Industria chimică comunistă, o adevărată bombă cu ceas

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria chimică românească din perioada comunistă a reprezentat o adevărată bombă cu ceas. Cei care au lucrat în aceste fabrici cu greu dacă au mai prins să se bucure de pensie.

Industria chimică din perioadă comunistă a reprezentat o adevărată bombă atomică cu efect întârziat.

Victimele acestei industrii au fost milioanele de români care au fost forţaţi să muncească în condiţii inumane la care nu puteau reacţiona mai ales din cauza lipsei de informare. Aduşi de la sate, marea lor majoritate era complet inconştientă la riscul la care se supun părinţii noştri devenind adevăraţi cobai.

Efectele acestei industrii şi ale lipsei măsurilor de protecţie a angajaţilor se văd astăzi: milioane de oameni suferă de tot felul de boli, mare parte din ele venite din perioada respectivă.

Comunismul a fost inuman, dar şi mai inumană a fost iresponsabilitatea socială a celor care aveau cunoştinţă de efectele întârziate pe care le va avea lipsa unui sistem de protejarea a celor care munceau în fabrici.

Principalele boli din România, cancerul şi bolile de inimă, îşi au originea în această crimă premeditată. Cernobâlul a fost mic copil pe lângă ce a făcut comunismul.

Incidenţa acestor boli în rândul celor care au muncit în astfel de combinate este una enormă.

De exemplu, lângă Piatra Neamţ, la Săvineşti, a existat un combinat chimic în care lucra marea majoritate a populaţiei din oraş. Mulţi din cei care au muncit acolo astăzi nu mai sunt sau îşi trăiesc viaţa prin spitale cu medicamente. O persoană apropiată îmi spunea că marea majoritatea a colegilor au murit sau sunt suferinzi de o formă de boală complicată. Făcea comparaţie cu cei de la sate care au trăit o altfel de viaţă şi care se duc peste 80 de ani în timp ce foştii colegi după 60 sunt "terminaţi".

Nu este vorba de o slăbiciune genetică, ci de efectul nociv al chimicalelor. Cei care au plecat de la sate pentru a munci acolo acum nu mai sunt, în timp ce semenii lor care au rămas la sat şi nu au avut parte de acest tratament trăiesc şi astăzi.

Industria chimică românească comunistă este cea care a adus România de astăzi în situaţia de astăzi, cu o generaţie bolnavă şi dependentă de un sistem medical complet depăşit.

Acelaşi lucru care a avut loc în România se întâmplă astăzi în ţările în curs de dezvoltare sau în cele subdezvoltate. Pentru a fi competitive la nivel mondial, gradul de protecţie a muncitorului este aproape inexistent. Aş aminti aici de situaţia din China şi din India unde lucrurile se întâmplă exact ca în România comunistă. Pentru a putea realiza cincinalul se calcă totul în picioare iar aceste efecte se vor vedea atunci când generaţia actuală îşi va termica activitatea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite