, masa şi dansul vor avea loc la standul Editurii Adevărul şi vor dura cinci zile. Voi sta la dispoziţia dumneavoastră pe toată perioada Târgului de Carte, să schimbăm vorbe, idei, autografe. Din două în două ore (11, 13, 15, 17, 19) vom avea parte de întâlniri memorabile cu personaje implicate în evenimentele din decembrie 1989.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite