La început de Olimpiadă: Despre tentativa de deturnare de deasupra Mării Negre

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îmi este greu să scriu despre acest subiect fără a publica informaţii sensibile, însă voi încerca să vă dau o idee fără a elucida procedurile din interiorul cabinei de pilotaj. Este important să menţionez că mulţi piloţi americani zboară înarmaţi până în dinţi. Nu este un secret, este informaţie facută publică, pentru a schimba planurile oamenilor ce vor să facă rău.

Pe data de 7 Februarie 2014, aeronava Boeing 737-800, a companiei “low-cost” Pegasus, zbura din estul Ucrainei către Istanbul. Unul dintre pasageri a încercat deturnarea zborului, şantajând echipajul cu o bombă, reală sau nu, aflată în cala avionului. Este importat de precizat că nu a fost violată integritatea cabinei de pilotaj, piloţii menţinând controlul asupra aeronavei, protejaţi de uşile blindate.

Piloţii au semnalat situaţia, folosind una din procedurile pe care nu am să o menţionez aici. Cert este că ecranul controlorilor de trafic s-a aprins ca un pom de Crăciun. Ţinând cont că piloţii aveau controlul, trebuie menţionat că există suficiente proceduri ce pot fi urmate în aceste circumstanţe. Procedurile pot fi riscante şi acestea sunt folosite doar în situaţii considerate extreme. Luând în considerare că Soci se află pe malul Mării Negre, pot afirma, cu o oarecare certitudine, că “teroristul” probabil a ajuns la Soci, chiar dacă, în realitate, Sociul lui a fost la Istanbul.    

Faptul că aeronava a aterizat sub ochii vigilenţi ai piloţilor militari este standard. Aceştia au vrut să verifice integritatea cabinei de pilotaj şi au fost pregătiţi, cum este normal, să intervină dacă aeronava ameninţa obiective şi vieţi aflate la sol.

Nu cred că guvernul turc a forţat aeronava companiei Pegasus să aterizeze. Îl pot transporta pe Băsescu, Putin, pe Obama şi tot eu, ca pilot, am autoritatea finală asupra zborului. Dacă accept rapoartele din presă, atunci ne aflăm într-o situaţie în care aeronava, echipajul şi pasagerii au fost prinşi între cerinţele turcilor şi cerinţele “teroristului”: dacă pilotul continua înspre Soci, atunci erau doborâţi de avioanele de luptă şi, dacă aterizau în Turcia, aeronava era doborâtă de “bomba” din cala. Acest scenariu îmi pare absurd şi contrar principiilor ce pot duce la o rezolvare paşnică. Nu pot afirma că este un scenariu imposibil, însă nu este probabil: pe 11 Septembrie 2001, ordinul piloţilor de luptă americani a fost să intercepteze şi să doboare aeronavele aflate sub controlul teroriştilor. În 2014, în aceste circumstanţe, situaţia a fost diferită.

Pe aceeaşi temă:

Bărbatul care a încercat să deturneze un avion de pasageri spre Soci s-a predat după două ore de negocieri Un avion al companiei turce Pegasus decolat din Ucraina a fost forţat de autorităţile turce să aterizeze de urgenţă, vineri seară, la Istanbul, după o tentativă de deturnare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite