Iranul a ordonat sâmbătă organizaţiei Hezbollah să atace Israelul în câteva ore. Nu s-a întâmplat nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform agenţiei Politico, ministrul de Externe iranian, Hossein Amirabdollahian, a declarat reporterilor într-o conferinţă de presă ţinută la ambasada Iranului de la Beirut, că războiul s-ar putea extinde în alte părți ale Orientului Mijlociu dacă Hezbollah se alătură bătăliei și asta ar face Israelul să sufere „un cutremur uriaș”.

Vreau să îi avertizez pe criminalii de război și pe cei care susțin această entitate înainte de a fi prea târziu pentru a opri crimele împotriva civililor din Gaza, pentru că ar putea fi prea târziu în câteva ore”. „Știu despre scenariile pe care Hezbollah le-a pus în aplicare”, a spus Amirabdollahian. „Orice pas pe care îl va face rezistența (Hezbollah) va provoca un cutremur uriaș în entitatea sionistă”.

Ce este şi ce vrea Hezbollah

Se ştie că organizaţia Hezbollah a fost şi este finanţată şi înarmată de către Iran, ajungând la un potenţial militar important.

Hezbollah se laudă că are 100.000 de luptători şi 150.000 de rachete, inclusiv rachete teleghidate de precizie, care pot lovi oriunde în Israel. Chiar dacă exagerează în privinţa resurselor sale militare, rămâne un adversar puternic şi periculos pentru Israel.

De sâmbătă, de la declaraţia ministrului iranian de externe, cele câteva ore s-au transformat în câteva zile şi Hezbollah pare că nu ascultă de ordinele finanţatorilor săi. În afara unor incidente relativ minore de-a lungul graniţei dintre Israel şi Liban, nu s-a întâmplat nimic grav între organizaţie şi Israel.

Pericolul reprezentat de Hezbollah poate fi şi unul dintre motivele pentru care Israelul amână intrarea în Fâşia Gaza. Consideră, probabil, mult mai mare pericolul reprezentat de Hezbollah, şi preferă să-şi păstreze resursele pentru un conflict deschis cu această organizaţie.

Poziţia Americii

Preşedintele Americii, Joe Biden, a avertizat alţi jucători din Orientul Mijlociu să nu se alăture conflictului şi, pentru a fi mai convingător, a trimis portavioane şi unităţi militare în estul Mediteranei.

Preşedintele Biden vizitează miercuri Israelul, dar se deplasează şi în Iordania, unde va avea convorbiri cu regele Abdullah al Iordaniei, cu preşedintele egiptean Abdel-Fattah el-Sissi şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru a discuta despre situaţia umanitară din Gaza.

Importantă este convorbirea cu Abbas, care arată încă odată disocierea acestuia de organizaţia teroristă Hamas, despre care a şi declarat că nu reprezintă interesele palestinienilor. Rezultă că Mahmoud Abbas nu consideră America un duşman al palestinienilor, şi se aşteaptă să găsească o soluţie împreună cu preşedintele Biden, inclusiv pentru catastrofa umanitară a palestinienilor din Gaza. Până la urmă resursele umanitare ale Americii şi europenilor par mai importante pentru palestinieni, comparativ cu resursele militare ale Hezbollah.

Călătoria secretarului de Stat American, Anthony Blinken, în ţări importante din Orientul Mijlociu, a lămurit poziţia americană faţă de războiul în curs, Israel-Hamas. America acceptă distrugerea organizaţiei Hamas, dar nu şi catastrofa umanitară ce se prefigurează pentru 2,3 milioane de palestinieni din Fâşia Gaza. Aici este linia roşie a Americii şi a statelor europene pe care, se pare, Israelul a înţeles-o. Posibil încă un motiv pentru care amână intrarea în Fâşia Gaza.

Preşedintele Biden a sugerat posibilitatea apariţiei un stat palestinian şi, probabil, a găsit înţelegere şi temperare a acţiunilor organizaţiilor palestiniene din Orientul Mijlociu cu această propunere.

Este sigur că există deja planuri ale Israelului şi forţelor militare americane pentru situaţia în care Hezbollah ar intra în război. Nu cred că Israelul ar aştepta valuri de rachete care să-i afecteze infrastructura. Cred că sunt posibile lovituri militare preventive, de mare putere, israeliene şi americane, care să anihileze din start forţa de foc a organizaţiei Hezbollah.

Există speranţa că în cursul convorbirilor de miercuri, între preşedintele Americii, Joe Biden şi şefii principalelor state din Orient, să apară soluţia aplanării conflictului şi începutul unei ere noi]n Palestina. Israelul va căpăta acordul acestor state de a lichida organizaţia teroristă Hamas, iar la schimb să fie de acord cu apariţia unui stat palestinian şi cu ajutoarele umanitare pentru populaţia Palestinei.

Nu e clar ce soluţie va fi adoptată în privinţa Hezbollah. Dar pusă în faţă ameninţării militare comune, Israel-America, nu cred că Hezbollah are prea multe opţiuni.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite