Joaca de-a certificatul verde între moft şi crimă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţi Covid într-un spital din România
Pacienţi Covid într-un spital din România

În România nu funcţionează nici conştiinţa responsabilităţii, nici cea a vinovăţiei. Singura forţă motrice a elitelor politice rămâne interesul de grup şi interesul personal.

Acum câteva zile o adolescentă de 15 ani, din judeţul Mureş, fără probleme de sănătate, dar nevaccinată, a murit de coronavirus. Noua majoritate guvernamentală nu e interesată de astfel de evenimente şi proaspăt numitul ministru al Sănătăţii inventează un soi de certificat verde care mai degrabă descurajează vaccinarea, decât o mobilizează. Senzaţia de indiferenţă e dominantă, în plus exemplele de sus în jos sunt elocvente, primarul general al Bucureştiului e încă nevaccinat, iar Patriarhul Daniel a anunţat că şi-a făcut vaccin, zilele trecute, când a aflat că nu poate sta în tribuna oficială de Ziua Naţională fără certificatul verde. În România, certificatul verde e un moft. Inclusiv pentru noua coaliţie, care preferă să-şi păstreze o bună imagine, decât să salveze în avans vieţi. Totul e despre politică, despre interese mici şi prea puţin despre oameni. Nepăsare, letargie, cinism, crimă cu premeditare?

Noul guvern vrea linişte, aşa că face tot ce poate să nu rănească sensibilitatea publică, să nu producă nelinişti, să nu apară din nou manifestaţii de stradă. Să nu ajungă ca în Olanda, unde zeci de persoane au fost arestate şi mai mulţi oameni au ajuns la spital cu răni serioase în urma unor proteste violente organizate de militanţii împotriva restricţiilor şi de antivaccinişti.

Coaliţia PSD-PNL-UDMR ar vrea să guverneze fără să supere, aşa că tot ceea ce contează sunt apariţiile la televizor, la ore de maximă audienţă, şi luarea deciziilor nu atât în funcţie de urgenţe sau necesităţi, ci pe baza sondajelor de opinie, deci a părerilor care vin dinspre electorat. Un sondaj Avangarde publicat recent de G4Media arată că peste 50% dintre români nu sunt de acord cu introducerea certificatului verde la locul de muncă.

Un alt studiu subliniază că 1 din 4 angajaţi români şi-ar da demisia de la un job nou dacă ar fi impusă vaccinarea obligatorie, în vreme ce aproape 30% consideră imorală impunerea vaccinării şi ar fi determinaţi să părăsească jobul fără păreri de rău (D&D Research, noiembrie 2021).

Multe date arată, deci, că cei mai mulţi români sunt împotriva certificatului verde. În plus, aproape jumătate cred că statul trebuie să plătească vreme de 60 de zile testele celor care refuză vaccinarea şi aproape 80% susţin că nevaccinaţii care ajung la terapie intensivă nu ar trebui obligaţi să îşi plătească singuri costurile spitalizării.

USR este singurul partid care a insistat asupra urgenţei impunerii obligativităţii certificatului verde Covid 19 pentru toţi angajaţii, indiferent dacă lucrează în mediul privat sau la stat. Celelalte formaţiuni au tras de timp, au căutat portiţe de amânare şi de exceptare. Proiectul de lege care se află la Camera Deputaţilor pare din nou boicotat. Ministrul Alexandru Rafila susţine acum că certificatul verde, care dovedeşte vaccinarea anti-Covid sau trecerea prin boală, se va face pe baza unui algoritm: „Vom încerca să găsim o soluţie legislativă, care să stabilească un cadru foarte clar pentru toată lumea, iar introducerea acestui certificat verde să poată să fie făcută atunci când există o creştere susţinută, un anumit interval de timp, de exemplu trei săptămâni, iar renunţarea la utilizarea acestui certificat verde complet, adică presupune vaccinare, testare sau trecerea prin boală, să fie făcută atunci când există o scădere mai multe săptămâni consecutiv şi se atinge un anumit nivel al incidenţei cumulate.”

În acest fel, cu argumente aritmetice, ministrul Rafila, imunolog şi mare specialist, goleşte de conţinut certificatul verde şi în vreme ce în state mult mai dezvoltate, cu rate mult mai mari de vaccinare, se pune problema vaccinării obligatorii, în România autorităţile se gândesc mai mult la conservarea puterii proprii decât la viaţa oamenilor.

image

Rata de vaccinare şi rata mortalităţii în statele UE

Pe harta Europei nu există zone verzi. Virusul circulă tot mai repede şi urmează alte riscuri, fiindcă după cum a anunţat Agenţia de Sănătate a UE, noua variantă de Covid-19, botezată Omicron şi detectată iniţial în Africa de Sud, e posibil să se răspândească pe tot continentul, şi cei mai expuşi la această tulpină par să fie tinerii. Algoritmul lui Alexandru Rafila nu îi va convinge să se vaccineze.

În România nu funcţionează nici conştiinţa responsabilităţii, nici cea a vinovăţiei. Singura forţă motrice a elitelor politice rămâne interesul de grup şi interesul personal. Nimeni nu plăteşte pentru cei peste 20.000 de morţi din ultimul val al pandemiei. Nimeni nu e responsabil că mai mult de jumătate dintre românii adulţi nu vor să se vaccineze şi nu va exista niciun proces împotriva actualilor guvernanţi care se codesc să introducă certificatul verde, ca nu cumva să fie boicotaţi la vot de antivaccinişti.

Sabina Fati - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite