Indolența criminală și imbecilă a autorităților românești

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se joacă acum o piesă de teatru, poate într-o regie reșapată la condițiile din 2023 și care se bazează pe indolența criminală și imbecilă a autorităților românești constituite într-un sistem înconjurat de zidul impenetrabil de apărare a intereselor subterane comune.

image

Un sistem în care s-a instaurat de mult timp tăcere complice și care răspunde la orice acuzație prin postura de victimă inocentă urmărită la ordin politic. Din când în când, mai izbucnește un scandal, mai ies la iveală tragedii ca cele de la azilurile morții din Voluntari dar, pe fond, nimeni nu știe nimeni, nimeni nu este vinovat de nimic și guvernul în funcție, parașutat de pe Planeta Sirius, este supus degeaba criticilor publice deoarece chiar n-are și nu are cum să poarte vreo vină. Și cu asta povestea se va închide și trecem la altceva.

Singura întrebare cinstită este dacă, da sau nu, cineva dintre cei care trebuiau să știe chiar a avut informații oficiale la dispoziție care să pună în evidență dimensiunile tragediei și, dacă da, care au fost aceste materiale și sub autoritatea cui s-a permis ca ele să fie ignorate sau arhivate fără a li se da vreo urmare. În opinia mea, doar acest tip de probe ar trebui să fie considerate ca importante în măsura în care dorim să ieșim din obiceiul de a politiza imediat orice tragedie în folos de partid și în interesul campaniilor electorale.

În acest context, vă invit să citiți apelul adresat domnului Nicolae Ciucă, la acel moment prim-ministru al României, de către cei de la Centrul Pentru Resurse Juridice și în care se sintetiza situația tragică din trei centre destinate persoanelor cu dizabilități „Sfântul Gabriel cel Viteaz, Armonia și Casa Cora), document care poartă data de 2 aprilie 2023. Sunt incluse, cum veți vedea, și răspunsurile date de autoritățile românești. Și nu e vorba despre ce se petrece în Ilfov, se reclamă faptul că situații similare, la fel de grave, au fost monitorizate și raportate autorităților din alte zone ale țării, ani și ani de zile în care „sute d persoane au fost bătute, traficate, violate, înfometate, legate, sechestrate”, cazuri pentru care „nimeni nu răspunde penal”.

După cum vedeți, materialul trimis în atenția fostului prim ministru este deosebit de amplu și, mai ales, a fost tradus și în limba engleză, fiind astfel deosebit de accesibil instituțiilor europene cu preocupări în domeniu. Și nu este vorba doar despre Consiliul Europei, ci și despre Comisia Europeană și despre Parlamentul European, despre Comitetul Economic și social și Comitetul Regiunilor dar și despre raportorul special al ONU pentru drepturile omului. Mai ales că, așa cum se arată, tot în engleză, într-un articol din Romanian Insider sunt reluate alegațiile privind apropiați ai ministrului Gabriela Firea.

Problema poate deveni extrem de gravă deoarece, ziaristic vorbind, din România se anunță, pentru toată mass media din Europa și nu numai, apariția unui al doilea caz monstruos,  de dimensiune și extensie națională, după cel al „orfelinatelor românești”.  

Ca și atunci, cazul de acum cuprinde argumentație pentru a documenta pe mai departe existența unui stat care doar formal se declară ca având politici europene dar, pe fond, așa cum arată aceste situații, permite unor organizații de crimă organizată să profite din plin de pe urma celor mai defavorizate și vulnerabile categorii.

Veți spune că e fals și că e vorba despre un joc politic murdar. Posibil, dar vă reamintesc că situația orfelinatelor s-a constituit, pe planul relațiilor externe, ca unul dintre vectorii de presiune extrem de puternic, influențând timp de peste un deceniu percepția publică asupra țării noastre. Dacă și acum, din diverse motive, reacția alor noștri va fi de ocolire a problemelor în speranța că altele sunt prioritățile europene , calculul va fi la fel de prost și neprofesionist ca în trecut, iar dividendele negative vor fi și mai mari.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite