Încep adunările generale la blocuri. Pe cine mai înjur, pe cine mai ameninţ şi cu cine mă mai cert

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adunările generale de bloc au ajuns să pară derizorii din moment ce uneori în cadrul acestor întruniri nu se discută adevăratele probleme ale locatarilor FOTO via desteptarea.ro
Adunările generale de bloc au ajuns să pară derizorii din moment ce uneori în cadrul acestor întruniri nu se discută adevăratele probleme ale locatarilor FOTO via desteptarea.ro

Adunările generale în loc să devină acel liant între proprietari astfel încât bunăstarea tuturor să reprezinte o prioritate, devin un loc al intereselor personale sau de grup, refulărilor, răzbunării.

Astfel, în apropierea datei adunării generale în loc ca proprietarii să se coaguleze spre un scop comun, se formează grupuri, fiecare cu problema care este una de viaţă şi de moarte pentru întreaga asociaţie şi fără de care bunul mers al activităţii are de suferit, indiferent dacă acea problemă este una serioasă sau nesemnificativă, reală sau fictivă.

Până la ora adunării generale spiritele deja sunt încinse, iar la momentul deschiderii şedintei sunt luaţi la ţintă (nu neapărat în această ordine): administratorul, preşedintele, comitetul, cenzorul şi proprietarii care s-au implicat în cadrul asociaţiei. Se aduc tot felul de acuzaţii şi se dezgroapă toate problemele din bloc de la facerea lumii până în zilele noastre. An de an se discută şi se reiau aceleaşi probleme şi parcă nu constatăm nicio evoluţie.

O astfel de atitudine şi un astfel de comportament în cadrul adunărilor generale a dus, în timp, la o disociere a unei părţi importante din proprietari de acest eveniment din cadrul blocului, având ca şi rezultat: o participare mult prea mică la şedinţă; tratarea unor aspecte care nu privesc pe toţi proprietarii; angajarea unor lucrări cu costuri semnificative, fără consultarea majorităţii; o minoritate îşi impune propria dorinţă; se alimentează şi mai mult sentimentul de lehamite; refuzul proprietarilor de a se mai implica, deşi îşi doresc o implicare; instaurarea unui sentiment de teamă/frică.

Toate cele de mai sus creează premisele excelente pentru ca asociaţia să aibă de suferit prin instaurarea unei lipse de transparenţă, lipsă de comunicare şi conducerea asociaţiei de către un mic grup de persoane.

S-au distins în timp, trei tipuri de adunări generale: cele în care ordinea de zi este respectată şi colaborarea primează; cele în care se ţipă, se urlă şi rămâne totul la stadiu de ceartă; cele care nu se ţin.

Ordinea de zi, cu titlu de exemplu, poate arăta astfel:

1.    Prezentarea raportului de activitate al comitetului executiv.

2.    Prezentarea raportului de activitate al administratorului.

3.    Prezentarea situaţiei financiare a asociaţiei.

4.    Prezentarea raportului cenzorului.

5.    Prezentarea bugetului de venituri şi cheltuieli.

6.    Propuneri pentru lucrări şi investiţii.

7.    Alegeri.

8.    Propuneri şi discuţii.    

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite